Beste bezoeker
Wat fijn dat u zich met mij door de wijk beweegt.
In mijn onderzoek naar wat de kunstenaar kan betekenen voor de sociale cohesie in de wijk, kwam ik op veel verschillende paden.
De context waarin ik het onderzoek deed was een nieuwe wijk in Antwerpen, het Nieuw Zuid. Deze wijk is nog volop in ontwikkeling en heeft hierdoor nog geen geijkte structuren.
Er zijn wel opvallende verhoudingen. Met name de socio-economische verschillen tussen de bewoners van de luxe-torenflats en de bewoners van Woonhaven, de sociale woningbouwvereniging.
Deze verschillen zijn zichtbaar en voelbaar in de wijk.
Maar ondanks deze verschillen zoeken de bewoners elk op hun manier naar de ‘wij’ in de ‘wijk’. Hierdoor kreeg ik veel verschillende indrukken en perspectieven op wat sociale cohesie kan zijn in een nieuwe wijk. En kon ik onderzoeken wat de kunstenaar zou kunnen betekenen voor de bewoners in hun zoektocht naar verbinding, erkenning en een hechtere woongemeenschap.
Mijn onderzoeklogboek(klik link) geeft u een inkijk in het onderzoeksproces en neemt u mee op sleeptouw langs de observaties, de gesprekken en interventies in de wijk.
Het enige wat u moet doen is de zwarte lijn volgen die als een pad door de wijk loopt.
Als vanzelf komt u dan de acties tegen die ik stelde om zo veel mogelijk inzichten te verkrijgen. En krijgt u ook een inkijk op mijn reflectie op mijn eigen acties, die op hun beurt weer hebben geleid tot de volgende acties.
Links waarachter nog meer informatie ligt zijn blauw gekleurd.
De realiteit is dat deze wijk nog volop in opbouw is. Ongeveer de helft van de gebouwen is opgeleverd en daarvan is volgens de laatste cijfers van de projectontwikkelaar 65% bewoond. Een gelijkaardig gevoel heb ik over dit onderzoek.
Eén academiejaar is niet voldoende om de meest volledige conclusie te kunnen leveren als kunstenaar. Maar ik heb wel aan de oppervlakte kunnen brengen welke actoren allemaal hun invloed uitoefenen op de wijk en welke signalen de bewoners zelf geven tijdens hun zoektocht naar een gemeenschappelijke woongemeenschap.
Dit vormt een nieuwe blauwdruk waarop de bewoners, ondersteunende organisaties en ikzelf zouden kunnen vertrouwen wanneer we besluiten initiatief te nemen en een samenwerking op te bouwen.
De fundamenten bestaan uit essentiële elementen, de mineralen en gesteenten onder de wijk. Deze geef ik weer in de analyse onderaan de trapjes van de kelders in de wijk.
Indien u rechtstreeks naar mijn analyses wil gaan, zonder mijn pad door de wijk te onderzoeken, kan u ook op volgende link klikken: analyse
Op deze manier neemt u een short-cut.
Indien u dan toch meer duiding zoekt, volgt u het trapje naar boven.
Helemaal onderaan het logboek vindt u een synthese, die ik onder de noemer ‘borgen’ heb geplaatst omdat dit voor mij refereert naar het zorgvuldig bewaren van inzichten en materie. Hier leg ik de onderzoeksvraag een laatste keer uiteen in het gezelschap van literatuur en bronnen die me ondersteunen, attenderen of me extra alert maken.
Elke synthese wordt ook nog eens uitgekristalliseerd in een Haiku, om zo tot de absolute essentie te komen.
Rechts van deze synthese ligt mijn besluitvorming tot de uiteindelijke conclusie.
Deze conclusie omvat ook een advies, welk kan opgevat worden als een blik in de toekomst.
U zou dus de expositie van het logboek ook in omgekeerde volgorde kunnen raadplegen en kunnen aanvangen bij de conclusie om daarna in beschouwing te nemen wat me toe deze conclusie heeft gebracht.
Ik laat aan u de keuze.
Andere zaken die tijdens dit onderzoek van belang zijn binnen de opleiding aan Fontys, heb ik achter de tabs geplaatst onder contents in de linkerbovenhoek van mijn Research Catalogue expositie.
Daar kan u de links vinden naar de pagina’s met mijn begeleidingsverslag, bibliografie, onderzoeksmethode en positionering.
Die laatste is ook nog in volle opbouw en de oplevering is pas voorzien op 1 juni 2023.
Overigens dien ik u nog te vertellen dat ik door de wijk heb ‘bewogen’.
Dans is de discipline die ik heb gebruikt om mijn data te genereren en te onderzoeken.
De neerslag van de data en het onderzoek geef ik weer doormiddel van een etnografische weergave om het enerzijds inzichtelijk en anderzijds waarneembaar te maken.
Deze waarnemingen gaf ik gedurende het onderzoek op wekelijkse basis weer op een openbaar blog van welke ik de inhoud in het logboek heb opgenomen.
Dit blog werd ook gedeeld met alle participanten aan het onderzoek, zodat zij zich konden verhouden met mezelf en mijn bevindingen.
De posts uit dit blog zijn één van de pijlers in het onderzoeklogboek, maar kunnen ook rechtstreeks geraadpleegd worden via deze link: https://www.awbzijlstra.com/
Heeft u na het struinen door het logboek, het begeleidingsverslag of de bibliografie nog vragen? Dan treed ik graag met u in contact via ankezijlstra@yahoo.com