VRSTVA 2 – JAK PŘEDSTAVIT EMOCI?

 

Ruční kamera v pohybu

 

Vznikne mezi postavami napětí a procítíme jejich emoce, když je budeme sledovat s kamerou z ruky? Jak vytvořit potřebnou intimní atmosféru?

 

Zkusily jsme vystříhat postavu facilitátora. Díky detailům, ze kterých je tato vrstva převážně složena, se můžeme soustředit na pocity. Při střihu již máme více otevřenou možnost pracovat s délkou záběrů. Chybí nám protipohledy a zjišťujeme, jak náročnou práci měl kameraman, aby ze svého místa „za židlemi zvládl natočit komunikaci mezi participanty. Instrukce, které před natáčením dostal, tedy natáčet vztahy mezi protagonisty a jejich emoce v bližších záběrech, se ukázala jako těžko naplnitelná, právě pro nedostatečný fyzický prostor pro kameramanův pohyb.

 

Slovo nás vede přes emoce postav, ale vyznívá často do ztracena. K promluvám chybí původní impulz – vedení facilitátorem. Občas vyznívají jako špatně odříkaný text. Všímáme si ale ještě jiné dynamiky, kterou jsme při tvorbě první vrstvy neviděly. Postavy již míří pohledem a promluvou k místům a postavám, se kterými jsou ve vztahu v následující fázi konstelace.

 

Pokud bychom se opravdu chtěly napojit jen na emoce, musely bychom tuto vrstvu nechat beze slov. Pak by se napojení na pocity postav mohlo uskutečnit mnohem koncentrovaněji. K tomu by ale byla třeba proměna samotného průběhu konstelace, kdy by facilitátor nechával jednotlivým prožitkům a objevům zástupců více času, a kameraman by tak mohl zachytit tyto proměny i v detailech na obličej. 


Tím, že v tomto sestřihu mizí postava facilitátora (jednou jsme z tohoto důvodu musely obraz i zúžit), se hlavní postavou stává zástupkyně Andrey – Aktivistka. Vznikají vztahy vždy mezi dvěma postavami. Důležité zjištění pro nás je, že kvůli absenci celkových záběrů přicházíme o konstelační aspekt situace.


I zde by dvě ruční kamery snímající protipohledy interagujících zástupců byly velkou pomocí. Jak jsme již zmínily, bylo by třeba upravit samotný průběh konstelace (dát více prostoru pro zrání prožitků a moci pracovat beze slov) a dále i získat širší prostor kolem konstelačního kruhu, aby se kameraman (případně dva kameramani) mohl(i) svobodněji pohybovat.