LÅT 3:

I was not the one


 

4.3. Programmering som

komposisjonsverktøy

4.3.1 Utgangspunktet

Prosessen på denne siste låta har vært mye mer «straigt forward» enn de to forrige, men jeg ønsket helt fra start å inkludere en låt hvor jeg kun har programmert alle idéer uten å spille inn noe annet enn vokal. Framgangsmåten her skiller seg fra de to forrige – låt 3 har ikke inkludert komprovisasjon. Noe av grunnen til dette var for å kunne ha sammenlikningsgrunnlag for hvordan soundet og grooven i låtene opplevdes med ulike framgangsmåter, og jeg var nysgjerrig på hvordan jeg ville tilnærme meg trommegroove uten å spille den inn selv (dette diskuteres i kapittel 5).

Låt 3 begynte med en tekst- og melodi-idé, etterfulgt av å komponere basslinja i versene. Etter å ha lett gjennom diverse bass-presets (fra Arturias SQ80 V) og spilt inn vokalen med distortion-effekt, låt det slik:

Dette ble hovedidéen som resten av låta ble basert rundt, og basslinja og melodien forble stort sett uforandret gjennom resten av arbeidet, annet enn noen variasjoner for å tilpasse teksten jeg skrev. Etter å ha lagt dette grunnlaget begynte jeg med trommeprogrammeringen, hvor første steget var å velge ut lyder, på samme måte som da jeg skulle komponere med hybridoppsettet i låt 1.  Etter å ha gjort et utvalg og prosessert noen av lydene endte jeg opp med følgende tromme- og perklyder:

Hi-hat


Perkusjon- og skarptromme-samples

Perkusjon (prosessert litt annerledes)

Kick-samples (disse ble byttet ut etter hvert)

 

 

4.3.2. Trommeprogrammering

Selve programmeringen gjorde jeg ved å manuelt taste inn MIDI-noter og lydklipp inn i Abletons arrangement view. Prosessen var ganske intuitiv. Jeg hadde en vag idé om at jeg ville følge basslinja, og merket fort at jeg ikke ønsket altfor mye informasjon i versene, da det konkurrerte med vokalen og bassen. Trommene endte derfor ikke opp med å ha en fast groove som hadde vært naturlig å spille på et trommesett, men fikk en mer perkusiv rolle som tilfører tekstur og framdrift. Bassen og trommene på verset endte opp med å låte slik:

I refrenget ønsket jeg å skape en kontrast ved at trommene skulle ha en tydeligere følelse av groove – jeg ønsket et jevnere mønster i trommene som kunne gjøre at refrenget ble tightere. Basslinjen forble ganske lik som på verset, men med små variasjoner. Ved at basslinjen gikk fra å spille stakkato i første vers til legato i refrenget oppsto det en kontrast. En annen kontrast var å gå fra en synkopert vokalmelodi i versene til en enklere melodi som stort sett falt på slagene i refrenget. Det at vokalen og bassen spilte enkelt rytmisk og indikerte en tydelig puls åpnet opp for at trommene kunne spille mer synkopert. Jeg endte derfor opp med følgende groove: 

 

 

4.3.3. Revurdering av lydvalg

På dette stadiet hadde jeg det meste av melodi, trommer og basslinjer ganske ferdig. Jeg la vekk låta nesten et helt år før jeg fortsatte å jobbe med den. Låt 3 er den første låta jeg begynte å lage, men grunnen til at den presenteres sist her, er at det er den siste jeg fullførte. Etter jeg var ferdig med låt 1 og 2 gikk jeg tilbake til låt 3 for å gjøre den ferdig. Da merket jeg at jeg var mye mer kritisk til produksjonen og lydvalgene jeg hadde gjort et år tidligere. Jeg fortsatte å jobbe med å skrive mer tekst, legge til kor, vokalchops, vokaleffekter og synth og mellotron

Synthene i låt 3 ble lagd ut ifra et vokalsample fra samme låt, hvor jeg har resamplet min egen vokal, plasserte sampelet i Simpler og spilte inn MIDI-akkorder. I tillegg brukte jeg Abletons egen Arpeggiator-plugin. 

Vokal-sample

Vokal-sample med MIDI-akkorder

MIDI-akkordene med Arpeggiator

Etter disse endringene syntes jeg fremdeles det låt flatt og manglet liv og bevegelse. Selve programmeringen og idéene likte jeg, men jeg endte opp med å justere perklydene med effekter og prosessering, jeg byttet ut kicksampelet og hihat/shaker sampelet, spilte inn vokalen på nytt og justerte basslydene. I tillegg la jeg til noen flere lag med perk i et forsøk på å få det til å låte mer organisk og levende. 

Ny perk i refrenget:

Første refreng tidligere versjon:

Første refreng med ny perk, kick og "synther":

4.3.4. Oppsummering

Det å komponere og produsere I was not the one ga meg en anledning til å utforske Ableton på en annen måte enn i låt 1 og 2. Ved å inkludere en låt som kun ble programmert i masteroppgaven har jeg fått utforsket hva som skjer med grooven og sounden i komposisjonen når den ikke blir direkte påvirket av spillestilen min. Dette utfordret meg til å forsøke å tilføre musikken en «menneskelig touch» gjennom bruk av teknologi, som var en lærerik prosess. Denne tematikken kommer jeg tilbake til i kapittel 5. Til tross for at fremgangsmåten av komponeringen av låt 3 skiller seg fra de to andre låtene har jeg vektlagt mange av de samme komposisjonselementene: rytmikk, groove, tekstur og klangfarger har vært sentrale elementer.