Om Ett Klassrum

 

Föreställ dig ett klassrum. Det finns ett tak, med lysrör som genererar ett vitt starkt ljus, kanske ljuddämpare också. Det finns väggar, kanske någon vägg är en glasvägg. Det finns fönster och en dörr. Det sitter en klocka på en vägg. Den vita tavlan. Kanske sitter det några affischer på väggarna, jag tänker mig en bild sal, så det kanske sitter några bilder upp som elever har gjort. En färgcirkel känns som om den hör hemma på väggen. På golvet står det bord och stolar. Det är ett stort klassrum, 30 stolar, och bord som erbjuder lika många sittplatser, en kateder finns också, eller det kanske bara är ett skrivbord, för läraren. I ett hörn tänker i alla fall jag mig att det finns en vask, för penslar (och händer), den är full med färgstänk som har gjorts under flera år. Skåp står på golvet också, några är låsta, det som innehåller lite dyrare eller farligt material, men de skåp som innehåller pennor, sudd, linjaler och sådan, de står öppna. I en liten stund är det lugn i klassrummet, sen kommer eleverna in, de tillhör ju också aktiviteterna som oftast sker i klassrummet så att förklara ett klassrum utan de är ju inte till mycket nytta.

 

Vad är det här klassrummet nu? Det finns alla materiella objekt som vi har föreställt oss, det finns en lärare och ett gäng elever. Sen finns det också en grundidé, en plan för vad som ska arbetas med, ett lektionsupplägg som ska stötas och blötas i hopp om att eleverna ska kunna visa upp en eller flera kunskaper för läraren. Vilket leder oss in på den fjärden delen i klassrummet, undervisningen. Klassrummet som vi har visualiserat består då objekt som fysiskt utgör det vi ser som rummet, människorna, undervisningen som ska bedrivas samt idéen om hur den ska göra. Ser du det? Hur produceras kunskaper i det här klassrummet? Föreställ dig små färgade streck, lite lätt genomskinliga som går mellan olika saker, där du anser att kunskap genereras.

…vart börjar det? Finns det ett centrum där det liksom strecken skjuts ut? Skulle det i så fall vara läraren? Eller idéen som hovrar över allt? Men den kommer ju ifrån läraren? Fast den är har ju också influenser av Skolverket? Fast Skolverket förvaltas ju av staten? Kanske kommer strecken från eleverna, deras eget arbete eller frågor genererar streck på bilden. Men arbete kanske var initierat av läraren. Kanske drar du streck olika beroende på elev, Azad lärde sig genom att rita, Linn lärde sig genom att fråga, Henke genom att titta på någon annan.

Håller sig alla streck inom rummet, eller vill något smita ut genom ett fönster?
Jag kan inte hitta ett center för lärande. Min mentala bild är spretig och plockar jag bara bort en enda grej så förändras hela bilden. [i]


 

 

[i] Om om ett klassrum

 

Genom figurationen rhizom (Deleuze & Guattari 2015, 22-23) försöker jag se på vad som händer i ett klassrum. De menar att rhizoms grundliga drag ungefär är (för att definiera rhizom är inte så lätt, kanske också för att det är en rhizom): allt kan vara ihop kopplat med allt, det finns inget center. På samma sätt verkar alla delar i ett klassrum, även om jag har en idé eller ett upplägg som baseras på mina tankar, vilja eller önskan att undervisningen ska bli så kan jag inte på förhand veta om vad som ska ske i mångfalden som ett klassrum är. Mitt inspel ”tjänar inte som vridningsaxel i objektet” (ibid, 24). Rhizom blir i längden en förklarings metod för den moderna pedagogiken som görs tillsamman med elever istället för kunskap är något som ges.

Om om en textprocess

 

I samma anda mitt arbete ett hopsamlande av text (Hort 2020, 21). I rhizom och i mitt arbete finns det hubbar, knölar (Deleuze & Guattari 2015, 24) som där linjer kan dras från olika håll, dessa hubbar bär inte på en hierarki för textens läsning men bidrar till en förståelse i det stora. I skrivande processen kan linjer dras mellan knölar på ett icke förbestämt sätt och i samma anda är det då viktigt att du har samma möjligheter att göra läsningen på samma termer som rhizomens varande.