Min plante

IDG1006 Fysisk Prototyping

I dette emnet får jeg en introduksjon til noe av kjernen i design- og interaksjonsdesignprosessen gjennom å undersøke, forme, utvikle, teste og forbedre en fysisk/teknisk løsning på en systematisk måte. Sentralt i dette vil være utvikling og forbedring av en prototype.

Jeg skal utvikle en fysisk/teknisk løsning som skal løse et problem eller gi en ny mulighet i det designverkstedet der de arbeider. Fagmiljøet vil gi meg konkrete alternativer/forslag til idéer jeg kan arbeide med og vil også gi rammebetingelser før arbeidet starter.

Oppgaven

Vi har fått i oppgave å ta vare på en plante blandt anet for å bygge opp empati. Vi har grunn til å tro at det å ta vare på noen eller noe bygger empati. Empati er en stor faktor for interaksjonsdesign, å skjønne hvordan kunden har det, og ha medfølelse med dem.

oppgaven her skal lære oss hvordan vi skal gå gjennom

Uke 35

Alle på BIXD mottok forskjellige planter, og vi fikk som oppgave å finne ut hva slag plante hver av oss fikk. For at vi skulle være så sikker som mulig på hva slags plante vi hadde fått, var det viktig å gjøre undersøkelser og skaffe mest mulig informasjon, dokumentasjon og skildre på planten.

Det første jeg prøvde var en app. “Plantsnap” er en app som identifiserer planter, blomster og trær. Der fikk jeg forskjellige valg. Av disse var det 5 som lignet mest på min plante.

Ut ifra disse forslagene antar jeg at min plante heter “Iresine Herbstii Aureoreticulata”.

Jeg begynte så og søke opp Iresine Herbstii Aureoreticulata på google for å finne mer informasjon om planten, og om at det er riktig plante art. Etter en stund fant jeg ut at det finnes forskjellige arter av iresine herbstii, å at jeg trenger bekreftelse av en slags spesialist for å være 100% sikker på hva slag plante jeg har.

Kilder:

Jeg tok meg så en tur til Hageland men der fant de ikke ut hva slags plante jeg hadde. Da reiste jeg til Plantasjen og fikk snakket med en ansatt (Frank Logistikksjef) og han kunne fortelle meg at jeg hadde en “Iresine Herbst”. Senere tok jeg også kontakt med en Botaniker (Ella) for å få en til bekreftelse om planten jeg hadde var en “Iresine Herbst”. Dette kunne hun bekrefte.

Jeg er nå 100% sikker på at planten jeg har er en “Iresine Herbst” (blodbjørk/blodblad).

Omsorg

Ut i fra informasjon jeg har fått til nå så er dette hva planten trenger

Skisser til skilt

Vi skal lage et skilt til planten vår, der det står det latinsk navnet, det vanlige navnet, familie navnet og hva som er nødvendig for planten (vann & sol, etc).

jeg har lyst å lage et vanlig skilt, som har en enkel, kjapp og forståelig informasjon. Som også vissuerer hvor mye vann og sollys den trenger.

Tenkte først jeg vil ha et skilt som var i selve potteplanten, men etter å ha tegnet og tenkt litt så vil jeg ha et stående skilt foran planten. Det gjør det lettere for folk å ta opp skiltet og lese bedre, Og jeg unngår og få jord over hele hybelen. Jeg har også lyst å ta med uke dagene på skiltet, slik at jeg kan bruke skiltet som en påminnelse om når jeg sist vannet planten.

uke 36

Mitt første planteproblem

Etter jeg hadde vært på plantasjen og Hageland, antok jeg fra informasjonene jeg fikk der at planten min trengte lite vann. Men ser ut som jeg har misforstått. På besøket mitt hos plantasjen fikk jeg beskjed at jeg hadde vannet planten min for mye, og etter det så unngikk jeg å vanne planten min noen dager. En dag så jeg planten min begynte å henge litt, ut ifra dette antok jeg at jeg hadde overvannet den, siden jeg fikk beskjed om at jeg hadde gitt planten for mye vann på Plantasjen. Jeg ventet så 1 til 2 dager for å se om plante så bedre uten å vanne den, det gjorde den ikke. Jeg tok så kontakt med en venn fra Tyskland (Len) som jobber for Federal Research Centre for Cultivated Plants i Tyskland. Jeg viste han så bilder av plantens tilstand, og fortalte han hva jeg hadde gjort. Han antok fra informasjonen jeg ga han at planten trengte mer vann.

Ikke vannet

akkurat vannet

20 minutter etter vanning

Dagen etter

Han anbefalte meg og sette planten under en kran, og la vannet forsiktig renne igjennom planten i 1 minutt. Etter det skulle jeg sette planten tilbake til potten og vent 20 minutter, og tøm deretter vannet som ligger igjen ut av potten. Etter 30 minutter så at jeg planten livnet opp igjen med en gang.

Tilbakeblikk og refleksjoner

På grunn av denne “hendelsen” så skjønte jeg at jeg hadde fokusert for lite på omsorgs delen av planten, og for mye på hva slag plante jeg hadde. Siden jeg nesten drepte min stakkars plante, bestemte jeg meg selvfølgelig for å gjøre mer Research.

Ut ifra ny informasjon så trenger planten min “lite/middels vann” i from at den vannes bare 1 gang i uken og jorden skal holdes fuktig. Den skal vannes mindre på vinter og høsten men jorden skal aldri tørkes ut. Jeg antar at det blir samme vanne metode hele åre rundt, men at jeg må være mer OPs på vanningen når det er vinter og høst.

Når det komme til lys så trenger planten en del sollys. Den foretrekker seg i et vindu med sol, men siden planten fortsatt er liten så tåler den mindre lys om vinter tiden enn andre årstider. Hvis planten begynne å henge med bladene, og det ikke er for lite vann i potten, kan det være for mye sollys.

Når det gjelder varme så foretrekker planten seg minimums 13 til maksimum 24 grader. “Iresine Herbst” foretrekker seg i varme hus, og tåler kulde og tør luft veldig lite. Det anbefales også å plassere planten på badet, sånn at den får nok varme og fuktighet om vinteren. Siden planten også liker fuktighet i luften kan jeg spraye vann hver 3. dag, sånn at den holde seg fuktig.

Til slutt er gjødsel. Planten liker godt organisk gjødsel. Og kan gjødsel en gang i løpet av 2-3 uker.

Kilder:

Ny Omsrogs plan!

Nye skisser

Uke 37-38

Papir prototyper

Denne uken (37) skulle vi fokusere på Papir prototyper av skissene våre, og vi skulle lage 4 eller flere prototyper. Jeg har lagt 4 prototyper av mine favoritt skisser.

Jeg satt i et par timer og brettet bokser, hørte på musikk. Ble mer overasket av at designene jeg var minst begeistret for så mye bedre ut en det jeg forventet. Designet jeg først likte best er nå minst sannsynlig til å bli brukt. Det var positive og negative ting med hvert av designene.

Fant ut jeg ville ha et enkelt design som var ryddig, men også kreativt. første (1) bilde så var tanken å ha et enkelt skilt, ikke noe mer spesielt. men spørsmåle er hvor mye kan jeg få plass av informasjon.

Andre (2) bilde skal visuere en mini bok. Den skal se større ut, men det er bare 2 sider med informatjon.

Tredje bilde (3) var tanken å lage et skilt som skulle ha informasjon på alle sider, og ha mulighet til å stå opp rett.

Bilde (4) var skissen jeg var mest engasjert i, men er for øyeblikket ikke min favoritt. Tanken var et skilt som har et lag man kunne dra vekk som igjen viste mer info, liker tanken godt. Men det ser ganske rotete ut

1

2

3

4

Opptatering plante

Gjødsel uke! Denne uken var det på tide å gjødsle planten min. Jeg har kjøpt meg gjødsel pinner. Det er en mer budsjett vennlig måte å gjødsle planten din på, samt at det er enklere. Alt du trenger å gjøre er å presse en gjødsel pinne ned i jorden og planten gjør resten av jobben! Etter bare 3-4 dager ser jeg at planten min har vokst mye etter gjødsling! Bildene er før og etter (venstre til høyre)

Gjødsel dag --------------- 3-4 dager etter

Tilbakemelinger

Etter jeg lagte prototypene mine så begynte jeg og sendte bilder av de til folk, for å få tilbakemeldinger om hva de synes. Jeg sendte bilder til min mor og fikk tilbake melding at hun likte de 4 prototypene men hun likte best nr. 1-2. hun likte konseptet og mente de 2 andre så kjedelige ut og lite praktiske. Det hun likte med nr.1 er hvordan den skiller seg ut men mente den ble ganske rotete i forhold til nr.2.

nr.1

nr.2

Jeg sendte også bilder til kohorten min (+skisser), de synes også at nr 1-2 var best av de 4 prototypene/skissene jeg hadde. Jeg fikk tilbakemelinger om at ideen var kreative og fine. de likte konstepte med å ha ukedagene på skilte. De mente også at det ble lettere oversiktlig av info med boken en det andre. ut ifra tilbakemelingene jeg fikk av venner/familie og kohort så lagte jeg 2 nye skisser som var litt mer detaljert og papair prototyper igjen.

Bedre prototype av bok idee (nr.2)

Bedre prototype av skilt idee (nr.1)

Endelige valget

Utifra det jeg har hørt om skissene mine og tilbakemeldinger synes jeg selv at boken er det beste valge av det jeg har nå (Bilde nr 2). Den er et enkelt design og den kan lett videre utvikles på senere. Det andre skilte kan også har mye informasjon men det er ganske rotete. Skilet har også masse gode muligheter for viderutviklinger, men mange av dem er ting jeg personlig mener er unyttig for plantens behover.

jeg bestemte meg derfor for å gå for “bok” ideen.

Uke 39

Prototype av papp

prosess av hi-fi prototype^

Jeg begynte med å lage ¨sidene¨ til boken. Etter de ble laget kom det fram et lite problem. Hvordan skal jeg lage ramen til boken som faktisk funker?

Jeg prøvde å finne ut den beste måten å gjøre det på. Først testet jeg ut med papir. Jeg fant litt patafix og prøvde ut hvordan det hadde funket med papir. Før jeg begynner å kute mer papp ut. Jeg må finne ut en måte og kutte papen sånn at jeg har mulighetne til og åpne å lukke boken effektivt.

Da har jeg laget ramme til boken! Det jeg fant ut, var å lage en papp del til hver ¨side¨ sånn at de skulle ha muligheten til å åpne og lukkes. Løsninngen fungerte ikke helt som jeg hadde planlagt, siden boken er åpen hele tiden. Når du prøver å lukke så sppreter bare sidene opp igjen. Grunnen til dette er at det er for mye press imellom sidene. Når jeg prøver å lukke dem så de spreter opp av seg selv når du slipper taket. Det som går an å gjøre for å løse dette er å finne på en ny måte å lage rammen, eller så kan jeg lage en lås foran på boken!

Uke 40-41

Ukens oppgaver

Uke 40

Endelig fått “home kite”! Dette er utstyret jeg skal bruke for å gjøre skilte mitt elektronisk. Micro: bit er en liten datamaskin, selv nybegynnere kan enkelt programmere. Pakken inneholder

Elektroniske Skisser

Tanken min etter å ha sett hva home kite tilbyr, så vil jeg prøve å koble opp en «soil moisture sensore» til Mico:biten. Tanken er at jeg vil ha mico:biten som en skjerm utpå boken som skal si ifra når planten trenger vann med hjelp av sensoren.

Uke 41

Deretter sat jeg meg ned for å prøve å kode en sensor. Først gikk jeg gjennom menyen. Jeg skjønnte ingenting. Jeg bestemte meg så for å søke opp hvordan jeg kodet en “soil moistoure sensor”. fikk et par forsalgt opp. etter et par timer med masse feilforsøk fikk jeg forsatt det ikke til.

Bilder av arbeid med Mico:biten

Jeg prøvde også og føle brosjyren som fulgte med, men fikk det ikke til. Klokken begynte så å nærme seg 10 så jeg bestemte meg for å ta kvelden og prøve igjen senere i uken.

Bilder av brosjyren fra home kiten

Oppdatering plante

Bilde av plante uke 41

Planten har vokst veldig mye, og blitt mye større enn det den var i starten. Den har vokst ca. 6-8 cm på under 2 måneder. Problemet som har oppstått er at jorden til planten har startet å mugne, hvit og gul mug. Jeg vet fra før av er det kan være på grunn av vannet jeg sprayet på planten av og til. Vannet som ikke kommer på bladene men på jorden begynner sakte men sikkert å mugne.

bilder forsøk for å viser spor av mugg

Hvordan jeg kan ordne dette er å ta vekk den mugne jorden, og stoppe å spraye vann på bladene. Etter et par uker burde det ikke komme mer mug, men hvis det kommer mer må jeg bytte jord på hele planten.

Tilbake til koding!

Jeg er nå tilbake til pulten hvor jeg skal fortsette å kode og prøve å finne ut hva problemet er. For øyeblikket vet jeg ikke hvorfor det ikke fungerer. Oppgaven i dag er å finne ut hva problemet er, og forhåpentlig hvis fikse det. Lysene på Micro biten funker, men jeg får ikke pumpen eller fuktighets sensoren til å fungere.

Det første problemet jeg fikset var fuktighets sensoren. Jeg trodde at USB kabelen var nok til å gi strøm til resten av delene til Micro biten men jeg tok feil. Etter mye forvirring så bestemte jeg meg for å skrue på strømmen til batteriene for å se om løsningen var så lett, og det var den. Fuktighets sensor funket endelig! Pumpen funket foresatt ikke, jeg tok så kontakt med kohorten min og fikk vite at de også hadde samme problem. Kohort gruppen min fant så ut at den eneste grunnen til at pumpen ikke funket var fordi vi foresatt hadde koblet USBen til Micro biten. Litt trist at det tok meg så lang tid å finne ut av hva problemet var når det var så lett, men jeg var ikke alene med det problemet.

Oppdatering video av en frustrert Gina som endelig fant ut hva probleme hva

Uke 41

Begynnelsen på en MVP (minimum viable product). Første ting var å lage en ny boks siden den første jeg lagte ikke er stor nok til å legge inn kabler etc. Gjennom prosessen her også måte jeg finne ut hvordan jeg skulle støtte de forskjellige elektronikk dellene inni boksen. Jeg hadde en tanke på hvordan, men usikker på hva som var lettest. Som du kan se på bildene under fant jeg ut at det letteste var og lage en ¨plattform¨ for micro:biten til å stå på, samtidig som jeg lagde støtte rammer for sidene, sånn at micro:biten kunne stå stødig og strakt.

Til slutt lagde jeg små hull i toppen av boksen og, på rammen til boksen, sånn at kabler kunne gå igjennom mer effektivt.

Bilder av ¨plattformen¨ og det som er inni skiltet

Det funker !

Det siste jeg må gjøre er å sette sammen resten av skiltet og nødvendig informasjon!

En glad plante med sitt eget personlige skilt

Uke 42

Oppdatering

Til nå har jeg ikke hatt noen problemer med skiltet. Lys og alt har holdt nå i over 1 uke. Det var ikke før på torsdag jeg begynne å bli nysgjerrig på om alt var riktig. Vanligvis vanner jeg “Blood Leif” hver torsdag. Sensoren viste fortsatt at det var fuktig i jorden, så jeg ventet til fredag. Fredag morgen viste skiltet fortsatt at jorden var fuktig, jeg ventet så til lørdag. Husker ikke når på lørdag men skiltet viste endelig at jorden hadde mangel på fukt! Jeg var over skyende og gleda meg til å se om pumpen hadde pumpet vann, men det var fortsatt vann i glasset. En nærmere titt på skilte så skjønte jeg at skilte nærmet seg tom for strøm. Jeg må gjøre litt mer testing med kodingen til micro:biten!

Vellykket bruker testing

Gjennom prosessen med å lage et skilt så er det lurt og bruker teste-produktet, sånn at du kan lage det beste produktet som du har mulighet til å lage. Måle er at brukeren blir mest fornøyd med det ferdige produktet. Og for å oppnå dette målet må vi brukerteste ofte!

Målet med testingen er å finne ut om skiltet er laget til å tilfredsstille brukerens behov. Planen med elektroniken min er at den skal kunne måle fuktigheten i jorden, og at den selv-vanner når fuktigheten er for lav. Testingen vil gå ut på om det jeg har laget er forståelig for brukeren, samt om det er brukbart og nyttig.

Jeg bestemte meg for å brukerteste kokorten/klassekameratene min samt mine foreldre til bruker testing. Grunnen til dette er for å få 2 forskjellige sider. En side som vet hva jeg holder på med, og en side som er litt ukjent med prosjektet.

Innsikt

For å få en vellykket brukertesting så er det er par ting jeg må tenke på når jeg brukertester. Jeg står bak designet som skal testes, og brude ta tilbakemelingende som god kritikk. Hovedhensikten med testingen er å gjøre skiltet best mulig, og tilbakemledingene jeg får bridra til nettopp dette! Jeg må fokusere på å være ydmyk og nøytral.

Avklare med brukerne som skal teste at dette er ikke noen konkuranse. Det er vanlig at testdeltagerne får prestansjonsangst, og det er derfor viktig å avklare med testdeltagerne at hensikten med testen ikke er hvor flinke de er, men avdekke eventuelle problemområder med produktet.

Andre ting jeg må tenke på, er hvor mye hjelp som skal gis. Det forekommer sikkert en situasjon hvor tesdeltager får problemmer med en av oppgavene. Utsett trangen til å hjelpe med en gang og se om deltager får løst problemer med litt ekstra tid. Hvis deltaker sitter helt fast kan du hjelpe, ikke gi svare med en gang men prøv og gi tips sånn at testdeltageren kan forsatt prøve og finne ut hva løsningen er.

Den siste tingen jeg må tenke på er å gi rom for tenkepauser, slik at deltageren får tid til å formulere seg. Jeg må være oppmerksom på at noen trenger mer tid en andre til å tenke, og sette ord på hva de opplever. Jeg må også huske å stille spørmål underveis for å lirke ut hva brukeren tenker hvis deltageren ikke tenker høyt!

Brukertestingen er tenk som følger; Hver bruker skal få skiltet foran seg. Ut ifra hva de ser skal de forklare meg hva de tror de ser og hvordan det fungerer. Etter dette skal de få teste produktet, og jeg skal oppserver hva de gjør.

Kilder:

bouvet.no

medium.com

usit.uio.no

Oppgaver

  1. La testdeltager observer produkt, la han/hun forteller hva de tror de ser og hva produkte er.

  2. La testdeltaker prøv å bruk produkte.

  3. Spør deltakeren hva de synes om produkter

Bruker testing 1 (Foreldre)

Jeg møtte min mor og stefar gjennom whatsApp siden det var den beste videoløsningen som passet mine foreldre, siden de var kjent med plattformen fra før av. Vi hadde på kamera, og jeg hadde produktet foran meg sammen med et glass med vann og planten.

Siden jeg måte ta denne brukertesten gjennom video så ble det litt mer utfordrende å gjennomføre bruketestingen. Jeg fant ut at jeg måte gjøre punkt 2 litt annerledes siden deltagerne ikke kunne fysisk ta på produktet. Deltageren skal nå si hva de har lyst og gjøre, og jeg skal gjøre det for dem.

Oppsummering

Brukertesting gikk som følger; Jeg fikk tilbakemelding om at skiltet så ut som en boks med noe tekniske tilknytninger. De kunne se at det var kabler som stakk ut fra boksen men var usikker på hva de blir brukt til. De antok at det var en pumpe som var tilkoblet, og var litt usikker på hva det siste var (moisture sensor).

De la også merke til et smilefjes inne i boksen, en av testdeltagerne innså da at det kunne ha noe med at planten er fornøyd eller ikke og gjøre. De tok opp tema at det sikkert har noe med fuktigheten i jorden til planten, siden det var et glass med vann og en pumpe der. Til slutt antok de at den siste elektronikken de ikke viste var, var en slags sensor som fortalte om det var for lite vann.

Ting de kommenterte på var at de likte ideen om et ¨bok skilt¨. De mente at det var enkelt og skjønne at en ¨bok¨ skal holde informasjon, og informasjon var inni boken. Noe min mor påpekte var at hun ikke likte tanken med vann og kabler sammen, hun ville heller ha vannet planten selv fordi det gir henne kontroll og sikkerhet rundt planten. ellers så likte hun tanken med noe som ga henne beskjed at planten trengte vann. Andre ting som kom opp var at informasjonen inni skilte ikke var så ryddig og kunne vært penere skrevet.

Bruker testing 2 (klassekamerater)

Brukertesting av klassekamerater! Siden dette er min klasse så vet allerede testdeltagerne hva produktet går utpå. Grunnen til jeg bruker min testdeltagerne fra samme fag er fordi jeg har lyst til få innsikt av folk som holder på med det samme som meg!

Oppsummering

Tilbakemeldingen fra mine klassekamerater! Gjennom punkt 1 og 2 fortelle de meg at det var lett og se at det var en vannpumpe og en moisture sensor samt at smilefjeset er det som indikere om planten trenger mer vann eller ei. De likte at mesteparten av kablene til skilte var gjemt inni skilte og at designet var clean. De nevnte også det at det var vanskelig å lese skriften/beskrivelsen på skilte og at der kunne vært mer ryddig. jeg fikk også kommentarer på at de likte tanken bak skiltet og det funker bra med konseptet med oppgaven.

Forbedringer!

Ut ifra disse tilbakemeldingene så burde jeg ordne beskrivelsen på insiden av boken og gjøre den mer lesbar og forståelig. Også ha tankene på om jeg forsatt skal ha pumpen eller ikke.

Sketching for vintage look

skisser ideer til innsiden av skillet

Når jeg fikk tilbakemeldinger om at det så veldig uryddig ut begynnte jeg å tenke på hvordan insiden skulle se ut. Derfor begynte jeg å skisse for innsiden av boken. Jeg vil at den skal ha en vintage look! Har litt forskjellige ideer, men dette er hva jeg har tenkt så langt. Jeg forutsetter også at teksten blir mer lesbar når jeg får brukt lasserkuteren til prosjectet!

Uke 43

3D printer!

Denne uken skal vi gå gjennom prosessen med å lære oss å bruke en 3d printer! Oppgaven denne uken er å gå gjennom et kurs som lærer oss det Basise med 3d printing og til slutt skal vi 3d printe ut en elg selv! Jeg og min kohort skulle sammen gjøre 3d printingen, vi fant ut at ingen av oss hadde tid denne uken (43). Vi planla å møtes på mandag (uke 44) for å printe sammen. Dette så ut som til å bli det beste/eneste valge siden 3D-printlab ble stengt uke 43 på grunn av Covid-19.

Jeg fokuserte så resten av uken å gå gjennom kurse til 3D-printere ved NTNU. Gjennom kurset fikk jeg lære hvordan jeg skal håndtere utstyr, gjøre klar til 3d pritning, renhold og sikerhet. Jeg gjorde også klar modllen jeg skulle 3d printe på mandagen.

Bilder av 3d printing program

Jeg har vært borti 3d printing før, på vg3 så har jeg printet ut sjakbrikker samt som jeg har printet ut en pistol fra spillet Destiny! Men dette er første gangen jeg gjør det alene og lærer meg hva jeg faktisk skal gjør…

gammelt project med bruk av 3d printing

Uke 44

Gjøre mål denne uken!

Oppgaven denne uken etter å printet ut elgene våre, samt printe ut en del til skiltet vårt. Jeg har alt planlagt at jeg skal printe ut et ¨skjelett¨ som skal være inni skiltet mitt. Dette skal være støtten til det elektroniske inni skilte mitt sånn at det ligger skikkelig.

Jeg og min kohort har nå 3d printet elgene våre!

Tinkercad, nytt 3d prosjekt

Jeg har begynnt å bygge skjelett til skilte, jeg begynnte så og testet det ut og fant ut at alt funket greit utenom støtten til mico:biten. Jeg må justere høyden og samt kan jeg justere at veggene er litt lavere.

Bilder av mitt 3d printing project i program og ferdig printett

Week 45 and 46 Laser cutting

3D printing

3d modell med micro:biten inni

Dette er den andre 3d modellen jeg printet ut, jeg har fikkset støttene til micro:biten og lavere vegger på sidene. Alt siter godt fast og passer godt.

Prosjekt

Laserskjæring er en veldig rask og presis metode for å kutte eller gravere et design i en rekke materialer. Kjernekomponenten i laserskjæreren er den infrarøde laseren. Inne i maskinen sendes laseren fra et rør og ledes via flere speil til den når en buet linse i laserhodet. Objektivet fokuserer bjelken på materialet, og sørger for meget presise kuttresultat. Laserkutting er en fin måte å lage hi fi prototyper og andre brukbare matrialer til emballasje.

Lasserkutting

På grunn av andre fag og sykdom så ble jeg litt forsinket med begynnelsen av laser kuttingen.

Jeg skulle ha laserkutting time torsdag 12 november (46), Men på grunn av komplikasjoner så måte timen bli flyttet til uke 47. Når uke 47 kom ble jeg syk samt på grunn av corona så ble lasserkutting timen avlyst og det ble lite arbeid gjort i uke 47. Jeg fikk dessvere ikke lasserkutting time men jeg har klare filer til printing til skiltet. Planen er nå og sende Illustrator filen inn til printing, og hente den når den er ferdig.

Bilder av AI (Illustrator) filer

Uke 47

Detter er hvordan det ferdig produkte kommer til å se ut! minimale forandringer vil komme men ikke noe som forandre det utsendemessig

Første kutting

Jeg er veldig fornøyd med første kutting! Jeg har et par små problemer som at plassering av kabel hull er plassert litt feil, samt boksen skulle vært en smule større for at micro:bit og kabler skal få plass. Jeg har sendt in en ny fil inn til kutting!

Bilde med justering på ny laserkutting fil

Flere bilder av AI filer!

Uke 48-49

Planen utover de 2 neste ukene er å bli ferdig med produktet, skrive raport med kohort og skrive en relefksjon av arbeidet mitt denne hørsten!

Last Finish Touch

Etter mye testing og fram og tilbake har jeg tatt valget om å frakoble vannpumpen fra skiltet. Valget ble avgjort etter at brukerdeltagere pekte på hvordan de følte seg ukomfortabel med elektronikk og vann sammen. Andre faktorer som påvirket valget, er at pumpen av og til ikke ville fungere. Etter mye fram og tilbake med å kode og spørre om hjelp av andre studenter får jeg fortsatt ikke mulighet til at pumpen skal funke effektivt uten at jeg må resette Micro: biten, som betyr demonteringer at av skiltet nesten hver uke. Det største faktumet er jo selvfølgelig at jeg ikke får pumpen til å funke ordentlig, og det at jeg selv og brukerne har funnet det ukomfortabelt og ha elektronikk liggende i vann utover en lengre periode, uobservert.

Mindre ting som dukker opp for å ikke bruke pumpen er det at du mister hele poenget med oppgaven med å skape empathy. En av punktene med oppgaven vi fikk i høst var at vi skulle ¨ Developing empathy in the process¨. Når vi gjør skiltet vår såpass elektronisk at den kan gjøre alt arbeidet selv, så får du ikke følelsen av å passe på planten selv lengre. Det eneste du må huske på selv er å fylle på vann. Det jeg ser som moro med å ha en plante er og ta vare på den og faktisk ha et ansvar. Jeg mister det ansvaret hvis skiltet mitt ta over. Samt det å gi planten ¨gammelt¨ vann er heler ikke det beste.

Selvfølgelig er det mange positive ting med å ha en vannpumpe! Du slipper bekymringen av å glemme og vanne planten, og når du er bortreist så slipper du å skaffe noen å passe på den. Dessverre så får jeg ikke til at Micro: biten funker med vannpumpen så jeg kan for øyeblikket ikke få de fordelene. Men det er ikke en så negativt ting siden tilbakemeldingene mine var skeptiske på bruken av vannpumpen.

Plante Opptatering

Her er før og etter bilder av planten min fra begynnlesn av semester og slutten!

Plante før (uke 35)

Plante nå (uke 49)

Jeg fikk planten min i uke 34-35 og da var den ca. 5 cm høy. Nå, uke 49 er den ca. 30 cm høy! På 14 uker så har den vokst ca. 25 cm!

Sluttproduktet

Bilder av endelig skjelett som blir brukt til sluttprodukt

Her er det endelige produktet som er inni skiltet som holder alt av elektronikk sammen! Jeg har nå bare batteri og en fuktighets sensor tilkoblet! På forsiden av boken er det et vindu som indikerer når planten trenger vann, ved å vise et “trist smilefjes” når den trenger vann (fuktighet), og et “smile” når den har nok vann (fuktighet). Det du kan lese på forsiden av boken er navnet jeg har gitt planten, “Blood Leif”, og det botaniske navnet “Iresine Herbst”. På innsiden av boken har du informasjon om hvordan du passer på planten:

Den andre siden har mer spesifikk informasjon

Boken har også fått graveringer sånn at den skulle se litt mer “vintage” ut, og få en ¨bok¨ følelse og ikke bare se ut som en boks. Jeg har også lagt til bilder av justeringer jeg gjorde på min siste laserkutting, som å justere passeringen av hulene som kablene skulle gå igjennom.

Bilde av hull kabler skule gå igjennom

Bilde av deller

bilder av forsiden med et glad smilefjes

Bilde av innsiden av bok

Uke 49

Produktet

Prosessen har vært lang, men jeg er endelig her! For å komme til sluttresultate var det mange ideer og skisser som ble laget, kastet og testet. Resultat jeg har kommet fram til, er ikke det jeg forventet i utgangspunktet,og det synes jeg er veldig morsomt!

Ved brukertesting har jeg nå et skilt som burde være forståelig for de fleste, samt en enkel måte å vite når planten min trenger vanning! Skiltet er ikke prefekt. Det er fortsatt ting jeg kunne ha lyst til å forandre, men mangler ennå noe kunnskap for å ordne på det. Hvis mulig kunne jeg funnet en bedre måte å lage rammen på. Den kunne ha vært mer praktisk. Andre ting som ikke ble med videre på sluttresultater er bruken av ukedager for å indikere sist du vannet planten. Grunnen var enkel at fuktighets sensoren gjør jobben for deg! Som jeg har lært er det alltid rom til forbedring, men jeg er svært fornøyd med resultat jeg har.

Avsluttende Refleksjon

Faget IDG1006 Fysisk prototyping har vært et lærerik og et morsomt fag å holde på med. Det har vært gøy å være kreativ og bruke hendene for å lage ting, men det har også vært svært lærerik prosess med forskjellige hindrer og oppgaver hver uke. Jeg har følt at oppgaven vi har fått har vært en liten smakebit på hvordan prosessen med å lage et produkt faktisk forgår i virkeligheten. Oppgaven har hatt mange forskjellige prosesser, noen lettere og noen vanskeligere.

Kunnskaper jeg har fått igjennom dette faget har vært trygghet/sikkerhet på verksted, som generell verkstedsikkerhet (Trainor-kurset), opplæringen på 3d printing og sikkerhet rundt laserkutting! Jeg har lært meg å arbeide trygt på verkstedet og på 3D laben, og har kunnskapen om hvordan å være trygg på laserkutting, men mangler dessverre godkjent opplæring på grunn av komplikasjon ved covid 19 situasjonen.

Jeg har også fått bedre innsikt på systematisk kvalitetsforbedringsarbeid. Gjennom oppgaven har jeg skjønt hvor viktig det er å forbedre, planlegge, evaluere og følge opp prosessen din. Med å ikke gjøre skikkelig arbeid med disse punktene i tankene så gjør du ting vanskelig for deg selv (eller ditt team) i etter tid, og får dårlige resultater med produktet. Vi har gått igjennom en prosess hvor vi skal fokusere på å forbedre et produkt med å teste og finne ut nye løsninger og ideer! Prosessen var først å lage et produkt (det første skilte, med enkel informasjon) til og prøve og forbedre dette på en kreativ effektiv måte, som til slutt blir om til et elektronisk skilt. Helle prosessen er som en sirkel med trappetrinn, du har muligheter til å gå tilbake et par steg når det er nødvendig å gå tilbake til tidligere faser i prosessen.

Jeg har også lært prototyping har en viktig rolle igjennom en designprosess. Med å skisse mye og lage lo-fi prototyper som blir testete nøye med bruk av brukertesting, så kan du unngå mange feil igjennom prosessen. Lo-fi prototyper er enkle å lage og enkle og kaste uten mye arbeid gjort! Du får ikke sett like godt hvordan produktet egentlig ser ut som en hi-fi prototype, men en tanke på hvordan det kommer til å ende opp. Hi-fi prototyper er en veldig fin måte og visse en høykvalitet produkt som kan ligner på det ferdige produktet! Det tar mer tid å lage, men det er lettere å forestille seg et sluttresultat.

Som sagt tidligere er prototyping et viktig konsept med designprosessen, med og vise brukerne en prototype så er det lettere for oss å vite hva brukeren føler om produktet og om hans/huns behov blir nådd.

Gjennom prosessen så har jeg lært mye. Når jeg nå går igjennom innholdet mitt så er det ting jeg hadde gjort annerledes i dag med den nye kunnskapen jeg har fått.

Brukertesting

Brukertesting er noe jeg har blitt bedre på igjennom semesteret. I begynnelsen av prosjektet så gjorde jeg ikke nøye nok arbeid med brukertestingen. Jeg sendte bare bilder og et par spørsmål til min kohort og familiemedlemmer og spurte om feedback, og tok den informasjon som full fakta og gikk videre med prosessen min. Etter å holde på en stund fant jeg ut at jeg var usikker på om det jeg holdte på med var faktisk det brukeren ville ha. Etter feedback fra noen brukere så jeg også det hadde vært misforståelser mellom meg og brukertesterne med informasjon jeg hadde fått tilbake. heldigvis skjedde dette veldig tidlig i prosessen, og det medførte ikke store komplikasjoner for meg.

Etter arbeidet med prosjektet skjønte jeg fort hvorfor brukertesting er en så viktig prosess, og hvor mye informasjon du kan får hvis det blir gjort korrekt. Ting blir lettere å fokusere på når du får et par punkter du kan jobbe med. Det fant jeg ut etter min andre ordentlige brukertesting der jeg hadde forbret meg mye mer til testen. Jeg fikk bedre innsikt i hvordan folk så på produktet mitt, og hvordan ting jeg anså som åpenbart ikke var like åpenbart for andre. Dette hjalp meg med å vite hva jeg burde jobbe med, og gjorde ting lettere for meg å vite hva jeg skule fokusere på videre i prosessen!

Så en av tingene jeg ønsket jeg kunne forbedre var å brukerteste mer, og gjort det mer nøye som den siste bruketestingen jeg gjorde. En av grunnene til jeg ikke gjennomførte mange bruketesstinger var på grunn av covd19. Selvfølgelig kunne jeg har gjort brukertestingen gjennom nettet, men erfaringen fra brukertestingen på mine foreldre var det ikke like effektivt siden de ikke kunne ha mulighet å ha produktet foran seg. Så brukeren får ikke den skikkelige erfaringen med produktet. Men til neste gang skal jeg bruke bruketesting mer effektivt, nå som jeg har mer erfaring med hvordan jeg skal gjennomføre det!

Bedre opplegg i RC

Noe jeg ønsket jeg gjorde bedre fra begynnelsen, var og lage et bedre opplegg i RC og lage en bedre plan fram i tid. Noe jeg var dårlig på var å planlegge og sette opp et strukturelt oppsett på RC. Til neste gang skal jeg lage et mer strukturelt opplegg der jeg har med oppsummeringer hver uke, sånn at jeg selv og leseren får en bedre oversikt på hvordan prosessen har vært, og hva planen blir framover.

Jeg føler jeg har gjort en bra jobb, men jeg kunne ha laget det litt mer ryddig. Prosessen min på RC har for det meste vært å jobbe 1-2 dager i uken og skrive om hva jeg har gjort på et Word-dokument og så plassere det in på RC etter 1-2 uker. Jeg merket at ting ble fort uoversiktlig på denne måten, og jeg vil legge det opp ryddigere i fremtiden!

Jeg ser at jeg kan legge opp arbeidet mit litt anderledes, og bli flinkere til å notere viktig ting som skal gjenomsføres etter hvert i prossesen, og ikke utsete arbeid da det medfører arbeidsopphoping og stress. Det jeg vil gjort annerledes er å være flinkere på å notere ned viktige ting jeg skal gjennomfør, sånn at jeg gjør prosessen min mindre stressene.

Bruken av kohort

Jeg burde vært flinkere til å bruke kohorten min! Jeg er veldig glad for kohorten min. Vi kan altid spøre hveradnre uten uten å være bekymret. men fordlen med en kohort innså jeg nesten ikke før det ble for seint å bruke. Jeg hadde ikke lyst til å være en ¨byrde¨ for min egen kohort, så jeg ungikk å og spørre om hjelp, eller om de hadde muligheten til å se over skissene mine. Men når jeg tok initiativ, og spurte, og sende melinger innså jeg at vi var et team, og at de var i samme båt som meg! Jeg begynte å bruke kohorten min mer, men ikke like mye som jeg kunne ha gjort, og det er noe jeg angrer på. Som sagt i kohort rapporten min så innså jeg ikke hvor nyttig og hvor effektivt det var å bruke kohorten. Ting kunne blitt gjort lettere og mer effektivt hvis jeg bare hadde brukt hjelpemidlene som var alt lagt foran meg. Dette er første gang jeg har en kohort, og jeg skal bruke kunnskapen jeg har lært i høsten til min neste kohort. Jeg skal ikke være redd for å bruke resursene jeg har tilgjengelig!

til slutt…

Dette har vært en lærerik gøy prosess å gå igjennom, Faget IDG1006 Fysisk prototyping har vært et av mine favoritt fag dette semesteret på grunn av hvor åpen faget er, og hvordan læringsprosessen har blitt gjort på en gøy og lærerik måte! Veien til sluttprodukttr var ikke feil-fri og det er derfor jeg har lært mye ut av dette faget. Ved å gjøre feil, og måte gå tilbake til tidligere steg og lære av feilene mine er den beste måten å lære på i mine øyne! Det er mye kunnskap her jeg kommer til å ta med meg videre i live!