---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Introduktion Tidslinje Förstudier Utgrävningar Insamlingar Rekonstruktioner Utställning Medverkande Referenser
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Utgrävningar
I en serie utgrävningar, workshops, inspelningar, skattjakter, skriv- och teckningsövningar, publika efterlysningar av fotografier och intervjuer, har ett deltagarbaserat arbete gjorts tillsammans med elever, personal, föräldrar och allmänheten. Tillsammans bildar fynden en samling spår efter en skolbrand och blir genom konstprojektet ett skolbrandsarkiv. Likt regelrätta utgrävningar beskrivs fynden nedan i den ordning de hittades, och målet har varit att söka efter spår av skolan och sedan noga bevara det som hittats. Till skillnad från en arkeologisk utgrävning har fokus legat på själva insamlandet och den värdeförändring som sker när ett fynd görs. En trasig tegelsten, som tidigare var en sorglig del av den trasiga fond som de raserade skolhusen utgjorde för de drabbade, förvandlades vid fyndögonblicket till något värdefullt, likt ett guldmynt, en krukskärva eller en forntida pärla. En viktig del i arbetet var att använda arkeologiska metoder som strategi för att förändra värdet på det förlorade och trasiga. På så vis transformeras fragmenten av den skola som försvann till en samling unika och oersättliga föremål, berättelser, bilder och minnen. De så kallade utgrävningarna och insamlingarna blev en möjlighet att bli delaktig i processen att ta hand om resterna av det som förlorats och samtidigt bli en del av synliggörandet av berättelsen om förlusten av den egna skolan. För många i det kollektiv som en skola består av blev det en möjlighet att bearbeta händelsen genom att bli en del av projektet.
Nedan beskrivs olika typer av fynd som gjorts, där kvantiteten ofta är för omfattande för att visas i sin helhet, och därför visas ett urval av de fynd som gjorts i den här expositionen. På utställningen visades samtliga fynd.
Datum: 20210301
Arkiv: Privat ägo.
Det här är en bit tegelsten som är ett tidigt fynd av Astrid, tidigare elev på Slättgårdsskolan. Hon hittade stenen på skolgården och sparade den som ett personligt minne av det gamla skolhuset i och med att de brandskadade skolbyggnaderna revs. Hennes sten lånades senare ut som en del av utställningen och presenterades i en monter i utställningsrummet. Ett låneavtal skrevs för utställningsperioden som en strategi att likställa hennes fynd med ett insamlat musealt fynd i en samling på ett historiskt museum. Hennes handling visade sig inte vara unik, utan det framgick i efterhand att flera elever hade samlat sten på liknande vis.
Ansvarig: Astrid Karlsson, elev på Slättgårdsskolan, och hennes mamma Anna Karlsson tillsammans med Patrick Kretschek.
Metod: Insamlad på elevens eget initiativ från brandplats. Fyndet lånades sedan ut för utställning.
Materialtyp: Bit av tegel som ryms i en handflata.
Plats: Slättgårdsskolans skolgård i Bredäng, Stockholms län.
GDPR: Med barnets och vårdnadshavares godkännande.
Dokument: Låneavtal.
Datum: 2021
Arkiv: Privat ägo.
Eleven M, som vid rivningen av de brandskadade husen gick i årskurs 9, samlade likt Astrid in en tegelsten som ett personligt minne av skolan. Berättelser om att elever själva funnit stenar på skolgården och runt brandområdet nådde projektet genom föräldrar, vilket också möjliggjorde att deras fynd kunde lånas in för utställning.
Ansvarig: M, elev på Slättgårdsskolan och vårdnadshavare tillsammans med Patrick Kretschek.
Metod: Insamlad på elevens eget initiativ från brandplats. Fyndet lånades sedan ut för utställning,
Materialtyp: En hel tegelsten med murbruk på.
Plats: Slättgårdsskolans skolgård i Bredäng, Stockholms län.
GDPR: Med barnets och vårdnadshavares godkännande.
M valde att vara anonym.
Dokument: Låneavtal.
En workshop formad likt en arkeologisk utgrävning genomfördes med en årskull av de elever som gick i förskoleklass när branden skedde och genomfördes under eftermiddagen inom ramarna för Slättgårdsskolans fritidsverksamhet. Totalt deltog cirka 50 elever, fritidspedagoger och lärare, som alla hjälptes åt att samla in de fragment som blivit kvar efter rivningen av de brandskadade skolhusen och spridits ut runt brandområdet. En del av rivområdet, som hamnat utanför avspärrningarna, utgjorde basen för utgrävningen där bord ställdes upp med sorteringskärl, zip-påsar, arkeologiska verktyg och handskar. Eleverna och personalen hjälptes sedan åt under två timmar att leta, gräva och samla in små och stora lämningar från de skolhus som rivits på grund av branden. Materialet rengjordes grovt på plats med penslar och sorterades i kärl och påsar efter typ och storlek. Allt material sparades och blev en del av Skolbrandsarkivet. Materialet som samlades in utgjorde huvuddelen av utställningen Skolbrandsarkeologi och var de dokumentära objekt som utställningen kretsade kring. Arbetet blev likt en skattjakt där det som av barnen och personalen tidigare sågs som trasiga bitar nu förvandlades till skatter. Varje liten bit togs noga om hand, rengjordes, sorterades och bevarades. Även om eleverna var de huvudsakliga deltagarna så blev några av personalen på fritids oerhört engagerade och började själva spontant delta i insamlandet.
Ansvarig utgrävning/insamling: Patrick Kretschek.
Assistent: Sara Nordlander, kandidatstudent vid Stockholms universitet, institutionen för Arkeologi och forntidens historia, som assisterade vid workshopen och höll en presentation för eleverna om vad arkeologi är innan workshopen.
Deltagare: Årskurs 3 på Slättgårdsskolan samt personalen Kibar Aygün, fritidspedagog; Emil Fursätter, fritidspedagog; Maria Jonsson, tidigare förstelärare; Linda Mera, tidigare fritidspedagog; och Camilla Brorson, klasslärare.
Plats: Slättgårdsskolan, Frimurarvägen 11 i Bredäng, Skärholmen.
Metod: Utformad som en arkeologisk utgrävning med inlånade arkeologiska verktyg från Stockholms universitet, institutionen för Arkeologi och forntidens historia. Arbetet gjordes spontant och poetiskt, likt en skattjakt. Det var inte systematiskt och inga anteckningar om fyndplats gjordes, mer än att utgrävningen skedde på skolgården intill brandplatsen och det avspärrade rivningsområdet på Slättgårdsskolan.
Materialtyp: Fragment av olika typer av tegel, betong, cement, stenplattor i kalksten från trappor och golv, asfalt, kakel, kantsten, takpannor, gatsten, hela tegelstenar.
Särskilda fynd: Ett 10-tal bitar av brandskadat tegel med sot på. En bit trappsten (kalksten) med en bit tejp på som markerar en skogräns som barnen och personalen kände igen.
Utgrävning och avsökning av rivningsområdet tillsammans med fritidspedagogen Kibar Aygün, som letade efter trappstenar med fossilen Ortoceratit i brand- och rivningsområdet. Workshopen dokumenterades med film och ljud, och fynden tillsammans med en kort dokumentärfilm visades på utställningen. I filmen försöker Kibar inledningsvis att orientera sig på rivningstomten genom att hitta den plats där hon kände igen vinkeln och vyn på klätterställningen mitt på skolgården, precis som hon mindes den när hon tittade ut genom klassrumsfönstret. Efter det kunde hon ta sig från ”klassrummet” till den närmaste trappan som fanns inne i huskroppen, som ledde till rektorsexpeditionen och matsalen. Huskroppen låg i suterräng, två till tre våningar beroende på vilken del av skolan man befann sig i. Trappstegen i dessa trappor bestod av kalksten som innehöll fossilen Ortoceratit, en bläckfisk som levde för 400 miljoner år sedan, under Paleozoikum-perioden. Dessa fossiler använde hon årligen i sin bildundervisning, och en återkommande uppgift på lågstadiet var att eleverna fick leta upp varsin fossil i trapphusen och rita av dem. Ibland använde de lera och ristade in fossilernas form i den. Parallellt läste de om fossiler i övrig undervisning.
Kibar hittar flera trappstenar som blivit kvar trots att de flesta av rivningsmassorna transporterats bort. Ingen av de trappstenar hon finner innehåller fossil vid första anblicken, men när hon tvättar av dem hittar hon till sist toppen av en liten vit fossil som brutits av. Hon hittar också platsen för Slättgårdsskolans skolträdgård och några av de vita kantstenar som fanns vid sidan av gången som ledde fram till växthuset.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Introduktion Tidslinje Förstudier Utgrävningar Insamlingar Rekonstruktioner Utställning Medverkande Referenser
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------