av Mihra Lindblom 


Maskförslag Aniara

 

Jag har utgått från min funktion som Maskör med uppgift att göra en maskdesign för en stor scen utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Jag försökte hitta ett enkelt avläsbart tecken som tydligt skulle berätta att en katastrof hänt på jorden och att människorna var märkta av katastrofen även i rymdfarkosten. Jag beslöt mig för att förhålla mig till hela texten istället för vårt valda stycke, Jag ville hitta en design som höll genom hela verket utan att avhumanisera, det skulle framhålla det individuella och mänskliga men samtidigt vara ett gemensamt övergripande sceniskt tecken.

 

Jag valde munskyddet som symbol, det har använts i hela världen under pandemin och alla kan relatera till den, men jag ville inte att aktörerna skulle ha ett konkret munskydd på sig eftersom det skulle täcka en för stor del av ansiktet, publiken skulle få svårt att se eller höra vem som talade och man skulle inte heller kunna urskilja individerna i gruppen, det skulle inte heller kännas som ett sceniskt teatralt tecken. Jag ville ha en förhöjning.  Min ambition var att karaktärerna skulle kunna träda fram som individer med ”levande” ansiktsuttryck med hudkänslan kvar även om de ingick i en helhet.

 

 Jag började med att undersöka (med hjälp av min son) om AI skulle kunna vara en hjälp i mitt idéarbete.  Jag hoppades få ny inspiration och kunna producera mina maskskisser utan att behöva använda och förbruka något skissmaterial. Det fungerade inte - AI förstod inte mina instruktioner och bilderna blev inte alls som jag tänkt mig. Jag hade inte heller tillräcklig motivation eller tid för att fördjupa mig i AI. Jag beslöt mig istället för att hoppa över skissarbetet och istället sminka/skissa direkt på några av mina vänner som jag träffade under sommaren. Jag ville att det skulle vara ”vanliga” människor i olika åldrar.

 

Jag hade bestämt mig för att försöka göra eget giftfritt smink. Jag tillverkade egen fingerfärg (eftersom jag också tagit beslut om att sminket skulle vara vattenlösligt) jag använde ett giftfritt matpigment men det blev helt fel det såg ut som snor, blankt/kletigt och transparent det blev så dåligt så att jag inte ens bemödade mig om att fota det. Jag försökte med andra pigment tex krossat snäckskal men med samma usla resultat.

 

Min vision var att masken skulle ha lämnat ett avtryck i ansiktet, som en slags röntgenbild eller som en pigmentrubbning, att det både skulle kännas som hud och som en mask. Jag ändrade då mitt val och köpte ett vattensmink.

 

Så istället för att själv tillverka ett giftfritt smink valde jag alltså att köpa ett godkänt (utifrån kosmetikaindustrins kriterier) smink med redovisad innehållsförteckning utan långa leveransvägar som var extremt drygt och prisvärt, det tvättas lätt bort med tvål och vatten så att inga ytterligare avsminkningsprodukter behöver köpas in. Och därmed reducerade jag avsevärt materialtillgången.

Mihra Lindblom 2023