6. Avslutning

6.1. Oppsummering

Problemstillingen min handler om hvordan jeg som trommeslager kan bruke Ableton Live som et kreativt verktøy. Gjennom oppgaven har jeg presentert ulike måter jeg har gjort dette på: gjennom å komponere med et hybridoppsett, trommeprosessering og programmering. Jeg har testet flere av Abletons effekter og MIDI-instrumenter, i tillegg til noen plugins fra Arturia og Ableton Drummer. Dette resulterte i tre låter: «Right before I go», «You Never Knew» og «I was not the one», som kan høres i kapittel 4.

 

I refleksjonen konkluderer jeg med at utforskningen har påvirket trommespillet mitt. Dette ved at jeg aktivt har gått inn for å bryte ut av kjente mønstre, og heller lytte aktivt til idéer som dukker opp når jeg eksperimenterer med nye lyder og teksturer. I mitt tilfelle har dette resultert i at jeg ofte har spilt «enklere» enn jeg vanligvis ville gjort, og jeg har spilt mer paradiddle-baserte og semi-linære groover, som har vært nyttig for å finne mønstre på sample-padden. Som utøver har jeg fått økt kunnskap om bruk av teknologi på trommesettet og hvilke muligheter som finnes, og har i løpet av prosessen utviklet spilleferdigheter som har vært nødvendige for å implementere teknologien suksessfullt. Utforskningen har i tillegg gitt meg ny inspirasjon til trommespillet mitt.

 

Gjennom refleksjonen har jeg også blitt mer bevisst over min kombinerte rolle som utøver, komponist og produsent gjennom solo-komprovisasjon, og hvordan dette har gitt meg ny innsikt i egne estetiske preferanser. I tillegg til at teknologien har hatt en påvirkning på trommespillet mitt, har også komposisjonene, lydvalg, helhetlig sound og formen på låtene blitt direkte påvirket av hvordan jeg samhandlet med teknologien.

 

Jeg håper mitt arbeid ikke bare har vært nyttig for meg som utøver, men at funnene, refleksjonene og beskrivelse av min prosess kan være til nytte for andre – enten de er trommeslagere, digitale musikere eller akademikere.

6.2. Videre forskning og utforskning

For meg var det inspirerende å jobbe med et begrenset utvalg utstyr, og å sette i gang å utforske mulighetene med det jeg allerede eide av software og hardware. Og det er fremdeles mange uutforskede kreative muligheter som jeg ikke har testet enda. I tillegg kom Ableton Live 12 ut 5. mars 2024, med mange nye funksjoner som kan være spennende å teste. Relatert til hybridtromming og trommetriggere kan det være spennende å teste Sunhouse sin Sensory Percussion software og sensor-løsning, hvor man kan trigge ulike lyder eller styre andre parametere ut ifra hvor og hvordan man slår på tromma. Det kan potensielt åpne opp for nye muligheter og en mer organisk måte å inkludere teknologi på trommesettet enn trommetriggerne jeg bruker. Shawn Crowder (2023) gir en detaljert oversikt over hvilke muligheter som finnes, og hvordan disse sensorene skiller seg fra vanlige triggere.


Det å teste en mer «live»-tilnærming til komprovisasjon og bruk av teknologi er også noe jeg ønsker å utforske i fremtiden. Nå har jeg mange nye verktøy jeg kan benytte meg av, og det å komprovisere fram idéer som ikke trenger å klippes i og redigeres i etterkant er et naturlig neste steg.