L I N T U P Ä I V Ä K I R J A ,    2 0 2 3 - 2 0 2 4

 


Olen jo useamman vuoden pohtinut suhdettamme muunlajisiin olentoihin. Ensimmäinen taiteellinen osioni koostuukin kahdesta teoksesta;  Lintupäiväkirjasta ja toisesta keskeneräisestä eläinten kognitiota pohtivasta teoksesta. Lintuihin liittyvän työskentelyn kohdalla aloin ensin käsittelemään lintukatoa, voisinko taiteen avulla auttaa lintuja pesinnän onnistumisessa 3-d printtaamalla niille pesäaihioita. Jossain matkan varrella huomasin, etten tiennyt keitä nämä linnut ovat, joita pyrin auttamaan. Halusin tutustua pihani lintuihin ja ystävystyä niiden kanssa. Rakensin eräänlaisen ”lintukopin”, jossa minusta tulee ulos vain käsi, jossa tarjoan linnuille ruokaa ja odotan niiden tulevan luokseni.

 

Seistessäni osin piilossa rakennelmassani, lintuja odottamassa 56:tena päivänä, puolituntia kerrallaan, oli aikaa pohtia suhdettamme (tai sen puutetta) eläimiin. Huomasin kaipaavani konkreettista kuin käsitteellistä tai henkistä kosketusta luonnon olentoihin. Tunnistin kaipuuni Michael mcGinnisin käsitteestä species loneliness, lajiyksinäisyydestäLajiyksinäisyys on syvää, selittämätöntä surua, joka johtuu vieraantumisestamme muusta luomakunnasta. Kun inhimillinen valta-asemamme maailmassa on kasvanut, meistä ihmisistä on tullut eristyneitä ja yksinäisempiä. (Wall Kimmerer 2022)

 

Olen kuvannut nämä lintukopissa viettämäni puolituntiset ja kirjannut kokemuksista oleellisimmat seikat ylös lintupäiväkirjaani. Vuorovaikutuksen odotuksen kautta empatia lintuja kohtaan on kasvanut. Ensimmäisen kerran, kun kädelleni laskeutui lintu, sinitiainen ja sain kokea sen kosketuksen, sen painon tai painottomuuden, oli tuo hetki yllättävän merkittävä. Yhtä lailla myöhemmin muidenkin lintujen tulo kädelleni tuotti suurta iloa. Ehkä tuo mielihyvä tulee siitä, että eroni muunlajisiin olentoihin kaventui edes sekuntien ajaksi.

"Lintukopissa" viettämäni ajan myötä mieleeni nousi yhä uusia kysymyksiä ihmisen ja eläimen suhteesta, vuorovaikutuksesta ja ystävyydestä muunlajisen kanssa. Kuinka tavata olento, joka on erilajinen kuin itse olet? Miten ymmärtää niitä? Miten kommunikoida niiden kanssa? Miten kuunnella niitä? Mitä kieltä voisin niille puhua? Miten voisin oppia niiltä ja mitä voisin oppia? Ovatko ne niitä vai yksilöitä? Voiko empatia muunlajisia kohtaan löytyä taiteen kautta?


Lintupäiväkirjan 56:den päivän puolituntiset kiteytettynä. Video, 12:44 min.