LÅT 2:

You Never Knew

 

4.2. Trommeprosessering som

komposisjonsverktøy 

 

I dette kapittelet beskriver jeg hvordan jeg brukte effekter og prosessering for å komponere låt 2. Alt av komp i denne låta (unntatt vokal-chops) består av prosesserte trommer som ble spilt inn 3. desember 2023. Som en utfordring og begrensning for min egen del, bestemte jeg meg for å ikke bruke noen softsynther eller eksterne samples. Jeg ville undersøke om det var mulig å skape lydene jeg forestilte meg i hodet ved å bruke kun trommer som utgangspunkt.

 

 

4.2.1 Live- eller post-prosessering

Da jeg skulle begynne å komponere låt nummer 2 sto jeg lenge fast i «research»-fasen, fordi jeg hadde så mange muligheter. Idéen for låt 2 var i likhet med låt 1 å lage et oppsett i Ableton med ulike effekter som gjorde at jeg kunne spille inn lengre strekker musikk som var «live» prosessert og som ikke nødvendigvis måtte prosesseres videre i etterkant for å danne et låtgrunnlag. Jeg endret syn på dette i løpet av prosessen.   

 

I forbindelse med et masterforum i oktober 2023 spilte jeg inn en trap-låt på trommesett som ble live-remixet av en medstudent. I etterkant møtte jeg medstudenten for å se og prate om hvordan trommene var remixet. Dette for å få inspirasjon til låt 2. Det viste seg at det var så enkelt som manuel «chopping» av lyden, loope korte deler og sette det sammen til en ny groove. Dette møtet fikk meg til å endre fokus fra å bruke «live»-opptak fra øvingsrommet, til at jeg kunne spille inn lyd og gjøre det meste av prosesseringen i etterkant. Denne tilnærmingen er også brukt av andre. Blant annet Kristin M. Finnerty (2022)  i hennes komposisjoner «Wintersong» og «Chaser». I hennes kommentarer til sin musikalske portfolie skriver hun at de to komposisjonene begynte med uprosessert piano-improvisasjon, hvor hun i etterkant bearbeidet opptaket med ulike effekter. 

 


 4.2.2. Live-prosessering

Selv om fokuset mitt gikk over til å inkludere større grad av prosessering etter innspilling, ønsket jeg allikevel å bruke noen effekter under innspilling. Komposisjonsprosessen inkluderer derfor også live-prosessering av trommene. Motivasjonen for dette var å la effektene inspirere en annen type spillestil og andre idéer enn om jeg kun spilte på et standard trommesett. Etter å ha utforsket diverse effekter, hadde jeg en innspillingsøkt 3. desember, hvor jeg improviserte for å generere idéer. Her brukte jeg plugin-ene Beat Repeat, Echo og Efx FRAGMENTS. 

Beat Repeat

Etter interpretasjonen jeg skrev om i kapittel 4.1. fikk jeg tilbakemelding om at det kunne vært kult å ha en større grad av samspill mellom trommene og datamaskinen, for eksempel med en delay som kunne gi meg inspirasjon og input som jeg kunne reagere på i øyeblikket. Jeg testet derfor å bruke Abletons Beat Repeat plugin under trommeinnspillingen til låt 2. 

 

«Beat Repeat is an extremely powerful effect - capable of longer loops, shorter stutters, wild pitch effects, and more» (Ableton, 2014). Beat Repeat er en tidsaltererende-effekt som kan brukes for å gjenta, choppe opp eller manipulere rytmen på den innkommende lyden. 


Man kan velge å la Beat Repeat sende tilbake forutsigbare rytmiske mønstre, men jeg ønsket å ha en tilfeldig output som kunne utløse nye idéer i trommespillet. For å gjøre dette brukte jeg LFO-er med en random waveform som styrte parameterne offsetgrid og gate. 

Videoen over viser et eksempel på et opptak med kun trommer og Beat Repeat. Opptaket er fra 3. desember 2023. Lydbølgene på bildet viser når Beat-Repeat-effekten spiller av lyd.

 

 

Interval bestemmer hvor ofte lyden repeteres, her repeteres lyden hver takt. 

Chance bestemmer hvor sannynslighet det er for at lyden repeteres, her 100%.


 

Offset bestemmer hvor i takten(e) lyden repeteres.


Gate bestemmer hvor lenge repetisjonen varer.




Grid bestemmer hva slags underdeling som repeteres. Jeg har skrudd av triolunderdelinger (No Trpl).

Den oransje knappen helt til høyre hvor det står Gate betyr at jeg kun hører Beat Repeat-effekten på dette sporet, slik at jeg kan separere lyden fra trommeopptaket og Beat Repeat.

Echo

En annen type delay-effekt jeg brukte var Abletons Echo, med preseten Long Tape. Som en delay er denne effekten tidsaltererende, ved at den repeterer et signal etter det er spilt. Men den er også rom- og klangaltererende. Her er et opptak av hvordan trommelyden under utprøvingen låt med og uten Echo: 

Fragments

En siste effekt jeg brukte live under trommeinnspillingene var Arturias Efx FRAGMENTS-plugin som transformerer lyden gjennom granulær prosessering. Jeg brukte preset-en Transient Stretch, som strekker ut transientene og tilfører en glitchy og ambient kvalitet. Siden denne effekten var veldig utstrakt og tok mye plass førte det til at trommespillet mitt ble mer sparsommelig, og jeg lyttet mer til teksturen som kom fra de ulike instrumentene på trommesettet mitt. Jeg spilte inn med 74% grain mix, som tilsvarer Abletons Dry/Wet-parameter, men jeg legger også ved et eksempel på hvordan effekten låter uten at man hører den originale trommelyden: 

100% grain mix - her hører man kun effekten

74% grain mix - her hører man trommesettet og effekten

Etter å ha gjort et utvalg og klipt innspillingene ned til et kortere låt-format, ble ingen av opptakene med Transient Stretch med. Jeg synes allikevel effekten er kul, men det var andre idéer jeg syntes var mer inspirerende å jobbe videre med, som Beat Repeat og Echo. Transient Stretch-effekten hadde kanskje passet bedre inn om jeg hadde tatt komposisjonen i en instrumental retning med et mer eksperimentelt uttrykk.

 

4.2.3. Post-prosessering

Da innspillingene var ferdig brukte jeg samme metode som på låt 1 for å velge ut og klippe materialet sammen til et helhetlig stykke musikk: fargekoding og notater i loggen som refererte til taktnummer i Ableton-fila. Etter å ha valgt ut partier som jeg likte, og klipt det sammen til forslag til en låt-form i arrangement view, dupliserte jeg trommesporet og Beat Repeat-sporet for deretter å teste diverse effekter. Dette likner prosessen Finnerty beskriver når hun komponerte «Chaser»:

 […] I duplicated several channels, auditioned various effects plugins on each duplication (leaving the original channels intact), and observed how the new timbres enhanced the piece. I also explored automating parameters of the effects plugins which played a key role in shaping the final version. (Finnerty, 2022, s. 34) 

I denne konteksten beskriver Finnerty et musikkstykke hvor hun spilte inn uten noen effekter, men i mitt tilfelle hadde jeg allerede brukt noen klang- og tidsaltererende effekter under innspillingen av trommespillet. Finnerty brukte i dette tilfellet effekter for å utforske nye klangfarger som kunne forbedre og styrke musikkstykket. Det var også en del av min hensikt med å bruke effekter – å lete etter nye klangfarger. Men jeg hadde ikke et ferdig stykke eller en ferdig form før jeg gikk i gang med prosesseringen. Jeg testet ut noen effekter, klipte ut deler jeg likte, og gikk videre til å lete etter nye kombinasjoner av innspilt materiale og effekter. Videre i kapittelet presenterer jeg et uvalgt fra ekperimenteringen med denne post-prosesseringen. 

Copy/Paste

Enkle redigeringsteknikker, for eksempel det å klippe i audio ved hjelp av copy/paste, er blitt så vanlig i digital musikkproduksjon at det er lett å glemme at disse teknikkene faktisk er prosessering av audio (Hugill, 2019, s. 107). Denne enkle formen for lydprosessering har vært viktig for komposisjonen. Selve formen på låta ble til ved å klippe og flytte på opptakene jeg gjorde 3. desember av trommesettet og Beat Repeat delayen: 

I andre tilfeller har jeg brukt copy/paste-teknikken til å lage loops av trommedelene, og deretter prosessert de ytterligere: 

Eksempel på hvordan klipp og lim ble brukt til å lage en loop i refrenget.

Resonators

En av de tidligste idéene jeg hadde var å prosessere trommene for å få melodisk eller tonalt materiale å jobbe med. Først testet jeg dette live på øvingsrommet ved å bruke Abletons Resonator-plugin sammen med en Delay og Auto Pan (som i eksempelet under heter 90 degrees). 

Jeg bruker en Resonator-preset som heter Berlin. Til høyre kan du høre et eksempel på hvordan jeg brukte denne effekten. Akkurat denne innspillingen ble ikke med i det ferdige produktet.

Som nevnt i kapittel 4.2.2. spilte jeg inn trommer med effekten Beat Repeat. I etterkant la jeg effect-racken på bildet ovenfor på Beat Repeat-sporet. Det låt slik: 

Beat Repeat uten Resonator:

Beat Repeat med Resonator:

Resonator-pluginen ble brukt for å skape mye av det harmoniske innholdet i kompet. Blant annet ble den brukt i kombinasjon med Abletons Hybryd Reverb for å lage en av basslydene: 

Basslyd del 1: Jeg pitchet ned trommesporet og prosesserte det. Large Octave Shimmer er en preset til Hybrid Reverb-pluginen.

Basslyd del 2: Jeg resamplet den forrige lyden, choppet den opp, og pitch-shiftet den til å passe akkordene.

Pitch-shifting

I utgangspunket ble alt av lyd jeg prosesserte basert på samme grunntone, fordi jeg hadde samme grunntone i Resonator-effekten. Etter tilbakemelding om at låt 1 og 2 føltes for statiske harmonisk begynte jeg å resample sporene og pitche om samplene for å skape harmonisk og melodisk variasjon i låta. 

Her er et eksempel på hvordan jeg impliserer akkordrekker ved hjelp av å pitch-shifte de prosesserte tromme-samplene:

Bass-lyden jeg presenterte under forrige delkapittel brukte jeg også  for å etterlikne en synth-funksjon. Det gjorde jeg ved å pitche det opp flere oktaver og legge på flere effekter:

 

Slik pitch-shiftet jeg audio-filene: 

Jeg brukte også Ableton sin Tuner-plugin for å sjekke at alle samplene var i tune med hverandre. Slik gjorde jeg dette:

Automasjon

I likhet med Finnerty brukte jeg også automasjon til å justere mengden effekter på trommesporet jeg hadde spilt inn, for eksempel til å justere mengden Echo: 

 4.2.4. Oppsummering

En av rammene jeg satt for komponeringen av låt 2 var å kun bruke trommeinnspillinger for å danne kompet i låta. Målet ved dette var å underøke hvor langt eksperimenteringen med trommeprosessering kunne strekkes. Lydene som dukket opp underveis ble ikke alltid slik jeg hadde forventet, eller slik jeg prøvde å forme dem, men i stedet dukket det opp andre spennende teksturer og klangfarger. Utforskningen var suksessfull  både ved at jeg tilegnet meg masse ny kunnskap og praktisk kompetanse, og ved at alt det «instrumentale» i låten utelukkende bestod av prosesserte trommeopptak – både fra det jeg har kalt live-prosessering og post-prosessering. You Never Knew er både et selvstendig kunstnerisk produkt og en god representasjon av min utforskning av effekter og prosesseringsteknikker på trommesett.