Nordområdebevegelser

Dansekunstner Liv Hanne Haugen har siden 2010 under navnet Nordområdebevegelsen utviklet en metode der hun tar utgangspunkt i lokale og regionale bevegelsesmønstre for å «…støtte nordlendingen til å utøve stadig bedre koordinasjon utholdenhet, fleksibilitet og styrke». I Haugens forståelse er dette et ledd i å bedre folkehelsa i nord, som tradisjonelt har vært statistisk dårligere enn i resten av landet, men også en del av et kontinuerlig arbeid med å utvikle styrke og utholdenhet på alle områder av livet.

 

Prosjektet ble opprinnelig startet som et svar på den politiske nordområdesatsingen som daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre lanserte i 2005. Som dansekunstner var det nærliggende for Haugen å gjøre sin del av satsingen i form av å skape bevegelse: 

 

«Det finnes 212 synonymer for bevegelse. Under dette finner vi eksempler som begjær, begeistring, mot — altså sinnsbevegelser. Så har vi rent fysiske bevegelser som strekk, bøy og rotasjon — som faktisk er de eneste tre bevegelsene kroppens ytre fysikk er i stand til å gjøre. Inne i kroppen finner vi for eksempel den peristalske bevegelsen der ringmuskler rundt tarmen trekker seg sammen og slapper av i langsgående bølger og derved danner et pumpessytem som sender tarminnholdet rytmisk i en bestemt retning; en raffinert og fascinerende bevegelse. Så finnes selvfølgelig også samfunnsmessige bevegelser som opprør, manipulasjon og revolusjon.»

 

Som del av Art VAPO er metoden videreutviklet og manifestert i et videoarkiv med 33 instruksjonsvideoer til ulike nordområdebevegelser, for eksempel Måkke, Grynne, Skyffle og Droppe ut av skolen.

 

Haugen instruerer også bevegelsene med fysiske deltakere, blant annet som del av New North Academy og Nordting.

 

Amund Sjølie Sveen

Liv Hanne Haugen.

Utøvere i instruksjonsvideoene er Barbro Husebye og Trine Hild Blixrud. Instruktør er Liv Hanne Haugen.