Om En Bomb

 

”...så tänk på att fokusera på tekniken, motiv och innehåll kan såklart hjälpa er, men vi fortsätter att bygga på vad vi har gjort de senaste veckorna.” *pip* är klar.

Han tittar ut över oss.

”Finns det några funderingar, otydligheter” undrar han?

Ingen svarar.

”Lisa, vet du vad du ska göra?”

”Jag tror det” svara jag.

”Bra, okej, men då börjar vi jobba. När ni är klarar lämnar ni in i era mappar. Vi har 2 timmar på oss. Det kommer räcka, jag lovar, och när ni är klara så lämnar ni in i era mappar” *pip* tittar på oss. Han ler sitt jag-vet-att-ni-kan-ni-behöver-inte-vara-nervösa leende. Men det funkar inte på mig. Jag bryr mig inte om jag kan eller inte. Jag vill bara göra och få ett bra betyg. Jag orkar inte inte få bra betyg. De andra är redan i gång, de har säkert redan en idé. Åhnej, nu kommer *pip* hitåt, jag bara börjar så det ser ut som jag också är i gång.

”Kommer du igång bra Lisa, vet du hur du vill göra?”

”Jadå, jag har en idé”

”Kul! Kan du inte berätta?”

”Nä, den är inte riktigt klar än, jag behöver jobba lite först”

”Okej, jag kommer tillbaka sen.”
Jag andas ut. Jag skruvar mig lite i stolen. Jag gör bara vad han har sagt. Sen lämnar jag in.  Jag håller jag mig till uppgiften, då gör jag ju rätt. Eller? Varför skulle han annars ge oss uppgiften om man inte kan följa den och göra rätt? Vafan. Vad är ens rätt? Det är aldrig tydligt och frågar jag får jag bara ett svar som gör det krångligare. Jag gör bara. [i]

 

 

 

Bomben

 

2 – 6 Spelare

 

Ett bombkort

1 Blyertspenna

1 Bläckpenna

1 Sudd

1 Timer

 

Spelarnas uppdrag är att desarmera bomben.

Sätt en timer på 5minuter.

En person börjar, ge person verktygen.

Spelaren vars tur det är MÅSTE göra något med bomben.

Hela gruppen kan kommunicera och prata om vad som BORDE göras, men personen med verktygen har slutordet.

När personen har gjort något passas turen och verktygen vidare medurs.

 

Spelet är slut när timern ringer eller när ni gruppen anser att bomben är desarmerad.

 

Till spelet finns även kunskapskrav formulerade där spelarna får en möjlighet att bedömma sitt arbete:
Kunskapskrav, Bomben

E-Nivå

Gruppen gör enkla lösningar, redogör översiktligt sina idéer och diskuterar översiktligt eventuella påföljder. I detta använder gruppen med viss säkerhet relevanta begrepp. Dessutom gör gruppen enkla bedömningar av egna och andras lösningar

 

C-Nivå

Gruppen gör välgrundade och komplexa lösningar, redogör utförligt sina idéer och diskuterar utförligt eventuella påföljder ur flera aspekter. I detta använder gruppen med viss säkerhet relevanta begrepp. Dessutom gör gruppen välgrundade bedömningar av egna och andras lösningar

 

A-Nivå

Gruppen gör välgrundade, nyanserade och komplexa lösningar ur flera perspektiv, redogör utförligt och nyanserat sina idéer och diskuterar utförligt och nyanserat eventuella påföljder ur flera aspekter. I detta använder gruppen med säkerhet relevanta begrepp. Dessutom gör gruppen välgrundade och nyanserade bedömningar av egna och andras lösningar

 

Om bomben

 

[i] Texten "Om En Bomb" är fiktiv.

 

Ingen lösning finns till bombkorten. Det är en figuration, där en uppgift kan ses som en bomb. Genom den skulle vi kunna förstå relationen mellan uppgift-övning-lärande-bedömning. 

 

Spelet syftar till att gruppen ska övervinna stressen och att skapa en egen defintion av bomben. Uppgifter i skolan bedöms vilket betyder att uppgiften kan smälla en i anskitet. Min uppgift som lärare är att försöka skapa uppgifter där elever vågar att hitta en egen lösning i stället för att leta efter något som skulle kunna vara spår av min (som lärare) förståelse.

 

Ladda ner regeler och komponenter för att spela.

 

Under Konstfacks vårutställning presenterades spelet som en tredimensionell bomb. Spelet som kan laddas ner här är tvådimensionellt, men ger liknande affektiva möjligheter. Möjligheterna sitter snarare i reglerna än i en gestaltning.

Spelen

 

Spelen är tre till antalet. Bombem, Lust & Vilja samt Spel & Dobbel. De är ett gestaltande utforskande av min förståelse av undersökningen. Spelen försöker aktualisera situationer som har uppstått under arbetet där jag ensam eller med elever har affekterats. 

 

Spelen kan läsas i tre nivårer; reglerna, mina förklarande texter eller genom att ladda ner spelkomponenter för att spela själv.

Hur spelen presenterades på Konstfacks vårutställning 2022.