Om en vidgad lärarroll

 

Undersökningen med eleverna har varit 3  lektioner, plus 20 min uppstarts träff där jag kunde presentera upplägget och ge en wikipedia-uppstartsuppgiften.

Lektionerna har sedan följt ungefär samma form.

1. Jag som forskare pratar om vad som intresserar mig i undersökningen, försöker ge bakgrund till mina tankar och presentera det på ett sätt som är relevant för eleverna.

2. Jag är lärare och hjälper på de sätt jag kan i deras arbeten

3. Jag blir forskare igen och kan plocka upp trådar från dagen lektion om så behövs.

Sista lektion avvek lite från detta, då vi snarare jobbade först, sen pratade jag mer, sen ”redovisade” vi.

 

Dessa saker har jag under haft anledning att prata om. 

Konstpraktik & Process, Gropen, Semiotik, Mediering & läsförståelse och Intelectus.

Skillnaden mellan mig lärare och forskare är kanske, utåt sätt, inte så stor. Men för mig att det varit en mental knapp, och när jag går tillbaka och lyssnar på hur och varför jag pratar om semiotik framgår det framför allt vad jag pratar om. Mig som lärare pratar med elever om något yttre, ett försök att redogöra för ett upplägg som syftar till att eleven ska hitta en egen ingång, ibland ger man mer ”bakgrund” ibland inte. Mig som forskare pratar om mig, min förståelse av detta yttre. Hur jag förstår det. Vad jag tycker är intressant, varför jag har tagit in det till klassrummet och hur det kan spela roll. På så sätt blir det tydligare vad det är som jag egentligen försöker uppnå i klassrummet?

Dessa olika jag ser jag nu inte som specifika roller jag har antagit. Detta ”forskar-jag” är snarare en vidgad lärarroll som går helt i linje med hur jag försöker göra och hacka skola. För att ge eleverna en chans att bli till och möta världen, måste de få en chans att möta mig. Hur kan kunskaper rhizomatiskt formas i klassrummet behövs visas upp. Om jag vill förstå elevernas förståelse av specifika koncept eller begrepp, så tänker jag att de måste det förstå min.

Om en vidgad lärarroll i praktiken

 

Ett samtal om Semiotik för att belysa kunskap

 

INT. KLASSRUM – EFTERMIDDAG. UNDERSÖKNINGENS ANDRA LEKTION. ELEVERNAS SISTA LEKTION FÖR DAGEN. 

 

Alla elever sitter och jobbar med sina datorer eller pratar med varandra. Jason stannar upp och tittar på klockan. Han inser att lektionen snart är slut. Han tar ett beslutsamt steg fram mot tavlan, framme tar han ett djupt andetag och höjer rösten för kräva uppmärksamhet. 

 

JASON

Okej, men vi behöver börja prata lite nu.

…tryck på spara.

 

Sorlet ökar temporärt lite i rummet, de flesta avslutar vad det gör.

JASON

P, tryck på spara. Tryck på stopp.

 

En person inser att den behöver gå på toaletten.

JASON

Aja. Hen kommer, hen får antingen missa eller förstå eller jag vet inte.

Vem av er har hört semiotik?

E

Semioo?

JASON

..tik.

V

Nej

JASON

Semiotik. Ja, det är väl, kan man säga. Läran om tecken. Ett språk är uppbyggt av tecken, en bokstav är ett tecken, ett ord är tecken. Men emojies är också ett tecken. Men det kan betyda mycket saker. Ett hjärta kan ju betyda allt från ’jag älskar dig’ till ’fan kämpa för att den hära läraren är dum i huvudet'. Men det räcker med att skriva ett hjärta för man förstår varandra. Eller hur?

Öh, åh, på artonhundratalet så fanns det två gubbar som satt och forskade om det här samtidigt liksom, jag kommer snabbt förklara [ord. Lärare] kommer prata mer om det här, jag vet inte om i år eller nästa år, men nu får ni lite försprång, och dom kom två olika system som man kan tänka kring semiotik..

(Jason böjer sig fram och viskar)

P…. stäng ner

 

P stänger ner sin dator.

JASON

Och den ena är den här triangeln liksom

 

Jason ritar en triangel på tavlan

JASON

Och då kan man prata om ett symbol, en symbol som är då ordet. Sen kan man prata om en ikon som är en bild och sen kan man prata om indexikala tecken som då spår. Så. Det blir en eld. Vi kan skriva eld. Rita eller så kan vi göra rök som då antyder att det finns en eld.

Jason ritar skriver eld, ritar en eld och streck som ska symbolisera rök runt triangelns hörn.

E

Vad hette det där med röken sa du?

JASON

Indexikala. Och ett fingeravtryck är ju ett indexikalt tecken av mig.

 

Jason trycker sin tumme mot tavlan, släpper och pekar på punkten där hans tumme nyss var.

JASON

Om man liksom har en UV-lampa nu så kan man se att ’Jason’ har varit här. Det är ett spår. Jag tänker att det är mycket…

…ikoner pratar man ju mycket om i luren så har man appar som har en ikon som man trycker på som ska vara liksom en bild som representerar. Men spår är ju också ledtrådar som polisen letar efter.

Så det är liksom en sak.

Sen fanns det en annan gubbe han sa mer bara att här är.

 

Jason skriver två ord på tavlan och drar ett streck emellan

JASON

Det finns ett tecken och det finns en beteckning och beteckning är alltså en betydelse och det här…..

…..V?

V

Ja?

JASON

Det ba hörs ett klickande som jag eh stör mina tankar och gör att ni inte lyssnar...

...okej. Men det hära är helt godtyckligt. Så om jag säger hund så tänker ni på?

KLASSEN

(Lite trött och långsamt)

Hun..

JASON

En hund. Men det är olika hundar kanske ni tänker på? Men ni tänker på en hund. För vi har bara bestämt att hund är ordet för…

Den hära…

 

Jason drar handen längs strecket mellan de två orden på tavlan.

JASON

Vet ni vad godtycklig betyder

E

(också trött och långsamt)

Ummm… eeeeeehhh…. näääää?

JASON

Godtyckligt betyder att någonting är.. ummm… asså man har tagit det för givet, det bara är bestämt det bara ÄR så, ni vet som om man pratar med ett barn ’varför är himlen blå?’ ah den är det, kan man svara då till det här barnet för vad ska jag svara till det här barnet som kan förklara? Jag kan förklara hur ljus bryts men det kan inte en 3-åring förstå så jag svarar bara ’det bara är så’. Man antar saker typ. ’Kommer solen gå upp imorgon?’ ja antagligen. Det bara är så.

Så det här är så.   

 

Jason pekar igen på strecket mellan de två orden på tavlan.

JASON

Så då finns det vissa som kanske kritisera det här, att det finns oftast en anledning till saker, men den kanske är för jobbig att förstå så då har vi sagt ’det bara är så’ och då, nu har jag hittat på en anledning här: men tjur

 

Jason skriver Taurus på tavlan. Sen ett stort T. Sen ritar han en snabbt stiliserat Tjurvhuvud.

JASON

..är ju liksom ba ’Taurus’ på latin och det är ju med ’T’ och det kanske ser ut som en tjurhuvud. Asså såhärä om vi liksom börjar liksom forska genom hela mänskligheten kan vi nog förstå varför ’hund’ heter hund

E

(gäspande)

Ja

 

Jason inser nu att han nog behöver snabba på det här för att försöka komma till en slutkläm innan han tappar alla.

JASON

Men vi kan också säga ’det bara är så’

MEN, vad jag är intresserad av är att, för jag gillar ändå den här idéen.

 

Jason pekar på tecken och beteckning

JASON

Och nu ska jag försklara det hära, och det här är inför nästa vecka så saker kommer bli ännu tydligare. Man har ett tecken vilket kan vara vad som helst det kan va ett foto en podcast en film en affisch och den är på väg här mot en beteckning

 

Jason ritar en ring under tecken och drar sedan ett streck halvvägs mot beteckning från ringen. Halvvägs slutar han och ritar snabbt upp en liten mur.

JASON

Men här så säger vi stopp. Schhvuiit! Och sätter upp en mur och så kan den studsa här fram och tillbaka för saker kan betyda olika saker.

Och sen nästa vecka börjar vi riva ner den här muren men vi kanske försöker skydda oss från den här saken

 

Jason pekar på beteckning.

JASON

För vad det är betyder är att… …jag sätter ju betyg på er i den här uppgiften och det gör ju jag utifrån mina kunskaper om mediaproduktion, eller hur? Det är ju de som bestämmer. Skolverket har sagt gör det här, gör det här, gör det här

 

Jason räknar uppå på sina fingrar

 

JASON

Och så får jag tolka och så får jag bestämma. Jag kan lite mer än er. Öh. Men ni kan ju också andra saker. Än vad jag kan. Och har andra åsikter. Sååå

 

Jason suddar ut beteckningen och ritar en grop under muren.

JASON

…genom att sätta stopp här och vara i en grop. Å, så kan vi för olika så för olika sätt att förstå. Olika sätt att förstå vad det är att göra en podcast, vad det är att lära sig ett program..

…och kan vi göra det så är ju era kunskaper jättemycket värda oavsett oavsett om jag kan de eller inte oavsett om jag ser de eller inte.

Men på nått sätt så kommer jag, hoppas jag, ge er en uppgift

 

Jason skriver en UPGIFT på tavlan

JASON

Öh jag kan inte stava.

 

Jason suddar skriver UPPGIFT istället

JASON

..där ni kan säga ’hallå, jag har ju faktiskt gjort det här, jag har ju fattat det här, kan inte du se det?’ och det kan man ju göra på olika sätt, man kan säga det med ord men munnen eller visa en färdig produkt och säga ’väntaväntavänta, paus, kolla på den här grejen’ och det är jag försöker liksom visa här nu att lite oavsett vad man än gör och jag försöker påminna er hela tiden: tänk efter vad ni gör saker, så här fokusera, asså såhära tänk på men hur det här, bara den här känslan att något inte blir bra, försök sätta ord på den för att förstå varför man gör saker för att då kan man berätta saker för mig och för varandra och så ser vi allt det här. Det är ett svårare sätt att lära sig, det är mycket lättare om jag bara säger ’lär dig photoshop, gör den här grejen’.

Men jag tror det blir roooligare? Det är vad jag hoppas i alla fall. Vi får se. Det kanske blir skittråkigt.

Öh. Men jag ville bara förklara hur jag ser på kunskap och att jag ville höja upp er, eran kunskap som ni liksom har skaffat er och säga till redan nu att nästa vecka så kommer det finnas olika, ni kommer ha möjlighet att redovisa, vad ni har lärt er, lite som ni vill. Jag ska försöka visa exempel som gör det lite tydligare men jag tror att genom att prata och titta och visa tillsammans se *ohörbart*

Och det är därför som det liksom inte är det viktigaste att lämna in en klar produkt för man kan lära utan att göra klart

Även! Om det såklart är jätteskönt och tillfredställande att få göra klart och känna sig nöjd, jag försöker inte underminera någon men jag vill visa att man kan göra klart ändå. Ok?

Nu ska vi se här, det är 5 minuter kvar, jag la upp.

Åhnej! Är det någon som har en fråga, är det något som har några tankar?

KLASSEN

(lite piggare nu, nickandes)

E: Det låter bra’

K:’Aaah’

P:’Um’

JASON

Det låter bra. Mmm. Eh, jo, men då kan jag väl säga såhär också att ibland så kanske man känner att man inte är så bra på att förklara någonting med ord eller i text och det är därför jag sitter här och säger ah, men det är därför jag visar på spår och ikoner att man kan förklara saker i bild också ibland kan man har..

*suck*

Man har ritat… den här liksom

 

Jason ritar en halvmåne på tavlan

 

Jag vet inte, och så kan man vara såhär ’men det är ju en halvmåne för att det är någonting med havet’ asså såhär jag vet inte om man har den här halvmånen så kanske det blir lättare att förklara precis vad man känner utan att behöva säga ’jag tänker på havet och hur det rullar’. Äsch nu hittar jag bara på men det blir byggstenar för tillsamman lyckas förklara

 

P

Flödande?

 

JASON

Ja det kanske man kan säga?

Ah, äh. Jag vet inte. Det kommer nog klarna lite nästa gång. Men jag ville bara säga att saker kan betyda mycket och därför betyder det att det ni gör är fullt av information nu ska vi bara hitta den och lyckas prata om det och jag vill hjälpa till med det, okej? Så det är inte på er. Det är på oss.