TRADISJONER PÅ SPILL // INNLEDNING
Innledning
Tradisjoner på spill, fortolkning og utøving mellom slåtter og pianisme har vært et kunstnerisk utviklingsarbeid på søken etter musikalske muligheter i spenningsfeltet mellom folkemusikk og kunstmusikk. Som pianist med bakgrunn fra begge felt, har jeg på ulike vis forsøkt å flette de to utøvertradisjonene sammen i mitt spill. Refleksjonen fra arbeidet foreligger her, og er disponert i to deler.
Del I er en sammenstilling av holdninger, bilder, samtaler og lyttebeskrivelser fra prosessen med å lete inn i det folkemusikalske klaveret. De reflekterer innganger som har vært avgjørende for uttrykk og kunstneriske valg.
Bevegelsen mellom ulike utøvertradisjoner muliggjør et sammenlignende blikk. Ved å betrakte noe fra lenger avstand enn ens vanlige perspektiv, kan andre momenter komme til syne; ved å se til folkemusikken fra kunstmusikken, ved å se til kunstmusikken fra folkemusikken. Det nærsynte perspektivet har også vært viktig for meg; en nærlytting til norsk folkemusikk, hvorfra jeg har forsøkt å flytte elementer og intensiteter over til flygelet. Dette speiles blant annet i lyttebeskrivelsene.
Som fortolker er det i samspill med andres stemmer at min stemme kommer til uttrykk. Dette kan ses i samtaletekstene. Jeg har vært i dialog med fire av dagens komponister i prosjektet; Lasse Thoresen1, Asbjørn Schaathun2, Øyvind Torvund3 og Erik Dæhlin4.
Del II av refleksjonen dreier seg om vurderinger og arbeidsmåter i de kunstneriske prosessene. Her skildrer jeg valg og vendepunkter underveis, og setter arbeidet inn i en sammenheng. Prosessene med de ulike verkene i kapitlene «Samtidsmusikalske blikk på folkemusikk» og «Folkemusikalsk fortolkning» har foregått samtidig gjennom stipendiatperioden. Det arbeidet jeg gjorde sist, er beskrevet i kapitlet «Pianistisk tradering».
Med ører, blikk og kropp har jeg beveget meg mellom tre felt; samtidsmusikk (nye verker med inspirasjon fra folkemusikk), klassisk musikk (fortolkning av folkemusikkinspirerte verk) og folkemusikk (slåttetradering på et ikke-folkemusikalsk instrument). Felles for disse er perspektivet fra min spillende posisjon ved flygelet.
Hvilke musikalske muligheter kan oppstå i spenningsfeltet mellom utøvertradisjonene klassisk fortolkning og norsk folkemusikktradering, når jeg, som en utøver fra begge tradisjonene, ser på likheter og ulikheter ved dem og lar dem flettes sammen i meg og mitt spill?
Hvilke musikalske muligheter kan oppstå i en tilsvarende sammenfletting av disse utøvertradisjonene i mitt spill i samarbeid med et utvalg samtidskomponister om nye klaververker inspirert av norsk folkemusikk?
Disse kunstneriske spørsmålene har vært utgangspunkt for de kunstneriske prosessene i prosjektet Tradisjoner på spill. De har ledet til det kunstneriske resultatet i følgende CD-trilogi og fremførelser:
_____________________
Abstraction in Folk Art
CD (Nyhus, 2015a)
Øyvind Torvund: Abstraction in Folk Art (2014)
Lasse Thoresen: Solspill (1983)
Asbjørn Schaathun: Nations (2014)
_____________________
___________________
Stille-stykkje
CD (Nyhus, 2015b)
Olav Kielland: Villarkorn, 20 stille-stykkje (1951)
Erik Dæhlin: Den tredje, første, andre,
åttende og sjuende dagen (2015)
_____________________
_____________________
Slåttepiano
CD (Nyhus, 2015c)
Ingfrid Breie Nyhus/trad.: Slåttepiano (2015)
_____________________
_____________________
Øyvind Torvund: Det abstrakte i folkekunsten (2014)
Erik Dæhlin og Ingfrid Breie Nyhus: Avstandsriss, konsert-installasjon (2014)
Johan Halvorsen: Fossegrimen for hardingfele og klaver (1905)
CD (Nyhus, 2016, spor 1-4), med Åshild Breie Nyhus, hardingfele
Note, versjon for hardingfele og klaver (Halvorsen, 2017)
_____________________
Dessuten ble Asbjørn Schaathuns verk Nations for klaver og live-elektronikk videreutviklet til en klaverkonsert ved samme navn, Nations (2016), urfremført sammen med Oslo-Filharmonien og Christian Eggen mars 2016.