HJEM / HOME → OM PROSJEKTET / ABOUT THE PROJECT →
9,1x10,5x23,2 cm, en tegl laget av meg og gruppa fra det midlertidige offentlige kunstprosjektet Selvbyggeren på Økern 2021-23, brent i reduksjonsbrenning til 1030 grader på kunsthøgskolen i Oslo. Laget av blåleire fra Feiring Bruk, originalt fra under City Storage på Alnabru, adresse: Breivollveien 25c, 0668 Oslo. Mål etter Kristiania teglverk sine mål:
Stemplet: BL(for blåleire), Oslo, SE (for Sigrid Espelien)2022, og symboler: hånd i leire, 1030 i flammer og en teglform.
Selvbyggeren:
Som en del av Oslo kommunes kunstsamlings satsing på Økern over de siste årene, har tre midlertidige, eksperimentelle kunstprosjekter vært integrert i den tidlige fasen av områdets utviklingsprosess.
Kunstnerboligforeningen – opprettet i 2020 med mål om å bygge rimelige kunstnerboliger i Hovinbyen i Oslo – har vært ett av disse. På Økern har foreningen gjennom 2022 og 2023 vært representert med sitt stedsspesifikke kunstprosjekt "Selvbyggeren", bestående av en 100 kvadratmeter stor paviljong, en rekke arrangementer, og fire tilknyttede kunstverk. "Selvbyggeren" ble tatt ned 31. oktober 2023.1
1 Samtale med Kunstnerboligforeningen ved Arild Eriksen, Steffen Håndlykken og Ina Hagen, Live Drønen, Oslo kommunes kunstsamling, https://www.kunstsamlingen.no/aktuelt/samtale-med-kunstnerboligforeningen (sett 04.03.2024)
Skjermdump fra Oslo kommunes kunstsamling https://www.kunstsamlingen.no/aktuelt/aapningsfest-selvbyggeren-paa-oekern (sett 04.03.2024)
Foto Sol Archer
29.09.2022, Fra åpningen av Selvbyggeren på Økern foran paviljongen. På bildet fra venstre er Ruben Steinum (kunstnerboligforeningen/ UKS), Sverre Wyller (kunstner i prosjektet), Ina Hagen (Kunstnerboligforeningen/ UKS), Anna Ihle (kunstner i projsketet), meg(kunster i prosjektet), Steffen Håndlykken (Kunstnerboligforeningen/ UKS), Arild Eriksen (Kunstnerboligforelingen/Fragment arkitekter),Cathrine Finnema (Kunstnerboligforelingen/Fragment arkitekter)
Arbeidet Om leire og tegl på Økern bestod av fire workshopper som gikk ut på å lage tegl fra A til Å. Her er et utdrag fra et intervju av Live Drønen med meg om arbeidet for Oslo Kommunes kunstsamling2:
Hva gjorde dere i workshopene?
– Den første var ved leirehaugen på Økern, som lå midt i en rundkjøring. Her samlet jeg alle til en samtale om det jeg kaller jording. Dette er noe så grunnleggende som å stikke fingeren i jorda og stille spørsmål ved hva det er som skjer når du gjør det.
Som en del av dette jordingsritualet blandet vi vann inn i leira og jobbet den sakte til en plastisk masse. Jeg synes det var morsomt da ei i gruppa spurte meg om dette var det eneste vi skulle gjøre? Og ja, poenget var nettopp det at vi bare satt der, klisset med leira og pratet. I samtalen kom det fram utrolig mange interessante perspektiver fra deltakerne. Det er dette jeg er opptatt av: samtalen som oppstår når en jobber med noe fysisk sammen.
Den andre workshopen holdt jeg på Kunsthøgskolen i Oslo, der vi jobbet med å lage stempler til mursteinen. En murstein kan ses på som et dokument og en tidskapsel, og med et stempel kan en for eksempel vise til årstall, type materiale eller hvor materialet er fra. I workshopen bestemte vi oss for å lage stempel som fungerer som en slags oppskrift for hvordan en lager tegl; det viser en hånd i leire, en teglform, dato og nummeret 1030 inni en flamme, som symboliserer hvor høy temperatur den er brent på.
I den tredje workshopen støpte og stemplet vi mursteinen sammen, og i den fjerde – som var åpen også for deltakere på Arkitekturtriennalen – murte vi sammen det hele i paviljongen på Økern. Jeg fikk hjelp av Chris Millar, som arbeider med tradisjonelle måter å mure på. Han lærte meg å mure med blåleiremørtel, som jeg valgte fordi en da kan ta ned konstruksjonen senere. Dessverre tålte ikke dette den tøffe vinteren, så konstruksjonen har gått i oppløsning.
2 Live Drønen, Intervju med Sigrid Espelien, Oslo kommunes kunstsamling(sett 04.03.2024) https://www.kunstsamlingen.no/aktuelt/intervju-sigrid-espelien
24.03.22 Oppskrift på å lage tegl i forbindelse med midlertidig kunst i offentlig rom prosjekt på Økern. Her bruker jeg samme oppskrift som jeg også gjør i det offentlige kunstverket Overgang i Dronning Ingrids Hage på Lilletøyen.
Ina Hagen: “Sigrids prosess gjorde at vi kunne samles rundt et håndverk og materiale som i bokstavelig forstand har bygget Oslo, da vi var med på å grave frem, jobbe med leire og støpe et opplag murstein. Slik hadde det en viktig intern funksjon for prosjektet i tillegg til sin kunnskapsformidlende funksjon om den historiske mursteinproduksjonen der Hovinbyen ligger nå. Sigrid jobber med dette i sin Ph.d.-forskning ved Kunsthøgskolen i Oslo, og det å få inkludere en slik undersøkende prosess i prosjektet var veldig verdifullt for oss. Generelt gjorde kunstnernes prosjekter det mulig for oss å tilgjengeliggjøre samtalene våre på en annen måte. Vi har fått god, sunn kritikk fra kunstnerne, både om prosjektets gjennomførbarhet og dets ideologiske kjerne. Den diskusjonen har vært en viktig del av prosjektet.”4
4 Samtale med Kunstnerboligforeningen ved Arild Eriksen, Steffen Håndlykken og Ina Hagen, Live Drønen, Oslo kommunes kunstsamling, https://www.kunstsamlingen.no/aktuelt/samtale-med-kunstnerboligforeningen (sett 04.03.2024)
HJEM / HOME → OM PROSJEKTET / ABOUT THE PROJECT →