Methode (onderzoeksinstrumenten):
• Onderzoeksontwerp (methodologie)
o Hoe ga je het aanpakken en in welke volgorde (strategie)?
o Beschrijving en verantwoording van de onderzoeksinstrumenten
o Beschrijving en verantwoording respondenten/deelnemers
o Hoe ga je dit analyseren?
Observatie
Video 1:
https://www.youtube.com/watch?v=OGXdorYr4Bg
Video 2:
Views on participation:
https://www.youtube.com/watch?v=x9wSTuFHNG4
Video 3:
https://www.youtube.com/watch?v=OGXdorYr4Bg
- Maak bij het observeren gebruik van een observatielijst. Met een gestructureerde observatielijst leg je consistent objectieve informatie vast en kun je de verzamelde data gemakkelijk analyseren.
- Toon tijdens het observeren een open en onderzoekende houding. Voorkom dat je te snel conclusies trekt over gedragingen. Je maakt een objectief verslag van wat je ziet
- Benoem of noteer wat je letterlijk ziet gebeuren, niet wat je denkt dat er gebeurt.
- Kijk niet alleen naar losse gebaren. Een los gebaar zegt niet zoveel. De betekenis ervan wordt begrijpelijke in combinatie met andere gebaren en signalen.
- Afhankelijk van de situatie maak je kenbaar dat je mensen gaat observeren, bijvoorbeeld als je ze gaat volgen tijdens een activiteit.
- Combineer observaties met een (kort) interview om te duiden wat je hebt gezien.
- Door veel observaties te houden, kun je representatieve uitspraken doen over je onderzoeksonderwerp of groep met onderbouwende cijfers.
- De observatoren moeten goede instructies krijgen, zodat iedereen het geobserveerde op dezelfde manier noteert en dat er geen interpretatie van observatie genoteerd wordt. Om verschillende observanten gelijk te stemmen, kun je de eerste observaties samen doen.
- Bij het observeren kun je gebruik maken van allerlei technische hulpmiddelen. Er is verschillende volgapparatuur op de markt, maar denk ook aan een stopwatch die je helpt te meten hoe lang iemand ergens gebruik van maakt.
- Houdt altijd de context in je achterhoofd. Staat iemand in een koude ruimte met zijn armen strak over elkaar, dan is de kans groot dat hij niet defensief en gesloten is, maar dat hij het gewoon koud heeft.
- Maak vooraf een schema van wanneer er geobserveerd wordt en doe dit op verschillende tijdstippen onder verschillende omstandigheden, zodat het beeld dat je krijgt zo gevarieerd en compleet mogelijk is.
- Verstoor de situatie die je observeert zo min mogelijk. Praat dus niet met de geobserveerden en stel je zo onopvallend mogelijk op.
Interview
Tekst:
https://www.thisisservicedesigndoing.com/methods/in-depth-interview
Tekst 2:
https://www.thisisservicedesigndoing.com/methods/interview-guidelines
Baarda, B. & Van der Hulst, M. (2017). Basisboek Interviewen. Handleiding voor het voorbereiden en afnemen van interviews. Noordhoff Uitgevers: Groningen/Houten.
Enquete
materiaal bij de methode enquête.
Lees ook Baarda.
In deze post:
1: een PDF van een presentatie zoals ik die ooit gaf over enquêteren, staan handige en eenvoudige stappen in (het is echt een opstapje!).
2: de uitgave 'Peilen doe je zo' van het CBS.
3: onderstaande literatuurlijst als je je echt wilt verdiepen in het goed enquêteren.
Realiseer je dat enquêteren meestal gaat over kwantitatieve data, wij zijn op zoek naar kwalitatieve data. Soms kan het echter handig zijn om een korte vragenlijst uit te zetten.
Verder moet je je verdiepen in de platforms waarop je een enquête kunt maken, versturen en terughalen. Een hele makkelijke is google.forms of survio. Instructiefilmpjes zijn te vinden op youtube.
__________________________
Burgess, T.F (2001). A general introduction to the design of questionnaires for survey research. Universiteit van Leeds: Leeds.
Baarda, B., Bakker, E., Fischer, T., Julsing, M., de Goede, M., Peters, V., van der Velden, T. (2013). Basisboek kwalitatief onderzoek: Handleiding voor het opzetten en uitvoeren van kwalitatief onderzoek. Groningen/Houten: Noordhoff.
Baarda, B., De Goede, M. en Kalmij, M. (2007). Basisboek enquêteren : handleiding voor het maken van een vragenlijst en het voorbereiden en afnemen van enquetes. Wolters-Noordhoff: Groningen.
Brinkman, J. (2014). De vragenlijst. Een goed meetinstrument voor toepasbaar onderzoek. Noordhoff Uitgevers: Groningen/ Houten.
Donk, van der C. & Lanen, van B. (2011). Praktijkonderzoek in de school. Coutinho: Bussum.
Kallenberg, T., Koster, B., Onstenk, J. & Scheepsma, W. (2011). Ontwikkeling door onderzoek. ThiemeMeuelnhoff: Amersfoort
Voor iedereen: Lees:
Op weg naar een vruchtbare vallei. Over methoden en methodologieën in artistiek onderzoek
https://forum-online.be/nummers/herfst-2020/op-weg-naar-een-vruchtbare-vallei
Volgende les 6:
Methode/Analyse": werk een methode concreet uit +
o Beschrijving en verantwoording respondenten/deelnemers
o Hoe ga je dit analyseren?
Non-participant observation:
Tekst:
https://www.thisisservicedesigndoing.com/methods/non-participant-observation
Rondvraag:
highlights
Knelpunten
Artikel
Methode:
Introductie
Pluspunten (verandwoording)
Valkuilen (ethics, reliability)
Participant observation:
Tekst:
https://www.thisisservicedesigndoing.com/methods/participant-observation
Video:
https://www.youtube.com/watch?v=fDNYzPDlfRA
Tekst 2: