Als ik alles wat ik denk te weten zou kunnen pakken

zou ik wegen

 

in mijn hand heen en weer bewegen en

bekijken, bekloppen en beluisteren

 

schudden en befluisteren

net zolang tot ik zou twijfelen

 

Dan zou ik schoonvegen

oppoetsen, wegblazen en opnieuw beginnen

 

en alles weer bevragen Nergens

meer zeker van zijn

 

Zodat ik weer achteloos mijn schouders op kan halen

de deur openzetten voor kabaal en rumoer

 

voor een nieuwe ja en nee en nooit meer

misschien wellicht zou kunnen interessant

 

we zullen zien.

 

 

 

 

Tijdens mijn onderzoek voelde ik de behoefte om mensen eenvoudig van mijn onderzoek op de hoogte te brengen. Ik maakte samen met student Joey Vrij een animatiefilmpje. Toen het af was realiseerde ik me dat het mijn product kon zijn en dus hield ik het onder de pet. Nu zal ik het filmpje gaan inzetten om bekendheid aan het onderzoek te kunnen geven. 

 

 

Ik gebruikte mijn vrije ruimte om mijn eigen leerproces te onderzoeken en stelde mijzelf ten doel verschillende kunstdisciplines te gaan onderzoeken. Zonder vastomlijnd doel dook ik de werkplaatsen in om er zo achter te komen hoe ik leer. Het was fantastisch en ik heb van iedere minuut genoten. Ook leverde het liefhebberijen op die ik niet meer zal loslaten maar vooral van belang voor dit onderzoek was het diepe besef dat ik zelf nauwelijks tot leren in staat ben zonder de weg ernaatoe, ofwel: het proces bewust te kunnen doormaken. Als de context waarin het geleerde geplaatst moet woet worden, mij onduidelijk of onbekend is, beklijft het niet. Als ik de ruimte van het onderzoek niet krijg, verlies ik mijn interesse.

 

Door het vak Beleid en Ondernemen (MKE2) ontwikkelde ik het idee om vanuit een community handvatten voor leerkrachten met betrekking tot kunsteducatie aan te bieden.

Ik dacht het plan uit met als thema de brug en besloot ervoor te gaan.

Op 12 oktober 2021 richtte ik de stichting Iets met veren op.

Het eerste project Een brug dichtbij werd op 25 februari 2023 gelanceerd.

 



Ik denk eigenlijk dat ik De Dichtdoos in productie ga nemen

 

In mijn vrije ruimte gaf ik mijzelf de gelegenheid verschillende kunstdisciplines aan te gaan. Zo dook ik de hout-& metaalwerkplaats in, de textielwerkplaats, nam mondharmonicales en fotografeerde er lustig op los.

 

De foto's bleken heel geschikt voor de poëziekaarten voor in De Dichtdoos. De Dichtdoos gaat tegenwoordig mee naar iedere les die ik geef.

 

De middag in de houtwerkplaats bracht me op het idee eens samen met mijn vader zijn (hout)werkplaats in te duiken wat een prachtige ervaring was en zeker niet de laatste keer is geweest. 

We maakten samen een educatiekist in de vorm van een doodskist. Ik ben momenteel bezig deze kist met educatiemateriaal rondom het thema de dood te vullen. Het project Zes plankjes zal door Iets met veren verder worden uitgevoerd.

 



Tijdens dit onderzoek ontstonden er in meer en mindere mate waardevolle contacten/ samenwerkingen. Dank daarvoor: 

Pa, Anne van Mechelen (Theo Thijssen Utrecht) Josine Schuilenburg (HAN) Rutger Smabers (HAN), Els Stronks (UU),  Inge en Gon (Poëziepaleis), Lichelle Schmedts (Fontys) en anderen!