I dette kapittelet vil jeg presentere resultatene fra min egen musikalske skapelse. Jeg har innhentet data fra både intervju og lydinnsamlingen. Musikken komponert i denne oppgaven har jeg bevist latt meg inspirere av funn fra intervju og lydinnsamlingen. Informantenes bruk av abstrakte metoder samt den intuitive genereringen av idéer er noe som preget mine egne komposisjoner. Jeg ble også inspirert av effekt bruken funnet i både intervjuene og lydinnsamlingen for å skape stemninger og lydlandskap. Informantenes bruk av intramusikalske elementer utløste også forskjellige idéer i hver av komposisjonene som for eksempel form, tempo og intervall bruk. Disse funnene samt min egen kompetanse, kunnskap og erfaring har vært utgangspunkt for komposisjonene. Målet har vært å utforske hvordan data innhentet tidligere i oppgaven påvirker mine egne kunstneriske prosesser. Resultatet er komposisjonen Deserted og fem 20 – 40 sekunders enkeltstående komposisjoner som hadde utgangspunkt i de samme fem metaforene presentert før i oppgaven. Samspillet mellom mine egne kreative prosesser og funnene tidligere i oppgaven reflekterer jeg rundt i kapittel 7.
Komposisjonsprosessen har også vært preget av forskjellige teorier presentert tidligere oppgaven. Spesielt Turner (2014) sin fusing teknikk som kombinerer flere idéer for å skape nye. Dette ble spesielt brukt i de fem individuelle komposisjonene da jeg så for meg forskjellige bilder i hodet som jeg videre «stilte spørsmål til». Videre har både Nelson (2017) og Jarret & Day (2021) gitt meg inspirasjon til utforske forskjellige kreative komponeringsteknikker og metoden til Perks (2019) har fungert som en veileder for gjennomførelsen av disse komposisjonene.
Prinsipper fra programmusikk ble brukt som utgangspunkt for denne komposisjonen. Låten inneholder fire deler som representerer forskjellige stadier av en historie, disse delene har vært sitt tonale senter som utforsker forskjellige lydlandskap og stemninger. Utgangspunktet for dette er min egen visualisering av hendelser som skjer i ørkenen. A – delen representerer stemningen av å være forlatt på et øde sted, dette vekker urovekkende og svevende følelser som blir representert av det tonale senteret E melodisk moll. Denne delen er åpen, og de forskjellige dyadene fra skalaen klinger over lengere tid. Jeg tar også i bruk klang og delay for å strekke disse idéene enda lengere, og vreng for å gi et hardere uttrykk som skaper intensitet og fremdrift. Trommene befinner seg hovedsakelig i 4/4 men bryter den stødige «grooven» forskjellige taktarter som 5/8, 6/8, 7/8 og 9/8. Dette skaper en uvitenhet for lytteren som underbygger følelsen av å være forlatt i ørkenen. Deretter blir riffet presentert samtidig som en forstørret treklang som leder oss videre i historien til B – delen.
Denne delen endrer det tonale senteret til Ab lydisk dominant/Eb melodisk moll som fortsetter den samme stemningen, men skaper framgang i komposisjonen. Denne delen var skapt rundt følelsen av å møte et nytt menneske ute i ørkenen etter flere dager alene. Melodien formidler en følelse av håp og trommene går inn i en fastere «groove» som underbygger dette. Gjennom denne delen bruker jeg en type «call and response» for å etterligne en samtale mellom menneskene. For å respondere til melodien bruker jeg akkorden Ab5 som gir en oppløftende stemning. Samtalen fortsetter og på slutten av B – Delen blir neste del av historien hintet til med en F#aug/D akkord som kan beskrives som skarp, mystisk og hard. B – delen blir brått avbrutt av riffet i C – Delen.
Dette riffet har synkopert gjentagende rytmikk med kromatiske elementer som oppfattes som kantete og harde. Riffet representerer starten av konflikten mellom de to menneskene som fortsetter inn i solo-partiet i låten der konflikten eskalerer videre.
Gjennom komposisjonen tok jeg i bruk mange forskjellige verktøy for å realisere de forskjellige idéene. Selve lydprosesseringen som blir brukt på gitaren er en blanding av effektene tape echo delay, hot springs fra HX Stomp og en fuzz fra Chase Bliss Automatone. Jeg har skrudd volumet på gitaren et hakk tilbake for å få en mindre vrengt tone. Kombinasjonen av effekter gir en gitar-sound som kan beskrives som luftig, aggressiv og ærlig, og som representerer hovedpersonen i historien.
Jeg brukte også forskjellige gitarteknikker for å oppnå stemninger gjennom komposisjonen. I komposisjonen er det hyppig bruk av vib-armen på gitaren som gir meg muligheten til å bende noter på gitaren. I B – delen bruker jeg denne teknikken for å «gli» inn i noen av tonene for å gi variasjon og dynamikk til melodien som deretter skaper fremdrift og en håpefullfølelse. Videre i låten bruker jeg høyrehånds-dempeteknikker for å realisere sintheten i riffet. Dette gjør jeg ved å dempe de første notene av riffet i hver runde, ved å flytte hånden min lengere mot brosystemet så demper jeg mindre som jeg gjør i slutten av riffet hver runde. Jeg legger også inn noen squeals som kan gi assosiasjoner til skrik og aggresjon.
Verdensrommet
For å utløse forskjellige idéer så jeg for meg et bilde av en romstasjon. Jeg stilte deretter spørsmål til meg selv om hva slags objekter, hendelser og stemninger som befinner seg på romstasjonen. Hva skjer i romstasjonen? Er en alene? Er det skummelt? Hva slags lyder er her? Det visuelle bildet jeg endte med var et bilde av en mystisk forlatt romstasjon med forskjellige objekter flytende rundt.
Intramusikalske
I komposisjonen tok jeg utgangspunkt i harmonikk fra A melodisk moll. Første akkorden i komposisjonen en Am6 akkord som blir spilt som en brutt akkord i større intervallsprang. Jeg tar også i bruk større dissonerende intervall som maj7. Det er ingen fast form eller tempo og jeg veksler mellom å spille melodier og lage forskjellige klangfarger.
Ekstramusikalske
For å forsterke det intramusikalske i komposisjonen brukte jeg tre forskjellige effekter som underbygger den mystisk, svevende og skumle stemning. Dette gjør jeg ved å bruke en reverse delay, stor interaktiv klang og litt vreng. Delayen, klangen og vrengen reagerer på dynamikken i spilling som gjør at jeg kan styre intensiteten av komposisjonen. Dette gir meg full kontroll over det helhetlige lydbildet da effektene aldri tar overhånd og fungerer som en forlengelse av de intramusikalske idéene.
Daler
I denne komposisjonen brukte jeg assosiasjoner jeg selv får til ordet daler som utgangspunkt for komposisjonen. For meg er dette landskap, natur, u-daler, landsby og folkelig. Dette utløste forskjellige sterke assosiasjoner til for eksempel folkemusikk.
Intramusikalske
Det tonale senteret i komposisjonen er C dur. Jeg valgte å ta i bruk en G/C-akkord som blir melodisk sekvensert i starten av komposisjonen. Dette blir repetert tre ganger før jeg svarer akkorden med en ny melodisk linje. Denne linjen starter på det sjette skala trinnet og er innom det femte og lander på det tredje. Det er et tydelig fast tempo og lik form gjennom hele komposisjon og jeg tar i bruk høyrehånds-demping gjennom hele komposisjonen.
Ekstramusikalske
For å skape fremdrift i komposisjonen kombinerte jeg den brutte akkorden med en punktert åttendels delay. Samspillet mellom disse to elementene lager en rullende effekt som kan assosieres med en stein som ruller ned en dal. Ved å avgrense de intramusikalske elementene ga det delayen muligheten til å «fade» litt ut mellom hver gang jeg spiller akkordene som videre underbygger den rullende effekten. De forskjellige trillene jeg bruker i komposisjonen kan også minne om ornamenteringer en finner i for eksempel folkemusikk som gir komposisjonen et folkelig preg.
Luftig
En av de tydeligste bildene jeg fikk fra ordet luftig var et høyt fjell med skyer og snø på toppen. Dette inkluderte videre assosiasjoner som hardt, svevende og høyt.
Intramusikalske
Komposisjonen starter med en Asus4 akkord som blir brutt opp med bruk av flageoletter. Dette blir repetert tre ganger uten form eller et fast tempo. Selv om det tonale senteret fortsatt er A, tar jeg utgangspunkt i Em pentaton for å lage de melodiske idéene. Jeg tar også i bruk vib-armen på gitaren for å gli inn i hver tone, for å skape bakgrunnsstøy valgte jeg å ikke dempe de andre strenge som en kan høre klinge gjennom hele komposisjonen.
Ekstramusikalske
Både sus4 akkorder og flageoletter er noe jeg assosierer med metaforer som luftig og svevende. Ved å spille moll pentaton fra kvinten av det tonale senteret utelater en tredje trinnet i grunnskalaen som vanligvis definerer om det er dur eller moll. Ved å ikke definere dette gir det også komposisjonen en svevende følelse ved at en aldri helt «lander». For å underbygge dette tok jeg i bruk effektene chorus, delay, klang og vreng. Chorus-effekten ble brukt for å skape litt bevegelse innad i lyden imens delayen og klangen ble brukt for å strekke det jeg spilte lengere ut. Dette videre underbygger den svevende effekten og i kombinasjon med hardheten og den kantete lyden fra fuzz-pedalen legger det til grunnlag for lydlandskapet i komposisjonen.
Sau
Denne komposisjonen startet ved at jeg så for meg en sau med mye ull som kom nysgjerrig og litt spørrende mot meg. Dette ga meg forskjellige assosiasjoner som myk, leken og folkelig.
Intramusikalske
Komposisjonen har sitt tonale senter i D dur og har et tydelig tempo og en fire takters form. Jeg begynner komposisjonen med et riff i et lavt register som varer i de første tre taktene. I den fjerde takten tar jeg i bruk en synkopert melodisk linje i et høyere register. Dette repeteres i neste periode, men jeg utvikler den melodiske linjen ved å legge til noen ekstra toner og tar i bruk triller i venstrehånd.
Ekstramusikalske
Det tydelige tempoet og den fire takters formen er ment for å etterligne sauen som kommer rolig mot meg i et stødig tempo. Dette gir en følelse av trygghet og sikkerhet I komposisjonen. De to melodiske linjene er ment for å etterligne sauen som stopper opp spørrende før den går videre. Jeg brukte en rundere tone i gitaren ved å skru tone-kontrollen lavere for å etterligne følelsen av myk ull. Dette ble også underbygget av å ta i bruk en oktav-pedal som dobler det jeg spiller en oktav lavere.
Regn
For å utløse forskjellige idéer til metaforen så jeg for meg en person som sitter og jobber imens regnet treffer vinduet. Jeg prøvde deretter å gjenskape de forskjellige lydene som assosieres med dette.
Intramusikalske
Utgangspunktet i komposisjonen er en statisk Am7/E akkord. Det er verken form eller tempo gjennom komposisjonen, og alt blir spilt gjennom intuisjon. Jeg tar derimot i bruk to gitar-teknikker som er en slags «raking» teknikk i høyrehånden samtidig som jeg demper strengene.
Ekstramusikalske
Disse teknikkene ble brukt for å etterligne regnet som treffer vinduet, ved å variere hvor mye jeg dempet tonene prøvde jeg også å simulere utviklingen av at det regner mer og mer. For å skape flere «regndråper» i komposisjonen brukte jeg en punktert sekstendel delay der repetisjonene varte lengere. For å gjøre selve komposisjonen litt våtere tok jeg i bruk en lang klang som underbygde dette. Ved å la det intramusikalske være relativt enkelt ga det rom for at det ekstramusikalske ikke tok over hele komposisjonen.