BEELDMATERIAAL OEFENING 1

BEELDMATERIAAL OEFENING 2

PRAKTIJKONDERZOEK FASE 1 - EXPERIMENT 3

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA)

07 december 2023

(van dit experiment werd geen uitvoerige data-analyse gemaakt - wel  conclusies op basis van de transcripties en de gevoerde gesprekken met deelnemers)

ONDERZOEKSVRAAG

 

HOOFDVRAAG:

  • Op welke manier kan opstellingswerk een bruikbare methodiek zijn om kunstbeleving te facilteren in een museum?

 

DEELVRAGEN:

 

  • Hoe vertaalt de methodiek zich, toegepast naar verschillende kunstvormen (schilderijen, installaties, sculpturen...) in een klassieke museumsetting (in plaats van in een beeldenpark met sculpturen?
  • Hoe kan de methodiek verbeterd worden? 

 

 

 

 

BESCHRIJVING FASE 1 - EXPERIMENT 3

 

In deze fase staat een verdere verkenning van opstellingswerk als methodiek voor kunstbeleving centraal, om mogelijke voorwaarden, complicaties of vragen te onderzoeken en de ervaring van de deelnemers te achterhalen. Daarnaast richt dit specifieke experiment zich op de replicatie van de methodiek van opstellingswerk, zoals uitgeprobeerd in de experimenten 1 & 2, ditmaal in een andere museale setting; het klassieke museum. De methodiek wordt toegepast bij twee schilderijen in plaats van sculpturen. 

 

Van dit experiment werd geen uitvoerige data-analyse gemaakt. Experiment 3 heeft echter wel een bijzondere mix van ervaringen opgeleverd. Sommige deelnemers voelden zich sterk betrokken bij bepaalde aspecten van de schilderijen. Anderen vonden het moeilijker om zich in te leven of verbinding te voelen met bepaalde thema's. Zowel de onderzoeker als de facilitator voelden zich tijdens en na afloop van dit experiment heel erg vermoeid. Over het algemeen heeft het experiment een aantal uitdagingen met zich meegebracht, zowel op het gebied van logistiek als in termen van de ervaringen van de deelnemers. Het experiment heeft daardoor wel een aantal interessante inzichten opgeleverd, die worden geformuleerd onder ‘conclusies’.

 


In dit experiment werden volgende data verzameld:

 

  • Replicatie van de werkwijze van het eerste prototype: een derde sessie bij twee kunstwerken met een groep van deelnemers, een facilitator en een onderzoeker
  • Een onmiddellijke nabespreking met de deelnemers
  • Een informeel evaluatiegesprek met de facilitator en audiologboek + notities
  • Video -en audio-opnames + fotomateriaal
  • Audiotranscriptie van het experiment en van de nabespreking
  • Een beschrijving van het experiment

 

Als illustratie staan aan de linkerkant van deze pagina enkele foto's van het experiment. 

 



DATA & CONCLUSIES FASE 1 - EXPERIMENT 3