Kapittel 8

Avslutning 

Problemstillingen min handler om hvordan gitarister utløser og realiserer idéer tidlig i komposisjons-prosessen. I oppgaven har jeg presentert og reflektert rundt et utvalg av kompositoriske metoder og verktøy hentet fra intervjuer, lydinnsamling og mine egne komposisjoner. Gjennom konklusjonen skal jeg presentere hovedfunn, prosjektets bidrag til feltet og idéer til videre forskning og utforskning. Dette blir også gjort med utgangspunkt i forskningsspørsmålene:


  • Hvordan kan vi bruke abstrakte idéer som komposisjons-strategi?

  • Hva slags metoder og verktøy bruker et utvalg gitarister for å utløse og realisere idéer på gitaren?

På grunn av prosjektets todelte natur er jeg er også interessert i hvordan disse funnene har påvirket min egen komposisjonsprosess, dette vil jeg også redegjøre for i konklusjonen.


8.1 Hovedfunn og konklusjoner

Problemstillingen handler altså om hvordan gitarister kan utløse og realisere idéer. Dette har resultert i at funnene i oppgaven kan deles grovt inn i to hovedkategorier som er metoder og verktøy for å utløse idéer og metoder og verktøy for å realisere idéer. Selv om jeg i løpet av oppgaven har delt utløsning og realisering av idéer inn i to separerte prosesser, har jeg i løpet av forskningen innsett at de i mange tilfeller også overlapper hverandre og at flere av prosessene befinner seg midt mellom begge kategoriene. Omfanget på oppgaven gir meg derimot ikke muligheten til å utforske disse nyansene videre, men jeg mener det er viktig å nevne dette.

 

Så hvordan kan vi egentlig utløse og realisere idéer på gitaren? Dette spørsmålet er komplisert, men jeg har prøvd å skjematisere de forskjellige metodene og verktøyene. Utløsning av idéer kan bli kategorisert inn i intuitiv generering av idéer; komponering som en forlengelse av lytting; eksperimentering med instrumentet (høyre- og venstrehåndteknikker, gitartuning og «naturlige» klangfarger); og abstrakte metoder og metaforiske konsepter (historier og visuelle inntrykk, natur og miljø, figurer og konturer, og ord og uttrykk).

 

Funnene jeg har gjort gjennom oppgaven har påvirket både mine egne komposisjoner samt min forståelse og opplevelse av andre sine komposisjoner. Dette har resultert i at jeg har fått bredere og bedre forståelse for komposisjonsprosessen og de forskjellige tilnærminger vi har tilgjengelig. Jeg har også merket at prosjektet har positivt påvirket kvaliteten på komposisjonene mine, og det er generelt gjort det lettere å utløse idéer. På mange måter har dette resultert i en slags verktøykasse som jeg kan henvende meg til. Dette har gjort at jeg kan hente inspirasjon fra nye kilder som jeg ikke hadde muligheten til før.

 

For å realisere disse idéene har prosjektet også hatt en stor betydning. Disse metodene og verktøyene kan bli kategorisert inn i: Lydprosessering; modifisering av allerede etablerte idéer; instrument-teknikk (høyre- og venstrehåndteknikker); og intramusikalske elementer (melodi, tonale-senter, akkordprogresjoner, intervaller, rytme, form og tempo).

 

Det har vært utrolig inspirerende å oppdage nye metoder og verktøy for å realisere idéer. Dette har resultert i en mengde nye teknikker som jeg skal utforske videre. Jeg har også tilegnet meg ny kunnskap om teknikker jeg allerede bruker i mitt virke. Dette resultert i at jeg ikke bare har blitt en bedre komponist, men det har gjort at jeg har utviklet meg selv som både gitarist og musiker.

8.2 Kritiske refleksjoner

I denne oppgaven har jeg utforsket utløsning og realisering av idéer i komposisjonsprosessen ut fra forskjellige perspektiver som har resultert i at det vitenskapelige og det kunstneriske har påvirket hverandre. Dette har gitt meg et nyansert perspektiv på problemstillingen som jeg ikke hadde fått med en ren kunstnerisk eller vitenskapelig oppgave. Selv om forskningsdesignet jeg har valgt har gitt denne nyttige innsikten i komposisjonsprosessen har det også begrenset hvor dypt jeg kan gå inn i hver del av oppgaven, ettersom jeg har hatt begrenset plass til å presentere hver separate metode i oppgaven. Dette har resultert i en generell utforskning av komposisjonsprosessen istedenfor en spisset en. Min egen kunstneriske virksomhet har også spilt en rolle gjennom oppgaven og jeg har underveis utviklet meg som komponist. Dette skjedde allerede fra starten da jeg undersøkte forskjellige teorier om temaet. En kan også høre hvordan mine egne komposisjoner har blitt påvirket av lydinnsamlingen. Selv om oppgaven ble en mer generell utforskning av komposisjons-prosessen mener jeg at det har gitt en nyttig innsikt i hvordan gitarister utløser og realiserer idéer. Denne kunnskapen håper jeg kan være nyttig for andre gitarister der ute.

8.3 Videre forskning

Som nevnt i forrige kapittel er oppgaven en generell utforskning av utløsning og realisering av idéer. Dette åpner opp for dypere forskning innenfor både utløsning- og realiserings-prosessene, spesielt hvordan metodene og verktøyene presentert påvirker disse prosessene. En dypere utforskning innen kreativitet og idé-generering kan også være muligheter da det kan åpne opp for nye tverrfaglige vinklinger og funn.

 

Når det gjelder de forskjellige metodene og verktøyene presentert i oppgaven er mulighetene endeløse. Interessante temaer er for eksempel metaforer som utgangspunkt for komposisjon eller utforskning av hvordan gitarister kan gjenskape effektbokser ved hjelp av gitarteknikker.

 

Oppgaven åpner også opp for flere research-creation avhandlinger som tar utgangspunkt i både vitenskapelig og kunstnerisk arbeid. Dette er et område jeg håper flere utforsker.