VRSTVA 3 – JAK PŘEDSTAVIT POHYB?

 

Velké celky z kamery ze stativu (mírný nadhled)

+

GoPro kamera 360 z ptačího pohledu

 

Zde jsme se zaměřily na zachycení pohybu v rámci konstelací a zkoumaly, jak mohou různé techniky snímání odhalit organizaci a dynamiku konstelačního pole. Tedy toho, co jsme v úvodu srovnávaly s  kybernetickými zákonitostmi.


Použitím kombinace záběrů z kamery na stativu s mírným nadhledem a GoPro kamery z ptačí perspektivy jsme byly schopny sledovat hrací pole a jeho účastníky, a poprvé jsme tak měly celkový pohled na strukturu a pohyby v systému. Původní idea byla využít pro tuto vrstvu pouze kameru z ptačího pohledu, ale narazily jsme na nemožnost stříhání do děje a nepomohly nám ani varianty výřezů a velikostí, které práce s tímto typem kamery umožňovala. Limitovalo nás i mnoho rušivých prvků v prostoru (hlavně lidé na židlích v kruhu). Navíc situace, kterou jsme pro dekonstrukci vybraly, se odehrávala mimo střed kruhu, jedna její část byla dokonce i zcela mimo tento prostor. Přišly jsme tak o středovou kompozici, se kterou jsme při instalaci Gopro kamery počítaly, a byly jsme tak nucené obraz deformovat a ořezávat.


Překvapivé pro nás bylo, že jsme si díky nadhledu všímaly Andrey – zadavatelky konstelace, která v jiných vrstvách vždy po rozestavení jako postava zmizela, ač šlo o její konstelaci. Kvůli tomu jsme se v různých střihových verzích pokoušely na Andreu zaměřit, ale široké celky z obou kamer nám to neumožnily. Předpokládáme, že by se to podařilo jen za pomoci dalšího způsobu snímaní, který by byl zaměřen na subjektivní prožitek Andrey a ne na vztahy v prostoru. (Viz kapitola O závěrech.)


Pro případné rozvedení tohoto experimentu bychom příště nespoléhaly jen na jednu GoPro kameru, i když má vlastnosti 360stupňového snímání. Jejím umístěním ve středu kruhu jsme byly limitované úhlem, do kterého jsme se mohly dostat, a deformací obrazu, ke které přirozeně docházelo. Pro sestřih složený jen z „ptačího pohledu by bylo skvělé mít těchto GoPro kamer celkem pět. Jedna by zůstala umístěna ve středu, další čtyři bychom přidělaly ke stropu po obvodu kruhu. Tak bychom mohly využívat i protipohledů a svobodně se ve střihu pohybovat.