BEGELEIDINGSVERSLAGEN

van gesprekken met experten, o.a. tijdens de Research Days

MET CORIEN VAN DER LINDEN

MET MARLOUS VAN GASTEL

MET JOS VAN HEST

RESEARCH DAY 1 - 7 OKT 2023

ON CONNECTING

RESEARCH DAY 2 - 2 DEC 2023

ON EXPLORING

RESEARCH DAY 3 - 16 MRT 2024

ON REFLECTING

MET MARTINA FREYJA KARTELO

MET DAGMAR BAARS

MET LAURA SOBRAL

 

ARTISTIC RESEARCH DAY 1 – 7 OKT 2023 / ON CONNECTING

CONCLUSIE NA DE EXPERT TALKS


Laura Sobral vat vooral mijn ideeën samen en herformuleert ze op haar eigen manier, wat een fascinerend perspectief biedt op mijn onderzoek. Haar uitgebreide vocabulaire geeft een heldere kijk op mijn werk.


Op dit moment ben ik vooral bezig met het verkennen van grenzen, en een daarvan is: wat gebeurt er als ik kunsthistorische informatie integreer in mijn huidige methode? Ik wil ontdekken welke impact dat heeft. Ontneem ik iets aan de deelnemers? Voeg ik iets toe? Hoe wordt dit ontvangen? Het gaat in tegen mijn eigen overtuigingen, maar ben ik bereid ermee te experimenteren? Vandaag heb ik gesproken met twee mensen. De een adviseerde om het niet te doen als het tegen mijn visie ingaat, terwijl de ander zei: probeer het toch maar. Deze tegenstelling laat me voorlopig niet los. Wat gebeurt er als ik iets ongebruikelijks doe? Wat voor effect heeft dat? Ik bevind me in een spanningsveld tussen de verwachtingen van curatoren en musea en wat ik als publiekswerker wil bereiken. Ik ga onderzoeken of er compromissen mogelijk zijn.


Ik ga meer lezen. Blijkbaar moet ik het concept 'Verstehen' in gedachten houden. Verstehen, zoals ik begrijp uit mijn gesprek met Jos van Hest, betekent iets van binnenuit begrijpen, een dieper begrip hebben vanuit je eigen persoonlijke achtergrond: een geïncorporeerd bewustzijn van de kunstvorm.


Het feministische en fenomenologische aspect lijken interessante invalshoeken te zijn om verder te verkennen.

 

ARTISTIC RESEARCH DAY 2 – 2 DEC 2023 / ON EXPLORING

CONCLUSIE NA DE EXPERT TALKS


In dit stadium van mijn onderzoek stuit ik voornamelijk op kritische vragen met betrekking tot de implementatie van mijn methodiek. Het spanningsveld met het therapeutische aspect komt naar voren, wat leidt tot vragen over veiligheid, begeleiding, uitvoerbaarheid en andere praktische aspecten. Ik ben vooral nieuwsgierig naar de uitvoerbaarheid van mijn methode in Skopje, gezien mijn status als leek in opstellingswerk en niet-therapeut.

 

Bovendien is er behoefte aan verder literatuuronderzoek naar embodied knowledge. Na deze gesprekken voel ik ook de mogelijkheid om verbinding te maken met mensen uit het netwerk, zoals kunstenares Richtje Reinsma en Hester Dibbits van Emotienetwerken. Ik ga hen zeker contacteren voor een gesprek over hun praktijk en wat ik daarvan kan leren voor mijn onderzoek.

 

Mijn positie in kunsteducatie wordt ook scherper, vooral na gesprekken met Marlous. Het idee dat emoties, gevoelens en ervaringen evenzeer worden gewaardeerd als kennis, is iets waar ik als kunsteducator voor wil pleiten.

 

Ik vraag me af hoe dit waardevol kan zijn voor musea en hoe ik dit concept in de markt kan zetten. Dit zal ik verder uitwerken voor de opdracht Kunst & Ondernemen.

 

ARTISTIC RESEARCH DAY 3 – 16 MRT 2024 / ON REFLECTING

 

CONCLUSIE NA DE EXPERT TALKS


Na mijn gesprek met Corien heb ik de nodige tools en motivatie gekregen om te starten met de data-analyse van mijn experimenten. Tijdens onze discussie werd de urgentie hiervan ook duidelijk benadrukt. Met een inventarisatie van mijn experimenten, het raadplegen van literatuur en best practices, en het voeren van evaluatiegesprekken met deelnemers, ben ik goed voorbereid om mijn onderzoek verder te ontwikkelen en mijn laatste experiment te verrijken.

 

Van het gesprek met Martina neem ik de suggestie mee om te kijken naar mijn proces van kunstwerkselectie en de werving van deelnemers. We hebben samen gebrainstormd over het omvormen van de resultaten van mijn onderzoek tot een interactieve, performatieve rondleiding. Het idee om een performance te creëren moet ik vanwege tijdgebrek laten varen. Martina's suggesties, zoals het gebruik van 'device theatre' en het overbrengen van instructies via hoofdtelefoons, bieden interessante mogelijkheden voor een interactieve museumervaring, hoewel ik nog niet zeker weet of ik ze zal toepassen. Het was in ieder geval verfrissend om even los te komen van mijn huidige experimenten.

 

Na deze gesprekken voel ik meer urgentie om te beginnen met de analyse dan om al te veel te brainstormen over artistieke uitlopers die uit mijn onderzoek zouden kunnen voortvloeien. Het is daarvoor nog te vroeg.

MET RICHTJE REINSMA

Over therapeutische ervaringen in artistiek werk en ethisch kader

MET ROSA MUL

Over Emotienetwerken

MET LIESBET HERMANS

Over het lichaam als medium in artistieke praktijk

MET SALOME SCHOLTENS

Over wetenschappelijk onderzoek naar opstellingswerk

MET JOKE SCHRAUWEN

Over kunsteducatie

MET SARA HENDRICK

Over de begeleiding van opstellingswerk

MET KATRIJN D'HAMERS

Over slow art in musea

MET CHARLOTTE VAN PEER

Over publiekswerking en zintuiglijkheid in Museum M