Tämä ekspositio lähestyy yliopistostrategiaa valokuvan, liikkuvan kuvan ja performanssin avulla. Se asettaa yksittäisen teoksen laajempaan julkiseen keskusteluun yliopistopolitiikkan rakenteellisen kehittämisen synnyttämien ajatuksien liepeiltä.
Videoperformanssi ”Internalizing the Strategy”, toimii lähtökohtana ja viitepisteenä eksposition muulle sisällölle. Suosittelen aloittamaan videosta, jonka jälkeen muuhun sisältöön voi tutustua haluamassaan järjestyksessä.
Videoperformanssin lähtökohtana on Taideyliopiston strategia vuosille 2021-2030, jonka sisäistämiseksi olen harjoittanut tekstin lähilukua tilanteen edellyttämällä tavalla. Tämä on tapahtunut kuvallisen ja ruumiillisen teon kautta, korostamalla strategiaan sisältyvien tavoitteiden ja vaatimusten absurdia luonnetta suhteessa taiteen ja tutkimuksen itseisarvoon..
Suomessa akateeminen tutkimus on opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) yliopistoille asettamien strategisten painopisteiden ja vaatimusten kohteena. Jos tutkimusaihe ei sovi strategian mukaiseen viitekehykseen, tutkimusrahoituksen ja vapaan tutkimuksen tekeminen ei ole itsestäänselvyys. Taideyliopistossa akateeminen ja taiteellinen vapaus eivät ole suoraan uhattuina, eivätkä kaikki strategian toteuttamisen vaikutukset negatiivisia. On kuitenkin aiheellista kiinnittää huomiota strategiassa ja laajemminkin asiantuntijapuheessa käytettyjen sanojen merkityksiin, jotka jäävät osin hämäriksi ja antavat, positiivisesta sävystään huolimatta, viitteitä ulkopuolelta kohdistettujen vaatimusten jatkumisesta.
Tapahtumapaikat
Videoperformanssin tapahtumapaikat ovat Suomen eduskuntatalo Helsingin Arkadianmäellä ja Taideyliopiston Kuvataideakatemia Sörnäisten kampuksella. Tämän lisäksi teoksesta on esitetty myös kaksi kansainvälistä online konferenssiversiota: CARPA7 conference on August 27, 2021, ja X-plinary Congress on Artistic Research and Related Matters, Vilnius Academy of Arts & SODAS 2123. October 14-17th, 2021.
Käsitän julkinen tilan jaettuna tilana, jossa astun selkeästi yksityisen tai oman tekemiseni ulkopuolelle. Videoperformanssin tallentamistilanteessa voi jossain kohtaa puhua yleisöstä tai katsojasta, jolloin teoksen tapahtuman piiriin lukeutuivat satunnaiset kokijat, kuten ohikulkijat. Pandemian johdosta myös online ympäristöstä tuli kahden erilaisen konferenssiversion esityspaikka, joiden yleisö on ollut lähinnä taiteellisen tutkimuksen alueelta. Alkuperäinen teos ja siitä esitetyt versiot ovat luoneet ajallisen ja maantieteellisen etäisyyden toistensa välille, mikä on puolestaan vaikuttanut tämän eksposition muotoon ja sisältöön. Tiivistäen voi sanoa, että teos käy jatkuvaa neuvottelua ajallisten, paikallisten ja tilallisten kontekstien kanssa.
Performanssin fyysinen tapahtumapaikka sijaitsee instituutioita edustavien rakennusten ulkopuolella, vaikka sisällöllisesti se onkin vahvasti sidoksissa kyseisistä instituutioista käsin tapahtuviin, tai niihin kohdistuviin toimenpiteisiin, jotka määrittelevät taiteen ja tutkimuksen tekemisen reunaehdot. Performanssini demonstroi ja kuvastaa näiden reunaehtojen sisäistämispyrkimyksen paradoksaalisuutta ja yhteismitattomuutta. Se tekee tilaa sille mitä on vaikea pukea sanoiksi, mutta joka kuitenkin täytyy ilmaista. Performanssissa käytetyn tekniikan (poismaalaaminen) myötä läsnäolo ja poissaolo, yksityinen ja julkinen yhdistyvät.
Tämä ekspositio on osa taiteellista tutkimustani,joka käsittelee paikkasidonnaisen työskentelyn, havainnon, tilan ja ajan suhteita valokuvan avulla. Tutkimukseni lähtöolettamus on, että valokuvan muotokieli ja rakenne suuntaavat tulkintaa katsomishetkellä samalla kun tulkintaan vaikuttaa siihen yhdistyvä konteksti. Tarkastelen valokuvausta kulttuurisena prosessina, jolla on vaikutuksensa niin kuvaamiseen, kuvien katsomistapaan ja tulkintaan. Valokuvasta etsitään erilaisia merkityksiä, jotka vaikuttavat sen tulkintaan. Valokuva vetoaa ja merkitsee jotakin henkilökohtaisesti, kutsuu dialogiin ja voi toimia merkitysten löytämisen alustana ja edistäjänä. Kuvien esittämispaikkalla ja kontekstilla on ratkaiseva rooli tulkinnassa.
Lähteet:
Mouffe, Chantal 2013. Agonistics: Thinking the World Politically. London – New York: Verso, 2013.
Mouffe, Chantal 2007. Art&Research: A Journalof ideas, Contexts and Methods. Volume 1. No.2. 2007. Noudettu 6.5.2022.https://chisineu.files.wordpress.com/2012/07/biblioteca_mouffe_artistic-activism.pdf
Valvontaa
Oikeusfilosofi ja oikeustieteen dosentti Ari Hirvonen nyrjäyttää Jeremy Benthamin kehittämän panoptisen vankilan metaforan päälaelleen, puhuessaan kaupungissa tapahtuvasta valvonnasta. Kaupungissa, toisin kuin vankilassa, tarkkailevan katseen lähde ei ole keskustornissa, vaan fragmentoituu lukemattomiksi nähdyksi ja ei nähdyksi tulemisiksi. Myöskään vankilamallin ajatus tarkkailusta ja rankaisemisesta suljetussa tilassa ei sovellu kaupunkitilaan, joka pikemminkin sulkee ulos kuin sisään. (Hirvonen 2011, 303.)
Kaupungissa epäjärjestyksen mahdollisuudet on kitketään varhain pois, sillä lähes kaikkea tarkkaillaan. Tarvittaessa riskiryhmät yksinkertaisesti poistetaan tai evätään sisäänpääsy. Hirvonen puhuu "kauppakeskustoitumisesta", joka ilmenee esimerkiksi näennäisesti avoimena tilankäyttönä, jota kuitenkin organisoidaan ja hallitaan. Kaupunkilaisten olemista ja aikaa, julkisuutta ja yksityisyyttä, sosiaalista ja intiimiä elämää, subjektiutta ja ruumista, halua ja nautintoa säädellään hallinnon taholta. (Hirvonen 2011, 34.)
Eduskuntatalon luona tapahtuva performanssi rinnastuu hallinnon näkökulmasta mielenilmaukseen. Siksi performanssiesityksen järjestämiseksi tarvitaan lupa eduskuntatalon valvontaan keskittyvästä yksiköstä. Hallinnolliseen ja poliittiseen kaupunkitilaan tehty interventio edellyttää siis strategiaa, jota varten täytyy tehdä toimintasuunnitelma. Näitä raameja olisi ollut kiinnostava myös koetella: kuinka paljon poikkeamista suunnitelmasta olisi vaadittu, että valvontakoneisto olisi jollain tapaa reagoinut? Tämä ei kuitenkaan ollut tällä kertaa tavoitteena. Pikemminkin Eduskuntatalon puitteiden massiivisuus, valvonta ja rajoitukset saattoivat kääntyä yksittäisen pienen teon eduksi kun vain asettui niitä kohti.
Kuvauslupaa koskeva sähköpostiviesti Eduskuntatalon valvonnasta vastaavalle yksikölle:
Mia Seppälä
Christopher B. Balme tutkii teatterin roolia tässä ratkaisevassa poliittisessa ja yhteiskunnallisessa tehtävässä. Hän jäljittää sen alkuperää ja väittää, että teatterin julkinen sfääri keskittyy poikkeuksetta teatteriin instituutiona yksityisen ja julkisen muuttuvien rajojen, perustellun keskustelun ja agonistisen väliintulon välillä. Balmen mukaan, termit "julkinen" ja vielä laajemmin "julkinen sfääri" viittaavat potentiaaliseen yleisöön. Yleisö voi sisältää ne henkilöt, jotka käyvät säännöllisesti tietyssä teatterissa tai teatterissa yleensä – teatterissa käyvä yleisö – tietystä rakennuksesta riippumatta. Tässä mielessä yleisö on pikemminkin potentiaalinen yleisö kuin realisoituva. (Balme, 2014, 27.)
Jean-Luc Nancy puhuu ”kirjoituksesta” eleenä, jolla koskettaa mieltä, ja joka lähetetään kohti ruumiita, sitä kohti mikä tekee ajattelusta outoa ja mikä työntää sen välimatkan päähän (2005, 38–39).
” What is distinct in being-there is being-image: it is not here but over there, in the distance, in a distance that is called "absence” only in a very hasty manner ” (Nancy 2005, 70).
...tutkimukseni edetessä, olen kehittänyt pyrkimyksiäni edistävän ”poismaalaamisen” tekniikan, jonka avulla tutkin havainnon, tilan ja ajan suhteita valokuvassa. Käyttämässäni tekniikassa valokuva tulostetaan kangaspohjalle maalausta muistuttavaksi digitaaliseksi painotuotteeksi. Poismaalaaminen tapahtuu käsin nesteen ja siveltimen avulla korostaen ideaa maalaamisen tapahtumasta tai jäljitellen tuota tapahtumaa käänteisesti. Menetelmässä ei ole kyse valmiin teoksen valmistamisesta, vaan kiinnostusta herättelee pikemminkin, miten kuvan poistamisen seurauksena syntyvä poissaolo korvautuu läsnäololla, konkreettisen teon aikana jossakin tietyssä paikassa kuvatilan ja julkisen tilan sekoittuessa. Paikkasidonnaisen työskentelyn ansiosta kuvaa voi poismaalaamisen prosessin aikana verrata havaintoihin sen esittämästä paikasta. Väripigmentin poistaminen on hidasta, siksi havaintojen tekemiseen käytettyä aika pitkittyy. Poismaalaaminen on tässä mielessä oikeastaan aikalisän ottamista reaaliajasta. (Omat muistiinpanot 2021.)
Nancy, Jean-Luc. 2005. The Ground of The Image. Trans. Jeff Fort. Fordham University Press. New York, 2005.
Yliopistojen strategioissa painotetaan maailman muutoksien mukana tuleviin ongelmiin reagoimista. Korkeatasoisen osaamisen myötä ratkaisujen tuottaminen nähdään mahdollisuutena ja jopa velvollisuutena. Pelottavat uhkakuvat avaavat silmiemme eteen näkymän todellisuuskuvan muutoksesta, jonka voittoisana vaihtoehtona tarjotaan mahdollisuutta positiivisiin kehityskulkuihin. Esimerkiksi ilmastonmuutos ja erilaiset kestävyysvajeet näyttäytyvät uhkakuvina, jotka tulee torjua ja ratkaista. Kamppailun haastavuutta korostetaan mahtisanoilla ”kiihtyvällä̈ vauhdilla”, ”ihmiskunnan merkittävimpiä” ja ”ratkaisevia maapallon kestokyvylle”. Strategiasanastolla pyritään aikaansaamaan mielikuva, jossa mainituille asioille on välttämätöntä tehdä pian jotakin. Suomalaisten yliopistojen strategioissa koko maailmaa koskeva ongelmavyyhti purkautuu sanoihin ”globaalit haasteet”, joita lähestytään keskenään samantyylisillä ilmaisuilla.
Hyyryläisen kuvailema tilanne on nähtävissä mahdollisimman objektiiviseen ja suureen tarkkuuteen pyrkivässä akateemisessa kielessä ja maksimaalisen suurta vaikuttavuutta tavoittelevassa konsulttien jargonissa, jonka sukulainen strategiapuhe myös on. Akateemisen ja konsulttipuheen kohtaamisesta kertoo myös Juha Jokela näytelmä Dosentit. Siinä tehdään näkyväksi akateemisen ja ei-akateemisen maailman jännitteitä ja erimielisyyksiä, jotka koskevat tieteellisen tutkimuksen merkitystä ja tarkoitusta akateemisen maailman sisällä (Jokela 2021).
Asioiden ja käsitteiden käsitteellistämisen merkitys vallan ja hallinnan näkökulmasta, sekä kulttuuriin ja talouteen liittyvät uudet käsitteellistykset, ovat alkaneet Mikko Lehtosen mukaan vähitellen tuottaa todellisuutta, jota luovan talouden puolestapuhujat ovat tavoitelleet. Luova talous, maabrändäys tai kulttuurivienti ovat performatiiveja, jotka tuottavat todellisuutta. Kun jokin on nimetty luovaksi taloudeksi, sitä voi ryhtyä hallinnoimaan. (Lehtonen ym. 2014, 31–32.) Hallinnoinnin myötä on nähtävissä, miten myös taiteelle ja kulttuurille asetettuja vaatimuksia voidaan muuttaa tilastoinnin ja mittaamisen muodossa. Taide ei välttämättä ole ensisijainen kulttuurin alue, jota halutaan tukea. Halutaan tukea kulttuuria laajemmassa mielessä eli luovia aloja, kuten esimerkiksi peliteollisuutta. Samalla pitäisi määritellä, mitä luovuudella edes tarkoitetaan ja onko se esimerkiksi taiteen yksinoikeus. (Lehtonen ym., 32.)
Toiminta ja ajattelu kietoutuvat yhteiskunnissa erottamattomasti toisiinsa. Siksi tapa, jolla taide, kulttuuri tai talous esitetään, johtaa suoriin käytännön vaikutuksiin. Ongelmallisena on kuitenkin nähty se, että kulttuuri ja talous on erotettu ajatuksellisesti omiksi sfääreikseen. Sillä on esimerkiksi ollut näkyviä vaikutuksia julkisessa hallinnossa: Taloutta ja kulttuuria koskevia asioita hallinnoidaan omissa ministeriöissään, yliopistossa taloutta ja kulttuuria tutkivat omat tieteenalansa. (Lehtonen 2014, 31.)
Lähteet:
Aalto-yliopiston strategia 2023 -2026.
https://www.aalto.fi/fi/strategiamme/aalto-yliopiston-strategia-rakennamme-kestavaa-tulevaisuutta
Hyyryläinen, Esa. 2019. Strategiapuhe rakentaa todellisuutta, jossa kaikki eivät voi hyvin, Vaasan Yliopiston blogi. 10.10.2019. https://blogs.uwasa.fi/halltutk/halltutk/2019/10/10/strategiapuhe-rakentaa-todellisuutta-jossa-kaikki-eivat-voi-hyvin/
Jokela, Juha 2021. Dosentit. ntamo, Helsinki 2021.
Lehtonen, Mikko, 2014. Tehtävä kulttuurille? Teoksessa Mikko Lehtonen, Katja Valaskivi ja Hanna Kuusela (toim.) Tehtävä kulttuurille. Tampere: Vastapaino.
Patomäki, Heikki.3.2.2020, Helsingin Yliopisto, Yliopistokäänne.https://yliopisto2020.fi/
Taideyliopiston strategia 2021-2030. https://www.uniarts.fi/strategia-2021-2030/
Turun yliopiston strategia 2021-2030.
https://www.utu.fi/fi/yliopisto/turun-yliopiston-strategia-2030
Kaidesoja, Tuukka. Yliopistorankingien reaktiivisuus. Yliopistokäänne. 6.12.2021. Noudettu 15.5.2022.
https://yliopisto2020.fi/yliopistorankingien-reaktiivisuus/
Ilkka Niiniluoto viittaa akateemista vapautta ja vastuuta käsittelevässä artikkelissaan Isaiah Berlinin negatiivisisen vapauden jaotteluun, joka merkitsee ”vapautta jostakin”, eli ulkoisten rajoitusten ja esteiden puuttumista. Hän toteaa, että akateemisen vapauden teoreettisessa tulkitsemisessa ja käytännöllisessä vaalimisessa on kuitenkin muistettava, että vapauden eri lajeihin liittyy aina vastuun kantamista. (Niiniluoto, 2009.)
Yleisesti akateemisella vapaudella tarkoitetaan opettajien ja tutkijoiden vapautta valita ja toteuttaa opetukseen (mm. opetuksen sisältö, muoto) ja tutkimukseen (mm. tutkimuskohteet, -kysymykset, -menetelmät ja johtopäätökset) liittyvät keskeiset kysymykset ilman ulkopuolista ohjausta tai painostusta. Siihen sisältyy myös oikeus ja vapaus julkisesti ilmaista mielipiteensä yliopistotyönantajasta silloinkin, kun mielipide on sitä kohtaan kriittinen. Akateemiseen vapauteen kuuluu luonnollisesti oikeus myös järjestäytyä ja oikeus osallistua ammatillisten ja edustuksellisten elinten toimintaan. (ks. OKM, arvio s.46.)
Yksilön autonomian ja sivistyksen (Bildung) taikka esimerkiksi Unescon vuoden 1997 suosituksen akateemista vapautta koskevien ajatusten sijasta on alettu korostaa yliopistoinstituution autonomiaa, joka on tarkoittanut luopumista perinteisestä valtiollisesta sääntelystä ja budjetoinnista. Tämä puolestaan näkyy siinä, että yliopistoilla on oma vastuu taloudestaan, sekä toiminnan tuloksellisuuden mittaamisesta ja sen tulosperustaisesta ohjauksesta. (ks. OKM, arvio s. 29).
Keskeinen merkitys yliopistojen autonomian viimeaikaiselle kehitykselle on ollut vuoden 2010 alussa voimaan tulleella yliopistolailla (24.7.2009/558), kun yliopistot irrotettiin valtion talousarvion alaisuudesta ja niistä tehtiin oikeushenkilöitä. Tästä juontuva yliopistojen autonomian ulottuvuus on ns. institutionaalinen autonomia, joka viittaa yliopisto-organisaation itsehallinnolliseen asemaan suhteessa yliopiston ulkopuolisiin tahoihin. Autonominen yliopisto on itseään sääntelevä, kun taas alhaisen autonomian tilassa yliopistoihin kohdistetaan ulkoa päin voimakasta sääntelyä, joka liittyy yliopistojen talouteen, toiminnan sisältöön, hallintoon tai tavoitteisiin. (ks. OKM, arvio s.47.)
Koska Suomen perustuslakiin on sisällytetty kansainvälisesti harvinainen säännös, julkiselle vallalle asetetusta velvoitteesta oikeuksien toteutumisen turvaamiseen, siitä voidaan johtaa velvollisuus ryhtyä aktiivisiin tukitoimiin myös tieteen ja taiteen vapauden toteutumiseksi. Selvittäjäryhmän mukaan yliopistojen resurssoinnissa tulisikin hyödyntää pitkäjänteisyyttä tukevia rahoitusmalleja, jotka edistävät yliopistojen asettamien omien strategisten tavoitteiden saavuttamista. Selonteon laatinut työryhmä suosittelee, että lähitulevaisuudessa suoritetaan OKM:n rahoitusohjauksen vaikutusten arviointi ja täsmennetään sen suhde institutionaaliseen autonomiaan, toisin sanoen onko autonomia annettu tilivelvollisuutta varten vai tilivelvollisuus annettu autonomiaa varten. (ks. Koulutuspolittinen selonteko 2021, 143–145.)
Selvittäjäryhmä toteaa myös, että hallinnollista ja taloudellista autonomiaa on nykyisin lähes mahdotonta irrottaa toisistaan. Monet arvioinnissa esille tulleet ongelmat ja haasteet liittyvät suoraan tai epäsuorasti OKM:n rahoitusohjauksen voimakkuuteen ja sen yliopistojen tosiasiallista institutionaalista autonomiaa koskeviin vaikutuksiin. […] Autonomian näkökulmasta tämä on ongelmallista, mutta ratkaistavissa ohjausotteen muuttamisella tukemaan nykyistä enemmän yliopistojen omia strategisia tavoitteita ja kehittämistoimenpiteitä. (ks. OKM, arvio s. 145.)
Lähteet:
Euroopan komissio 2005, COM 152: Mobilising the brainpower of Europe: Enabling universities to make their full contribution to the Lisbon Strategy.
Koulutuspoliittinen selonteko 2021. Noudettu 4.8.2022. https://minedu.fi/koulutusselonteko.
Niiniluo, Ilkka. Akateeminen vapaus ja vastuu. Otteita ajasta. niin&näin 1/2009.
Haptisuudesta
Haptiikka tarkoittaa yleisesti kaikkea mikä liittyy tuntoaistiin, juontuen kreikan kielen sanasta ’hapthesthai’: koskettaa, tarttua. Kreikkalaisessa etymologiassa haptinen saa meidät kosketukseen asioiden ja ympäröivän kanssa ja muodostaa siten vastavuoroisen kontaktin. Asiat, tila tuntuvat. Haptisuus liittyy myös abstraktiin liikkeen tunteeseen sekä kinesteesiin eli kehomme kykyyn aistia asioiden muuttuva olemassaolo ja liike avaruudessa. (Potts, 2000.)
Haptiikka (haptics, haptic exploration) käsittää kokonaisvaltaisen kosketuksen, jossa tuntoaisti, iho, lihakset ja jänteet sekä maan vetovoima yhdistyvät koko kehon vastaanottaessa tietoa. Haptiikka liittyy ympäristötiedon jakamiseen ja kehon kokonaisvaltaiseen orientaatioon. (Lahtinen 2008, 14, 31.)
Haptinen havainto määritellään yleensä taktiilisten (kosketusaisti), kinesteettisten (liikeaisti) ja propriaseptisten (ruumiin sisäaistimus) aistimusten yhteistoiminnaksi. Haptisessa representaatiossa kuvallinen esittäminen toimii yhdistävänä tekijänä eri aistien ja asioiden välillä katseen ja kohteen lähentyessä toisiaan. (Johansson 2010, 211.)
Artikkelissa "Liikkuvan kuvan materiaalisuus ja haptinen representaatio", Hanna Johansson puhuu haptisuuden käsitteen soveltamisesta eri tutkimusalueille. Tässä yhteydessä hän mainitsee haptisuuden mahdollisuusehtoja liikkuvan kuvan esityksissä tutkineen taidehistorioitsija Laura U. Marksin (Johansson 2010, 210). Marksin mukaan elokuvan kautta haptisien tuntemuksien luominen on helpompaa nopeasti vaihtuvan kuvan ansiosta. Valokuvan ”harteille” sen sijaan jää aikaansaada kaikki mahdolliset tunnetilat yhden kuvan avulla. (Marks 2000, 155.)
Lähteet:
Johansson, Hanna, 2010. Representaatio. Tiedon kivijalasta tieteiden työkaluksi. Toim. Tarja Knuuttila & Aki Petteri Lehtinen Helsinki, Gaudeamus.
Lahtinen, Riitta. 2008. Haptiisit ja hapteemit. Tapaustutkimus kuurosokean henkilön kosketukseen perustuvan kommunikaation kehityksestä. Tampere, Cityoffset Oy.
Marks, Laura U. 2000. The Skin of the Film. Intercultural Cinema, Embodiment, and The Senses. Duke University Press.
Potts, Alex. 2000. Phantom-Based Haptic Interaction. Haettu 11.8.2021.http://cda.morris.umn.edu/~lopezdr/seminar/spring2000/potts.pdf.
Kuvasta, havainnosta ja esityksestä
Kuvan käsite on lavea ja metaforinen, liukuen maisemakuvan synnyttämän mielikuvan läpi unikuviin. Hans Belting on sanonut, että kuvan tekeminen on erotettava kuvan havaitsemisesta ja sen katsojan sisäisistä mielikuvista (Belting 2011, 10). Tätä erottelun havainnollistaa taiteilija ja tutkija Annette Arlanderin huomio yksityisen ja julkisen sfäärin erillisyydestä.
"Oikeastaan havainto ja esitys jakautuvat kahdeksi erilliseksi alueeksi – yhtäältä yksityiseksi sfääriksi, esiintyjän omaksi iloksi (maailman kohtaaminen) ja toisaalta julkiseksi sfääriksi, yleiseksi, yleisölle esitettäväksi teokseksi (muille kertominen)." (Arlander 2009, 50).
Harri Laakso puhuu kuvien tapahtumallisesta luonteesta artikkelissaan "Eriaikaisuuden samanaikaisuudesta". Tapahtumallisella viitataan yleensä ajatukseen teoksen singulaarisuudesta eli ainutkertaisuudesta. Laakson mukaan jonkin tapahtuessa, tuosta tapahtumasta tehty taltiointi tai analyysi on aina pelkistys eivätkä valokuvallisuus, tapahtumallisuus ja teoksellisuus ole sama asia, vaikka kuuluvatkin erottamattomasti yhteen. (Laakso 2007, 82.)
Beltingin määrittelemänä: ”kuva (picture) on kuva (image), jolla on medium” (2011, 10).
Johannes Birringer huomauttaa katsauksessaan videon ja performanssin historiaan, että videotaiteen ”rajalla-olemisen eetos” (borderness), ei koske vain videotaiteen yhteyttä toisiin taiteenlajeihin, kuten performanssiin, kuvataiteeseen ja tanssiin. Hänen mukaansa video on aina suhteessa myös toisiin kuva- ja äänimedioihin, kuten televisioon tai elokuvaan. Itsenäisen, mediaspesifin genren sijaan, video on Birringerille enemmänkin joukko taiteellisia paikantumisia ja käsitteellisiä interventioita. (Birringer, 1991. 54–56.)
Viimeisten kahden vuosikymmenen aikana on käyty runsaasti keskustelua siitä, mitä elävän taiteen (Live Art) esitykselle ja siitä tehdyille tallenteille tapahtuu itse esityksen jälkeen. Ajatus performanssiesityksen ja toisaalta tallentamisen tai toiston yhteensopimattomuudesta linkittyy varhaiseen performanssipuheeseen, jossa esityksen reaaliaikaisuus, ruumiillisuus sekä esiintyjän ja yleisön välisen vuorovaikutuksen ainutkertaisuus ja sattumanvaraisuus korostuivat erityisellä tavalla. Peggy Phelan kirjassaan Unmarked: The Politics of Performance (1993) esittää, ettei performanssia voi tallentaa tai muullakaan tavoin tuottaa representaatioksi sen menettämättä jotakin olemuksestaan tai muuntumatta joksikin muuksi (Phelan 1993, 146).
Esiintymiskäytäntöjen ja niiden dokumentoinnin yhteydessä on liiankin helppoa ajatella, että "esitys" on live-tapahtuma ja kaikki sen jälkeen on jotain muuta. Tämä perustuu usein ennakkokäsitykseen, että esitys itsessään on alkuperäinen ja totta. Ajatus siitä, että live-esityksen näkeminen antaa meille jollakin tavalla paremman pääsyn teoksen "totuuteen", on kuitenkin kyseenalaistettu. Vaikka Phelan määrittelee performanssin olemisen katoamisensa kautta määrittyväksi: "becomes itself through disappearance", performanssista esitetty dokumentaatio ei kuitenkaan mitätöi live-esityksen merkitystä, vaan pikemminkin asettaa sen joksikin toiseksi. Phelan mainitsee tässä yhteydessä helppoa luokittelua pakenevan ranskalaistaiteilija Sophie Callen. (Phelan, 1993, 146.) Callen teoksille ominainen mielivaltaisten rajoitusten käyttö tuo mieleen 1960-luvun ranskalaisen kirjallisuusliike Oulipon. Hänen työnsä kuvaa usein ihmisen haavoittuvuutta ja tarkastelee identiteettiä ja läheisyyttä poissaolon kautta, kyseenalaistamalla ja haastamalla tekstin ja valokuvan, yksityisten ja julkisten henkilöiden, totuuden ja fiktion välisen suhteen.
Esitystutkija André Lepeckille esitys on moninainen luova kenttä ja varanto, josta jotakin uutta voi nousta vielä ensimmäisen toteutuman jälkeen. Lepeckin mukaan esitys voi olla aktuaalisen tai havaitun ohella virtuaalinen. (Lepecki 2010, 31.) Esa Kirkkopelto lähestyy asiaa esiintyvän ruumiin muodostaman mediumin kautta, siinä "…fenomenologinen kysymys ilmenevyydestä ja vetäytyvyydestä yhdistyy ontologiseen kysymykseen aktuaalisuudesta ja virtuaalisuudesta” (Kirkkopelto, 2015).
Kuvan, havainnon ja esityksen mahdollisuudet ja niiden ympäriltä nousevat kysymyksenasettelut ilmenevät monin eri tavoin. Suomen akatemian rahoittamassa tutkimushankkeessa How to do things with performance? (2016-2021) on kiteytetty jotakin olennaista siitä, millä tavoin 'esitys' voidaan ymmärtää: "...ei niinkään kysytä mitä esitys on, vaan mitä sillä voi tehdä." (Arlander ym. 2017, 71).
Lähteet:
Arlander, Annette 2009. Huomioita hiekassa – maisema, esitys, liikkuva kuva ja liike kuvassa. Teatterintutkimuksen seura 2009.
Annette Arlander, Hanna Järvinen, Tero Nauha ja Pilvi Porkola: Miten tehdä asioita esityksellä? Tahiti 3/2017. K & A.
Belting, Hans 2011. An Anthropology of Images: Picture, Medium, Body. Käännös Thomas Dunlap. Princeton: Princeton University Press.
Birringer, Johannes 1991. Video art / Performance. A Border Theory. Performing Arts Journal 13:3, 54–56.
Laakso, Harri 2007. Eriaikaisuuden samanaikaisuudesta. Teoksessa Toisaalta tässä Here Then. Toim. Mika Elo. Gummerus, Jyväskylä, 2007.