P1   CONTEXT




LEESWIJZER


Op deze pagina staat een schets van de context van dit onderzoek. Als eerste raad ik je aan om het filmpje te bekijken. Dit geeft een kleine indruk van de beroepspraktijk waar ik in werk.


Daarnaast staan 3 profielen van leerlingen beschreven die ik elke week muziekles geef. 


Door uit te zoomen op deze pagina zie je het geheel in één overzicht

SAMENVATTING / CONCLUSIE


Melanie, Mees en Lindsey laten zien hoe divers de leerbehoeften en ontwikkelingsniveaus in het speciaal (basis) onderwijs kunnen zijn.

Deze voorbeelden zijn tekenend hoe speciaal onderwijs verschillende soorten hulp biedt, afgestemd op wat elke leerling nodig heeft. 

 

Als muziekdocent die aan al deze verschillende kinderen lesgeeft moet je breed inzetbaar zijn. Dat vraagt om training om vaardigheden en kennis te ontwikkelen, zodat je als muziekdocent weet wat je kan bieden zodat succeservaringen worden beleefd door de leerling. 

CONTEXT

Filmpje uit de praktijk 

Melanie is 6 jaar oud. Ze zit in de Onderwijs Zorg Groep(OZG). Dit betekent dat ze een cognitief ontwikkelingsniveau heeft tussen de 1,5 en 5 jaar oud. Melanie is niet zindelijk, en kan zich verbaal niet uiten. Wel lukt het met behulp van gebaren en aanwijzen om iets duidelijk te maken.

Speciaal (Basis) Onderwijs 

Lindsey zit in de middenbouw in het Speciaal Basis Onderwijs en is 9 jaar oud. Ze zit hier omdat ze ADHD heeft en dyslexie. Haar verwerkingssnelheid is wat traag snel en ze heeft veel teleurstellingen gehad op het reguliere basisonderwijs. Nu komt Lindsey meer tot rust en krijgt ze steeds meer zelfvertrouwen. Ze hoopt dat ze naar het VMBO-t kan gaan.

Muziekonderwijs 

Mees is 15 jaar oud, heeft het syndroom van Down en zit in de onderbouw van het Voortgezet Speciaal Onderwijs. Daar leert hij taal en rekenen op een niveau dat vergelijkbaar is met groep 3/4 van het regulier onderwijs. Daarnaast wordt hij voorbereid op een zo zelfstandig mogelijk leven door middel van stages, zodat hij later onder begeleiding kan werken. Uiteindelijk zal hij ook begeleid gaan wonen.