300 meter essä

  

av Anja Olofgörs

300 meter essä, 2024
Video
20 min
Hudiksvalls sjukhus


 

Videoinstallationen 300 meter essä bjuder in betraktaren att bokstavligen titta in i en nästintill öde kulvert och i långsam takt vandra i riktning mot tillsynes ingenting, genom ett korridorslandskap som balanserar både det psykologiska och konkreta. Bild efter bild passerar samtidigt som en röst presenterar minnesfragment hämtade ur litterära texter. Genom videoverket får betraktaren uppleva konstnären Tesfai Darghés monumentala väggmålningar föreställande vyer från Eritrea och Hälsingland, som målades på̊ väggarna i Hudiksvalls sjukhus kulvertar mellan 1994-2004. 

 

Verket är ett gestaltningsuppdrag för Region Gävleborg och presenteras i en väggmonterad tittskåpsliknande låda på Hudiksvalls sjukhus.

 


Regi, manus, redigering, röst: Anja Olofgörs
Kamera: Sven Blume
Redigering och postproduktion: Anaïde Chirinian
Musik: Isabelle Engman
Ljudteknik: Johan Gren
Översättning: Max Alletzhauser

 


Bakgrund till projektet

I samband med Framtidsbygget Hudiksvall kommer den så kallade konstkulverten - som innehåller väggmålningar av konstnären Tesfai Darghés - att påverkas. Darghé kom till Sverige 1991 efter att ha flytt sitt hemland Eritrea. Det konstnärliga arbetet pågick under tio år och resulterade i 109 målningar som följer kulvertens väggar från golv till tak och som sträcker sig 300 meter under sjukhusets byggnader. Som ett sätt att bevara minnet av det arbete som Darghé en gång lade ner på att måla fram olika världar i kulverten har en fotograf dokumenterat målningarna - och nu bjuds även en konstnär in för att tolka och aktivera målningarna på nytt samt undersöka rummets funktion och vårdens föränderliga flöden.


Ritningar på monteringen kan ses här.  

Filmen

Manus

Källhänvisning