Kapittel 1

Introduksjon

I. Forskningsområde

De fleste musikere og artister vil mest sannsynlig oppleve frustrasjon når de komponerer. Komponister kan slite tomme partitur og musikere kan møte på frustrasjoner med låtskrivere, dette kan for mange være en irriterende affære. Målet med denne masteroppgaven er å gjøre disse situasjonene litt lettere ved å undersøke og belyse noen av metodene og verktøyene gitarister bruker i forberedelse- og inkubasjon-stadiene av komposisjons-prosessen (Burnard & Younker, 2002, s. 248). Dette blir gjort gjennom kunstneriske og vitenskapelig metoder med prinsipper fra research-creation. Forskningen kommer til å utforske de forskjellige metoder og verktøy gitarister bruker for å utløse og realisere idéer. Mine egne kunstneriske prosesser kommer også til å spille en stor rolle i oppgaven og det vitenskapelige og kunstneriske kommer til å påvirke hverandre.

II. Bakgrunn og motivasjon

Min bakgrunn er som utøvende gitarist i det mange vil kalle populær-musikk. Jeg har brukt mesteparten av mitt virke til å spille det en kan kalle for det «riktige». Dette har vært i situasjoner der jeg har akkompagnert låtskrivere eller realisert idéer for komponister. Masteroppgaven min er et resultat av en nysgjerrighet om komponeringsprosessen og hva som skjer når vi trår utenfor de musikkteoretiske rammene vi blir presentert med i løpet av musikk-akademia. Nysgjerrigheten startet på universitetet for 5 år siden da jeg havnet i situasjoner der jeg ble spurt om å komponere mine egne gitar-deler med utgangspunkt i andre sine tanker og idéer.  Dette resulterte i mye prøving og feiling da mye av den musikkteoretiske kunnskapen min ikke var til nytte. Det var ingen i komposisjon- og musikkteori timene våre som nevnte noe om hvordan en tolker ordet brødsmule på gitaren. Målet med denne masteroppgaven er derimot ikke å definere kreativitet, idé-generering eller bruken av metaforer i musikk, men heller å utforske forskjellige metoder, og verktøy vi kan bruke for å gjøre komposisjons-prosessen lettere. 

III. Problemstilling og forskningsspørsmål

Min interesse for å utforske gitaristers tilnærming til forberedelse- og inkubasjon-stadiene i komponeringsprosessen førte meg til denne problemstillingen:

 

  • Hvordan kan gitarister utløse og realisere idéer tidlig i komposisjons-prosessen?

Målet var ikke bare å innhente det jeg vil kalle «vanlige» metoder for å utløse og realisere idéer, men også utforske abstrakte idéer som komposisjons-strategi. Dette resulterte i to forskningsspørsmål:

 

  •  Hvordan kan vi bruke abstrakte idéer som komposisjons-strategi?

  •  Hva slags metoder og verktøy bruker et utvalg gitarister for å utløse og realisere idéer på gitaren?

        

IV. Avgrensning

I forbindelse med mine egne erfaringer som gitarist har jeg alltid vært mest interessert i det som skjer tidlig i komposisjonsprosessen. Derfor har jeg valgt å avgrense oppgaven til forberedelse- og inkubasjon-stadiene i komposisjonsprosessen. For å etterligne et ekte scenario og stå i stil med oppgavens abstrakte natur har jeg valgt å ta i bruk metaforer som utgangspunkt for lydinnsamlingen. Dette gir informantene assosiasjoner samtidig som det tvinger de til å skape intuitive idéer.  Det var også en konkret og oversiktlig metode for å kunne sammenlikne hvordan de ulike gitarister komponerte med bakgrunn i samme idé.

V. Forskningsdesign

Mitt forskningsdesign er basert på Findeli’s modell presentert i Lacasse sin bok «Research-Creation in music and the arts» (Stévance & Lacasse, 2018, s. 93). Oppgaven kommer derfor til å være todelt, og inneholde både en vitenskapelig og kunstnerisk del. Research-Creation har også gitt meg muligheten til å presentere meningene mine gjennom både tekst- og lydformat i flere deler av oppgaven. De kunstneriske idéer er der for å støtte opp under mine egne meninger og for å gi kontekst.