WELKOM!

 

Welkom op deze expositie. Hier is mijn onderzoek te lezen en te zien, dat ik heb uitgevoerd in het kader van mijn afstuderen als Master in de Kunsteducatie aan de Fontys in Tilburg.

 

Mijn naam is Miriam Couwenberg en ik ben muziekdocent. Mijn hart is groot als het gaat om muziekles geven aan kinderen die speciale ondersteuningsbehoeftes hebben. Het speciale kind in het onderwijs. 

Hieronder staat de leeswijzer. Daarin kun je lezen hoe deze expositie is opgebouwd. 



Veel plezier met lezen. 



Miriam  (studentnummer: 2207160)

 

 

 

 

 

SAMENVATTING / CONCLUSIE 

 
Op elke pagina staat een samenvatting en conclusie
 
Voor nu heb ik nog 1 opmerking: het woordweb hierboven verwijst naar de verschillende pagina's van de expositie. 
 
Echter, op elke pagina staat ook altijd een woordweb, maar daarin staan de linkjes die verwijzen naar de inhoud die op dezelfde pagina staat aan de rechterkant. 
 
 

P10: BRONNENLIJST EN VERSLAGEN VAN GESPREKKEN

LEESWIJZER


Dit onderzoek in onderverdeeld in een aantal hoofdstukken die op aparte pagina's staan. Per hoofdstuk heb ik een thema uitgelicht, bijvoorbeeld een deelvraag die centraal staat, die relevant is voor dit onderzoek. In de linkerkolom van elke pagina staat een leeswijzer. Deze leidt jou als lezer in, waar het over gaat op de desbetreffende pagina.
Ook staat er een woordweb met de belangrijkste onderdelen van dat hoofdstuk. Via linkjes kun je als lezer doorklikken naar relevante informatie die rechts op de pagina's staan. 

Onderaan de linkerkolom  van elke pagina staat de verwerking. Hierin staan bevindingen en conclusies verwerkt.


Rechts
van de kolom met de leeswijzer, woordweb en verwerking, staat de informatie over het hoofdstuk. In principe lees je deze van links naar rechts. De pijlen geven aan wat het volgend onderdeel is.

Een pijl naar beneden van de betreffende onderdeel geeft aan dat er nog extra informatie of afbeeldingen zijn ter ondersteuning of verdieping.  


Op deze pagina staat een inleiding, plus inzicht in hoe het onderzoek is opgebouwd.

 
Ook staat er een begrippenlijst



Een praktische tip voor de lezer: het kan helpen om overzicht te krijgen door op Ctrl te drukken, en tegelijk het wieltje van de muis te bewegen. Zo kun je in- en uitzoomen. 

 

 

 

 

P9:  POSITIONERING

P8: CONCLUSIE 

P11: BEGELEIDINGSVERSLAG

P7: WORKSHOP EN NASLAGWERK

P6: BETEKENISVOLLE ONDERSTEUNING

P1 CONTEXT 

P5: HANDVATTEN EN  BRONNEN 

P2 URGENTIE EN RELEVANTIE

      HOOFDVRAAG, DOEL ONDERZOEK 

P4: IK ALS BRON

P3 : INZICHT IN HET SPECIALE KIND EN SPECIAAL (BASIS) ONDERWIJS

`Mag ik nog een keer voorspelen?’ vroeg een leerling aan mij. Jose zit in een klas op een speciaal basis onderwijs school en is 9 jaar oud. Tijdens deze les had de klas het liedje ´Wellerman´ leren spelen op het klokkenspel.
Ik kom eens in de 2 weken in deze klas om 40 minuten muziekles te geven. Jose is een verlegen kind die je niet snel ziet of hoort in de klas. Het was zo goed gaan dat ze uit zichzelf vroeg om nog een keer het lied te laten horen. De aanwezige juf merkte op dat Jose's vraag veelbetekenend was..

 


Graag stel ik me voor. Mijn naam is Miriam Couwenberg en ik ben 48 jaar oud. Sinds mijn afstuderen als Orthopedagogisch Muziek Beoefenaar aan het conservatorium in Maastricht, werk ik in het onderwijs als vakdocent muziek en mentor. Eerst 11 jaar op een VMBO, inclusief leerlingen met leerwegondersteuning, en daarna 13 jaar op een school voor Speciaal Onderwijs.

Ik heb een groot hart voor speciale kinderen. Dat betekent niet dat het in de lessen altijd goed gaat of dat ik altijd weet hoe te reageren. Het is een ontwikkeling die begint zodra je lesgeeft aan deze doelgroep. Muziekles geven op een s.o. school is mooi en intensief, vooral als het lukt. Of een leerling nu een melodie speelt op het keyboard terwijl de hele klas meedoet, alleen durft te zingen voor een groep, of dat de leerling het opnieuw probeert nadat het even misging. De kracht van muziek zorgt ervoor dat iedereen verbonden is in het moment.


Tijdens mijn studie aan de master Kunsteducatie ben ik diep in mijn beroepspraktijk gedoken. Dit onderzoek richt zich op muziekdocenten die les willen geven in het speciaal (basis) onderwijs, maar niet goed weten waar ze op moeten letten. Ik wil deze docenten op weg helpen met mijn ervaring en expertise, en ze handvatten geven. Het doel is dat meer kinderen in het onderwijs een goede vakdocent krijgen, zodat er meer kansengelijkheid ontstaat. 

PDF LEESWIJZER 

TECHNISCHE LEES-INFORMATIE


Om deze expositie te lezen moet de lezer met een aantal zaken rekening houden.


De expositie bestaat uit een aantal pagina’s. Deze pagina’s behandelen telkens een onderdeel van het onderzoek zoals deelvragen en uitwerkingen van het product.


Aan de linkerkant staat op elke pagina een paarse kolom. Daarin staat een leeswijzer, een woordweb met hyperlinken om direct naar een onderwerp te kunnen klikken, en een samenvatting van die pagina. Bij de samenvatting staan conclusies en wordt vooruit gekeken naar de volgende stap.
 
Op de pagina zelf staat rechts naast de paarse kolom de informatie over de onderwerpen van het onderzoek. Vanaf hier moet je van links naar rechts lezen. Pijlen geven dit aan. Per onderdeel kan er aanvullende informatie onder staan genoteerd. Ook dit wordt met pijlen aangegeven.



Dus: lezen van links naar rechts, voor meer verdieping naar beneden.

 

P7     WORKSHOP EN NASLAGWERK

 

Uiteindelijk ontstaat een workshop, waarbij ik het proces van uitproberen, eigen bevindingen en feedback van deelnemers heb beschreven. Het doel van deze workshop is om muziekdocenten een ervaring te bieden, gebaseerd op beleving en praktijkervaring.


Naast het ontwikkelen van de workshop heb ik een naslagwerk gemaakt. De onderbouwde handvatten dienen als basis voor het naslagwerk. Een selectie van de bevindingen van deelvraag 4 (wat belangrijk is voor muziekdocent om te weten over het speciale kind en het onderwijs) staat er ook in vermeld.  

P5     HANDVATTEN EN BRONNEN

 

Op deze pagina koppel ik de handvatten uit het vorige hoofdstuk aan relevante bronnen. De deelvraag luidt: "In welke relatie staan de handvatten tot de bronnen?".

 

Tijdens mijn onderzoek heb ik gesproken met diverse mensen, waaronder vakgenoten, experts, professionals binnen het werkveld en personen die zich landelijk inzetten voor het bevorderen van speciaal onderwijs.

 

Daarnaast heb ik artikelen en literatuur verzameld.  

 

Dit geheel vormt het theoretisch kader van dit onderzoek.

P6     BETEKENISVOLLE ONDERSTEUNING

 

Op deze pagina staat de deelvraag: “Op welke manier is een ondersteuning betekenisvol en op welke manier kun je leren?” centraal.

 

Een onderdeel van de hoofdvraag is het bieden van een betekenisvolle ondersteuning. Wat sluit aan op de behoeftes van een muziekdocent die al heel wat jaren gestudeerd en misschien ook wel gewerkt heeft.

 

Uiteindelijk staat hier een onderbouwing van gemaakte keuzes voor de ondersteuning in de vorm van een workshop en naslagwerk.

 

 

P11  BEGELEIDINGSVERSLAG

 

Op deze pagina staan de verslagen van de gesprekken die ik heb gevoerd, wat samen het begeleidingsverslag vormt.

 

De verslagen beschrijven ontmoetingen met mijn onderzoeksbegeleider, docenten, expert-talks tijdens researchdagen en mijn medestudenten.

 

De verslagen bevatten wat er besproken is, wat ik ermee heb gedaan, en wat de betekenis ervan is voor de voortgang van mijn onderzoek.

 

P9     POSITIONERING


Ik heb er bewust voor gekozen om mijn positionering meer op het einde te plaatsen. Dit schooljaar ben ik begonnen met een nieuwe baan, waardoor ik binnen deze context de hoofdvraag kon formuleren.

Ik ben mijn eigen beroepspraktijk diepgravend gaan onderzoeken, waardoor ik me bewuster ben geworden van wie ik ben als professional en wat ik te bieden heb.

P2      HOOFDVRAAG, DEELVRAAG 1 2 3, DOEL ONDERZOEK

Op deze pagina wordt eerst de aanleiding van dit onderzoek besproken. De situatie rondom het muziekonderwijs in het speciaal (basis) onderwijs wordt in kaart gebracht. De urgentie en relevantie worden aangetoond.

 

Vervolgens beschrijf ik hoe de hoofdvraag tot stand is gekomen.

 

 

Hoe kan ik een betekenisvolle ondersteuning ontwikkelen voor muziekdocenten die gaan lesgeven in het Speciaal (Basis) Onderwijs?

 

 

Vanuit de hoofdvraag worden op deze pagina 3 deelvragen onderzocht:
 

  • Deelvraag 1: "Wie is de muziekdocent die voor de klas staat?". 
  • Deelvraag 2:  "Welke aandacht wordt er op muziekopleidingen besteed aan speciaal (basis) onderwijs?".
  • Deelvraag 3: "Wat is het huidige aanbod van trainingen/cursussen  voor muziekdocenten om het in s.(b.)o. te kunnen gaan lesgeven?".

 

Tot slot wordt het doel van het onderzoek beschreven.

 

P10     BRONNEN EN GESPREKKEN

 

Alle bronnen die zijn gebruikt staan hier vermeld volgens de APA richtlijnen.

 

Hier zijn ook de verslagen te vinden van de gesprekken die ik gevoerd heb met vakgenoten en experts uit het werkveld, die inhoudelijk relevant waren voor de onderwerpen die in mijn onderzoek aan bod kwamen.

P8     CONCLUSIE 

 

Nu het voorgaande is onderzocht en er voorlopige conclusies zijn getrokken, zie ik aanbevelingenkansen en mogelijkheden. Deze zijn te vinden op deze pagina.

 

Ook werp ik een blik vooruit op de toekomst.

P4 IK ALS BRON


Op deze pagina sta ik zelf centraal. De deelvraag: “Wat kan ik aanbieden vanuit mijn ervaring en kennis als muziekdocent in het speciaal onderwijs?” wordt onderzocht.


Ik ga tips voor de muziekdocent formuleren die vanaf dit punt de handvatten genoemd worden. Mijn beroepspraktijk wordt onder de loep genomen.

P3     INZICHT IN HET SPECIALE KIND

         EN HET SPECIAAL (BASIS) ONDERWIJS

 

Op deze pagina wordt de deelvraag “Wat is belangrijk voor de muziekdocent om te weten over het kind in het speciaal (basis) onderwijs?” onderzocht.

 

De afbakening van de doelgroep wordt in kaart gebracht.

INHOUDSOPGAVE PAGINA'S: 

 

Hieronder is te lezen hoe het onderzoek is opgebouwd. Per pagina staat kort omschreven welke inhoud wordt behandeld. 

P1 CONTEXT


Op deze pagina heb ik een kleine schets gemaakt van de context waarbinnen het onderzoek zich begeeft.


Dit geeft de lezer een eerste indruk.

BEGRIPPENLIJST 


Deze registratie van mijn onderzoek bevat termen die veel met onderwijs en het speciale kind te maken hebben. Hieronder vindt u een PDF van een begrippenlijst en een verwijzing naar een website die mogelijk nuttig is ter ondersteuning van de lezer.

PDF