• Introductie van het gekozen onderzoeksthema:

In mijn rol als ruimtelijk vormgever ben ik op zoek naar manieren om mijn ontwerpen betekenisvoller te maken. Anderen te helpen en mensen zich bewust te laten worden van verschillende situaties. Mijn inspiratie haal ik uit het dagelijks leven om me heen, waarin sommige zaken voor mij vanzelfsprekend zijn, maar voor anderen een uitdaging kunnen vormen. 

 

  • Beschrijving van de context van dat thema/probleem:

In de afgelopen periode heb ik van dichtbij ervaren hoe complex en emotioneel beladen communicatie kan zijn tussen patiënt en zorgverlening. Mijn vader is momenteel ernstig ziek, en dit heeft geleid tot een constante en intensieve uitwisseling van informatie tussen ons als familie en de zorgverleners. Tijdens deze periode besefte ik hoe gemakkelijk misverstanden kunnen ontstaan en hoe belangrijk heldere en empathische communicatie is in stressvolle en emotionele situaties. Dit heeft me geleid tot de vraag: Hoe kan ik, vanuit mijn vakgebied, bijdragen aan een betere communicatie tijdens stressvolle en emotionele momenten?


Beeldend onderzoek

Interview 1 - Kris Bekkers 

Stage Duaal Spoed - 2 steden ziekenhuis 


Het inteview is opgenomen, maar Kris wilt de opnamens liever niet online hebben.

Vragen Kris:

 

Algemene achtergrond:

  • Kun je iets vertellen over je ervaring tot nu toe op de spoedeisende hulp en hoe lang je hier al stage loopt?
  • Wat trok je aan om in de spoedeisende zorg te werken?
  • Wat is jouw rol echt op de spoed 
  • Heb jij daarin ook een hele communicatieve factoor? 

 

Slechtnieuwsgesprekken:

  • Kun je een voorbeeld geven van een situatie waarin je betrokken was bij het brengen van slecht nieuws aan een patiënt of hun familie? 
  • Hoe voelde je je voorafgaand aan dat gesprek?
  • Welke voorbereidingen trof je voordat je het slechte nieuws ging delen?

 

Communicatievaardigheden:

  • Hoe beïnvloedt de stressvolle omgeving op de spoedeisende hulp je communicatie tijdens slechtnieuwsgesprekken?
  • Welke communicatievaardigheden heb je ontwikkeld om effectief met patiënten en hun families te praten tijdens deze moeilijke momenten?

 

Emotionele impact:

  • Hoe ga je om met je eigen emoties tijdens en na het brengen van slecht nieuws?
  • Zijn er momenten geweest waarop je merkte dat je emotioneel werd beïnvloed door een gesprek? Hoe ging je hiermee om?

 

Ondersteuning en training:

  • Heb je specifieke training ontvangen over het voeren van slechtnieuwsgesprekken in de spoedeisende zorg?
  • Op welke manier biedt het team of de organisatie ondersteuning na moeilijke gesprekken?
  • Hebben jullie het onderling ook als het gesprek is afgelopen het hierover met collega’s 
  • Zijn er strategieën die je gebruikt om een gevoel van steun en begrip over te brengen?

 

Veranderingen en verbeteringen

  • Zijn er aspecten van slechtnieuwsgesprekken in de spoedeisende zorg die volgens jou verbeterd kunnen worden?

 

Zelfzorg:

  • Hoe zorg je voor jezelf na het voeren van moeilijke gesprekken? Welke vormen van zelfzorg pas je toe? 
  • En als je merkt dat dingen je teveel worden of de werk druk je teveel is dat je de ruimte hebt om dit aangegeven 

Hoe kan ik vanuit mijn vakgebied bijdragen aan een betere communitcatie op stressvolle en enmotionele momenten?

Verder ben ik ook een rondje gaan lopen door het ziekenhuis, kijkend of mij iets opviel waar ik normaal gesproken aan voorbij liep. Al heel snel viel mij de kunst op in de gangen van het ziekenhuis, iets wat ik normaal wel even zag maar waar ik nog nooit echt fatsoenlijk de tijd voor heb genomen om echt naar te kijken. Ik vroeg mij gelijk af, hoe kan dit? Hierna ben ik er ook met mensen over in gesprek gegaan en kwamen we gaandeweg tot de conclusie dat je normaal gesproken erg gefocust bent op je afspraak en in een rechte lijn naar die afspraak toe gaat, zowel in gedachten als fysiek.

 

 

17-10-23

VieCuri Medisch Centrum

07-09-23

St. Antonius Ziekenhuis Utrecht

Video

16-10-23

ETZ Elisabeth 

Op 17 Oktober ben ik meegegaan naar een chemo-behandeling, vanuit de kamer waar de chemobehandeling plaatsnam zag ik een mooie tuin op de begane grond van het Ziekenhuis.

 

Het bleek de BuitensteBinnentuin te zijn van het oncologiecentrum van het Viecurie ziekenhuis in Venlo

 

Mijn interesse was gewekt en ik ben uiteraard gaan kijken.

 

Ik trof een bijzonder sfeervolle tuin aan waar de mensen die voor een afspraak met de oncoloog, zich voor of na de afspraak kunnen terugtrekken.

 

Het doel van de tuin is wat rust te gunnen voor of na de vaak belastende gesprekken met de oncologen. Een momentje voor jezelf te creëren. 

 

Als de mensen voor de afspraak de tuin in gaan krijgen ze een pieper mee die afgaat als hun afspraak begint, helaas blijft in de praktijk dat de mensen het toch vaak niet durven om even de tuin in te gaan omdat ze bang zijn hun afspraak te missen, dat blijkt nergens nodig voor te zijn want de tuin ligt aan de afsprakenkamers en de assistentes houden de piepers goed in de gaten.

 

Gedurende het gesprek met een vrijwilligster kwam ik er achter dat de tuin heel weinig gebruikt wordt door de patiënten, daarom is er een taskforce opgericht om te kijken of de andere (niet onocologische) patiënten in de toekomst ook gebruiken kunnen maken van de tuin.

 

I.v.m. de privacy dient er dan een andere ingang te komen, maar hoe fijn zou het zijn als de patiënten met hun bezoek of de verpleging met een patiënt ook van deze prachtige tuin kunnen genieten.

 

Zie mijn foto’s filmpjes voor de indrukken. 

Conclusie Interview - Kris Bekkers 


Ik heb 4 oktober dit interview gedaan, maar omdat het een van mijn eerste keren was liep het niet helemaal vlekkeloos. De opnamen waren niet helemaal zoals ik gepland had, er stond helaas niet te harden achtergrond muziek aan waardoor het transcriberen een beetje lastig werd. Ook duurde het gesprek meer dan een uur wat uiteraard fijn was maar voor nu een werkje wat te veel tijdrovend is. Mijn vragen waren waarschijnlijk ook iets te breed, waardoor ik dus lange antwoorden kreeg, terwijl ik eigenlijk meer specifieke info zocht. 

 

Maar eerlijk gezegd, vond ik het gesprek wel heel fijn verlopen. Het leek alsof ze op haar gemak was en alles zonder terughoudendheid vertelde. Ook al waren de antwoorden niet helemaal naar waar ik op zoek was, zie ik dit als een prima leermoment en een goed beginpunt voor de volgende keer. Ik had wel vragen van tevoren opgeschreven, maar de volgende keer zal ik beter opletten op hoe ik mijn vragen formuleer en de technische kant van de opnames finetunen voor een soepeler interview.

Tijdens mijn bezoek aan het ziekenhuis in Tilburg nam ik de tijd om verschillende routes te verkennen. Mijn nieuwsgierigheid bracht me naar een opvallende stilte- en ontmoetingsruimte binnen het ziekenhuis. Na het lopen van diverse routes kwam ik aan in deze ruimte, waar ik bijna drie uur doorbracht. Tot mijn verbazing kwam er gedurende deze tijd geen enkel persoon. Zelfs tijdens de lunchpauze, toen zowel bezoekers als personeel de gelegenheid hadden om de ruimte te gebruiken, bleef het opmerkelijk stil.

 

Wat deze stilte- en ontmoetingsruimte nog interessanter maakte, was de culturele diversiteit die er te vinden was. In dezelfde ruimte bevonden zich gebedsplekken voor verschillende culturen. Een Mariabeeld de bijbel,  een kleedje voor het gebed aan de Koran ect. Deze observatie herhaalde zich ook in de stilte-ontmoetingsruimte van het ziekenhuis in Utrecht.

 

Een aspect dat mij opviel, was de toegankelijkheid tot gesprekken. In beide ziekenhuizen waren er voldoende aanwezigen om contact te kunnen opnemen met, vrijwilligers en leden van Geestelijke Verzorging & Ethiek, die beschikbaar zijn voor een luisterend oor. Zelfs als je alleen zit en de behoefte hebt in een gesprek, is er altijd de mogelijkheid om contact te maken.

 

Al met al waren mijn observaties boeiend, maar ik kon niet ontkennen dat de minimale bezetting van de stilte- en ontmoetingsruimte me teleurstelde.

Effect van kleur in de zorg

https://www.blomsma-signcompany.nl/nieuws/het-effect-van-kleur-in-de-zorg/ 


K leur in de zorg – Kleuren hebben een bepaalde werking op het menselijk lichaam. Ze hebben invloed op onze gemoedstoestand en kunnen zelfs ons krachtig beïnvloeden en gedrag beïnvloeden. Daarnaast maken ze omgevingen minder provocerend of confronterend. Ook in de zorg spelen ontwerpers hier op in om het zo aangenaam mogelijk te maken voor patiënten, bezoekers en zorgpersoneel.

In dit blog komen zeven kleuren aan bod die in de zorgsector een genezende werking kunnen hebben of het herstelproces van patiënten kunnen versnellen. Door deze kleuren te passen in het interieur van de (bedrijfs)kleding van de (zorg)instelling kunnen de patiënten positief veranderen en bijdragen aan stressvermindering.


Kortom: kleurgebruik is goed voor lichaam en geest.

Maar wat doen kleuren met onze gedachten, hoe gaan we ermee om? En hoe kunnen we de positieve eigenschappen van deze kleuren toepassen in bijvoorbeeld ziekenhuizen, klinieken of andere zorginstellingen.

 

Toepassingen van kleuren in zorginstellingen

Het creëren van een betere gemoedstoestand, de juiste sfeer van een geruststellende omgeving is van groot belang in de zorgsector. Over het algemeen zijn bezoeken aan zorginstellingen meer negatief dan positief. Maar hoe kunnen wij de patiënten, bezoekers en zorgmedewerkers en toch kenmerken maken? Met kleur in de zorg! Bijvoorbeeld door het aangaan van samenwerkingsverbanden, zo zijn unieke projecten te realiseren. Gevarieerde samenwerking met Blomsma een boerenkool en kille onderzoeksruimte voor kinderkanker in een compleet andere, sfeervolle ruimte. Beamers die projecties van dieren laten zien op stickerde wanden in bosprint zorgen voor interactie met de patiënten waardoor deze minder vaak aan hun toestand denken.


De impact van kleuren

Bedenk van te voren goed wat voor impact een kleur kan hebben in het interieur en vraag jezelf af of dit wel de juiste kleur is voor deze afdeling? Pas de ruimte aan naar de doelgroep en bezoekers: gebruik betrouwbare en kleurrijke kleuren op kinderafdelingen, deze kinderen houden namelijk kalm en verminderen stress bij volwassenen. Combineer kleurtinten in r aamdecoraties  , meubelstoffering van accessoires, en verminder angst en irritaties. Vermijd ook felle kleuren en scherp licht bij ouderen, deze kunnen zich dan minder goed aangesloten door mogelijke zichtproblemen.


Rood
Een hartstochtelijke en warme kleur die vitaliteit opwekt en energie stimuleert. Het verhoogt de adrenaline, de lichaamstemperatuur en soms ook de bloeddruk. Dit is één van de redenen waarom rood maar weinig voorkomt in ziekenhuizen. Wel kan de kleur naast een andere hoofdkleur als bijkleur lijden en depressies kenmerken, celgroei versterken, eten opwekken en het uithoudingsvermogen verbeteren. Al met al een kleur van de hoeveelheid positief beïnvloede vitaliteit.


Oranje
Dit is één van de beste kleuren voor ziekenhuizen en met naam voor kinderkamers en kraamafdelingen. De kleurstraalt namelijk warmte uit en de associatie met vreugde en geluk. Sterker nog: zelfs sinaasappels die vol zitten met vitamine C, de krachtige antioxidant, staan erom bekend dat ze de immuniteit versterken. Daarom is oranje ook een belangrijke kleur in het interieur van accessoires te passen.


Geel
Als men zoekt naar een lijst met genezende kleuren voor toepassingen in ziekenhuizen, dan zou geel erg hoog staan. Deze verrassende en vrolijke kleur stimuleert lichaam en geest, waardoor patiënten sneller ontgiften en genezen. Het is een actieve creativiteit bij mensen die traag of apathisch zijn. Maar pas op; Een te matig gebruik van de kleur wordt kleiner, omdat de spijsvertering negatief kan leiden tot maagproblemen en slapeloosheid.


Groen

Groene kleur staat bekend om zijn gebalanceerde genezende eigenschappen. Het is een rustgevende kleur die groei en vernieuwing symboliseert. Het overvloedige ook het comfort en het evenwicht en is vooral gunstig voor het hart, de verlenging en de bloedsomloop. Daarnaast versterkt roest het de immuniteit en het evenwicht.


Blauw Deze spirituele kleur is de kleur van lucht en zee. Blauw heeft een belangrijke genezende werking omdat het verbonden is met kalmte en rust. Het helpt een te hoge bloeddruk of snelle hartslag te verlagen. De kleur werkt ontspannend voor lichaam en geest, het kalmeert ontstekingen, werkt stress- en koortsverlagend en vooral sterke emoties zoals boosheid of agressie. Blauw wordt geassocieerd met veel verschillende organen uit het menselijk lichaam, zoals ogen, oren en neus en verleden bij de zintuigen, zicht en geluid.

Paars
De kleurpaars kent vele varianten, die allemaal verbonden zijn met spiritualiteit en geestelijke transformaties. Dat klinkt vaag, maar klopt wel. Diverse paarstinten, zoals violet, lila en lavendel komen daarom ook veel terug in verslavingsklinieken of psychiatrische instellingen. Ze zorgen voor nieuwe spirituele dimensies, vermindering van stress, helpen ontgiften en resetten de gedachtegang. Deze kleuren zijn verbonden met het hersen- en zenuwsysteem van het menselijk lichaam.


Roze
Zorgzaamheid, rustgevend en genegenheid zijn de steekwoorden van deze kleur. Het is een warmere en medelevende kleur die zowel geneest als kalmeert. De luchtige kleur kan naast het stimuleren van geluk ook als magisch worden ervaren. De kleur past perfect in ziekenhuisafdelingen waar soms ongeregeldheden of onrust voorkomen. Felroze roept juist weer meer energie en passie op dan lichtroze.

 

Baseer uw kleurkeuze op vertrouwen

De keuze voor een bepaalde kleur in de zorg is geheel afhankelijk van het type zorginstelling. Combineer kleuren, maar maak geen wild kleurenpalet van. Kies kleuren die een bepaald gevoel oproepen. Vraag naar de mening van, hoe kijken die tegen deze kleuren aan? Wat denkt het zorgpersoneel ervan om deze kleur in hun werkomgeving te zien? Hoe pakken de concullega's de kleurhuisstijl aan? Laat u in beide gevallen adviseren en baseer uw keuze op vertrouwen.



 

Bezoek 2

 

DDW Nienke & Alissa 

03-10-23

2 Stenden ziekenhuis Tilburg

Bezoek 1

Zelf ben ik teruggegaan naar twee steden en heb ik naar de kunst gekeken die daar tentoongesteld is. Veel van het werk was van het ontwerpdue Alissa en Nienke! Persoonlijk vond ik het heel inspirerend en ben ik het ontwerpdue verder gaan opzoeken. Ik kwam erachter dat ze te zien zijn op de Dutch Design Week (DDW), dus daar ga ik zeker even langs!

Het viel mij ook op dat er beduidend minder maar vooral ook oudere kunst hangt, dan in het 2 Steden te Tilburg. Ook zag het ziekenhuis er in het algemeen ook meer verouderd en minder uitnodigend uit.