Introduktion (Läsanvisningar)

 

I det stora är det här ett arbete om hur jag tänker att skola kan göras, både av mig som lärare och av elever. Det är ett arbete som handlar om en skola där läraren erbjuder eleverna en egen utforskande möjlighet, sprungen ur mina erfarenheter av att göra något annat än vad läraren säger. Om elever ges medbestämmande i skolans utformning så blir det också en fråga om kunskapstolkning: hur kan vi tolka kunskaper och varför? (Gustavsson 2000, 236)

 

Den här texten är en bildpedagogisk undersökning gjord i en vanlig akademisk metod. Vanlig, som i att det finns ett syfte och en frågeställning. Det finns en teoretisk ram och jag försöker placera den i en undersökande kanon av pedagogik och/eller estetiska läroprocesser, sedan undersöker jag något för att sedan ana-lys-era och till slut kommer jag försöka dra slutsatser

 

I det lilla är studien ett undersökande av hur arbete i skolan mellan processbaserat lärande och bedömning ser ut. Med ett affektteoretiskt perspektiv formulerar studien möjligheter för en konstnärlig samt metakognitiv metodologi som tillsammans med gymnasieelever undersöker processorienterat lärande i en mediekurs. Hur kan undervisning formuleras med ambition att lösgöra möjligheter för eleverna att ta plats med egen vilja och kunskap?

 

Undersökningen är gjord i en mediekurs, trots det har arbetet ett anspråk att var en ”undersökning som faller inom det bildpedagogiska forskningsområdet” (Konstfack 2019, 1). Jag menar att för undersökningens skull var det viktigare att jag hade någon tidigare form av relation till eleverna än att det var per se en bild kurs. Perspektiven på undervisning som undersökningen berör är relevanta oavsett kurs.

 

Undersökningen ställer sig därmed frågorna:

  • Hur kan en konstnärlig process omformuleras till ett bilddidaktiskt tillvägagångssätt? 
  • Hur kan en affektiv processorienterad bilddidaktik se ut? 
  • Hur affekteras elever i skolan av bedömning och tillblivelse?
  • Hur kan en examensuppsats gestaltas multimodalt?

 

Under arbetet med undersökningen har även jag arbetat affektivt och konstnärligt för att visualisera min förståelse för mitt eget arbete. Det har jag gjort genom att konstruera spel som vill tydliggöra aspeketer av undervisning. Dessa spels regler finns att läsa, för att bidra med ytterligare perspektiv

 

Till höger finns ett antal länkar till alla texter. På den här sidan finns det en ordning gjord av mig. På andra sidor finns det andra, datagenerade ordningar. Du är fri att läsa texterna i vilken ordning du vill. Låt handen, ögat, hjärna och hjärtat styra.

 
 
 

Dom kan inte höra musiken

 

Så länge ni dömer folk efter er mall
Kommer ni få det ni förtjänar
Få det ni förtjänar
För efter er uppgång kommer ert fall
Ni kan bygga era glashus men passa er för stenar


Kommer aldrig kunna bli den du var igår
Tiden går framåt medan hjärtat slår
Man går nog aldrig säkert
Tror knappt det är sant
När folk man inte känner ber en hålla sig på sin kant

Dom kan inte höra musiken


En dag ska vi dö men alla andra ska vi leva


Dom kan inte höra musiken
Dom kan inte höra musiken


Utdrag från låten Dom kan inte höra musiken
Av Masshysteri,
från skivan Masshysteri (NYVÅG#127)