The story and control text
story/control version
Written by Camilla and Ilona and revised by Elsbet Remijn
Chosen fragments 1-7 are indicated
Classic Expression Research setting A
Elk deel tekst heeft twee versies:
-Story voor het storytelling experiment
-Control voor de control groep.
-Direct na de stukjes tekst volgt hetzelfde stuk muziek.
1:Story:
Zo meteen gaan we muziek spelen voor jullie, maar het is niet alleen muziek, het is ook een verhaal.
Het gaat over een broer en zus, Paul en Roos. Paul is 6 en Roos is 9. Ze zijn nogal druk en spelen vaak tikkertje, dan rennen ze en proberen elkaar te pakken te krijgen en als er iemand is getikt, gaan ze elkaar vaak plagen en stoeien.…
1:Control:
Zo meteen gaan we muziek voor jullie spelen op instrumenten. Er is een piano en een viool en een gitaar. Je kunt alleen muziek maken, maar samen met anderen spelen kan ook. Met heel veel tegelijk, zoals in een orkest. Of met z’n tweeën, bijvoorbeeld de viool met de piano samen. Dat klinkt zo.
Na 1: Muziek:
Opening Kroll, 16de loopje…….(zonder inleiding piano/ pizzicati….)
(gebaar: rennen en tik!)
2. Story:
Paul en Roos zijn ook dol op klimmen. En als ze ergens opgeklommen zijn, springen ze liefst met een reuzesprong naar beneden. (gebaar)
2. Control:
Martine heeft niet alleen een viool maar ook een strijkstok. Er zitten haren op een strijkstok en daarmee beweegt ze over de snaren.
Muziek na 2:
Kroll: alleen de eerste frase die naar boven gaat op de e snaar tot en met de sprong naar beneden G-snaar.
3. Story:
Roos en Paul kunnen zo hard rennen omdat ze heel veel voetballen.
Bij de boerderij waar ze wonen, is namelijk een groot grasveld, waar je perfect op kunt voetballen. Van het grasveld kun je zo doorlopen naar het weiland, en via het weiland kom je bij het bos. Dat is niet zomaar een bos, maar een bos op een heuvel. Je moet best even klimmen om de top van de heuvel te bereiken. Aan de andere kant van die heuvel is een dorp waar al hun vriendjes wonen.
Dit verhaal gaat over een zaterdag. Paul en Roos zitten aan het ontbijt als hun moeder wordt gebeld door iemand van de voetbalclub uit het dorp. Paul en Roos kunnen de man goed horen:
(opgewonden stem) “Dag mevrouw, we hebben hier een probleem, onze voetbal wedstrijd kan niet doorgaan! Het is een heel raar verhaal, je raadt nooit wat er gebeurd is, maar misschien kunnen Paul en Roos ons helpen!
Presentator: wat denken jullie dat er gebeurd is?
????? INTERACTIE na vraag
3. Control:
We zitten nu in de Classic Express. Dat is eigenlijk een gewone vrachtwagen. Hij is ..meter lang en weegt… kilo. Voordat hij werd opgebouwd kon je er van alles in vervoeren. Grote dozen met chocola of meubels. Om er voor te zorgen dat jullie kunnen zitten zijn er kussens en je ziet dat het mooi is gemaakt.
Je ziet dat hij hier helemaal is uitgebouwd. Buiten kan je zien dat er een speciale poot onder dit gedeelte staat.
Hier staat altijd de piano. Daar speel ik op. Martine speelt viool. En Michael heeft een gitaar. Michael en ik kunnen zitten terwijl we muziek maken en Martine staat meestal.
Martine en Michael nemen hun instrument altijd mee.
Maar denken jullie dat ik de piano ook kan meenemen?
??? INTERACTIE na vraag
Muziek na 3: geen
4. Story:
Ik zal vertellen wat er aan de hand is: Er is een voetballen dief geweest in het dorp. Alle voetballen zijn verdwenen. En Paul en Roos willen natuurlijk helpen. Hoe denken jullie dat ze dat kunnen doen?
???? INTERACTIE
4. Control:
Nee, een piano is veel te zwaar om mee te nemen. Er zijn wel twee of drie mensen nodig om hem te tillen, en dan nog is het heel zwaar. Dus deze piano blijft hier altijd staan in de Classic Express. Je kan hem niet in een koffer doen en meenemen. Hoeveel weegt hij denken jullie?
???INTERACTIE na vraag
Muziek na 4: geen
5. Story:
Ja….. door een voetbal te brengen. Hun eigen voetbal, die willen ze best uitlenen voor de wedstrijd in het dorp. Maar daarvoor moeten ze wel over de heuvel lopen. En ze moeten alleen gaan, want ze kunnen niet gebracht worden, papa en mama moeten die dag boodschappen brengen naar oma.
5. Control:
Hij weegt … kilo. Dat is evenveel als…. pakken melk of ….koeien.
Terwijl een viool heel licht is. Die weegt maar …. Dat komt ook omdat hij hol is. En dit is de strijkstok. Die weegt maar …..
Muziek na 5: geen.
6. Story: START OF EXPERIMENT
En nu gaat het verhaal beginnen:
Roos stond klaar bij de deur en riep:
“Kom Paul, we moeten opschieten, anders zijn we niet op tijd de heuvel over en moeten ze een wedstrijd spelen zonder voetbal.“
Mamma was bezig de boodschappen voor oma te pakken…(uitbeelden)
(Stem van moeder) “super lief dat jullie die voetbal gaan brengen…..als jullie maar goed bij elkaar blijven”. En beloof je dat je goed op Paultje let, Roos?”
“Jahaaaaa” zei Roos, en met de voetbal onder haar arm riep ze: tik me dan” tegen Paul en rende weg “Ik krijg je wel” zei Paul.
6. control
Het concert in de Classic Express gaat nu zo beginnen.
We zijn hier in de enige rijdende concertzaal van de wereld.
Deze vrachtwagen kan net als andere vrachtwagens meer dan 100 km per uur rijden. Maar van binnen klinkt hij net alsof je in een concertzaal zit. Dat komt omdat er een galm in is gemaakt. Met microfoontjes en luidsprekers hebben ze die galm gemaakt. Misschien ben je wel eens in een kerk of een grote hal geweest. Dan merk je dat het geluid langer doorklinkt.
We beginnen zo meteen met een stuk dat is gecomponeerd door meneer Kroll.
Muziek na 6.
Kroll opening tot middendeel
(Emoticon meter 1)
7. Story
Ze waren bij de rand van het bos gekomen. Hier ging het pad omhoog tussen hoge bomen.. “Wat is het hier mooi!” zei Roos terwijl ze langzamer begon te lopen.
“En het ruikt lekker!” zei Paul. De zon was warm en ze waren moe van het rennen. Ze hoorden vogeltjes en het geritsel (ander woord) van dieren door de struiken. Er waren hoge bomen, (gebaar, omhoog kijken) ze keken naar boven naar alle bladeren, bloemen en zagen en hoorden allerlei dieren…. Hoor je ze ook?
7. control:
Als de Classic Express aankomt bij een school moet de vrachtwagenchauffeur eerst een plek vinden om te parkeren. Dat moet op een plek waar niemand er last van heeft. Soms best lastig want het is zo’n grote truck! Soms kan het op het schoolplein of op een grote parkeerplaats. Dan gaat de chauffeur de binnenkant klaarmaken, de kussen neerleggen, en wordt het hier net als een concertzaal. Er is genoeg plaats voor de muzikanten om te spelen en een hele groep met kinderen.
Muziek na 7.
Kroll middendeel tot reprise
Coding fragment 1
1. Character: dreamy
2. Length 1, 20 minute
3. Beginning of performance
4. Short clip
5. External factors to discuss: none
8. Story:
“Kijk Roos, een paarse vlinder!” Paul wees. (gebaar) “Er zijn er nog meer, wow moet je die rode zien!” riep Roos.
Ze hoorden nu ook het geluid van water: klaterend water…Zou dat een waterval zijn? Die wilden ze wel eens zien. Maar daar moesten ze een heel eind voor lopen. Ze zagen steeds meer kleine beekjes die sneller stroomden.
Muziek optie “loopje uit Holberg”
En soms een dier dat opeens weg vluchtte.
Muziek optie: sprong uit Holberg suite”
En steeds harder hoorden ze de waterval. Ze bleven lopen en zagen het water van alle kanten komen……
8. Control:
Omdat de muzikanten ook dorst hebben is er en klein keukentje om koffie en thee te maken. De kinderen die soms optreden krijgen ook wat te drinken natuurlijk. Daar kunnen we een beetje uitrusten. Want muziek maken is best vermoeiend, je moet behoorlijk bewegen.
Muziek optie “loopje uit Holberg”
Als we klaar zijn met het concert doen we de lampen uit en sluiten de Classic Express af.
Muziek optie: “sprong uit Holberg”
Dan wordt de Classic Express weer ingevouwen en gaat hij naar een volgende school ergens in Nederland.
Muziek na 8.
Grieg: Holberg suite, piano solo
Coding fragment 2
1. Diverse charters
2. 2 minutes
3. Beginning of performance
4. Whole piece
5. No emoticon meter
9. Story:
Ja, daar was de waterval! Het water spetterde en Roos en Paul werden nat! Er lagen steentjes langs de kant. Paul gooide ze in het water, dat vond hij
Super leuk!
Roos zei echter “kom Paul, we moeten verder”
Paul had net zo veel plezier en zei: “toe nou, nog even.” Maar Roos was streng: ”Meekomen jij” zei ze en trok Paul mee aan z’n shirt.
“Hé, laat los”. Zei hij boos. “Altijd speelde ze de baas omdat ze ouder was!”
…
Het pad ging steil omhoog. “Hoe lang zou het nog zijn?” vroeg Paul zich buiten adem af, en tikte Roos op haar schouder om het te vragen. Ze draaide zich om. “Hé, hou ‘ns op!”
“Wat nou, ik vraag alleen hoe lang het nog is”. Roos zei niks.
en liep door totdat ze bij een splitsing kwamen. Je kon links- of rechtsaf.
Roos twijfelde. “We moeten geloof ik links, omhoog, de heuvel over.”
Paul snauwde “nietes, we moeten rechts.” Dat pad ging naar beneden.
“Tuurlijk niet? We moeten omhoog. Je ben zeker moe.” “Ik ben helemaal niet moe!”, riep Paul. “Je bent zelf moe. Kijk, je bent zo rood als een tomaat!”
“Wat?!” Roos keek Paul kwaad aan, draaide zich om en begon het rechter pad op te lopen. Maar Paul bleef staan.
Roos draaide zich niet om. Na een tijdje kon Paul haar niet meer zien. Hij twijfelde, maar nam toen boos de andere weg, omlaag.
Zo liepen ze apart op een eigen pad. Het begon te regenen. Roos maakte zich zorgen over Paul.“Wat erg, dacht ze, “ ik zou op hem passen.”
Paul’s pad ging maar even naar beneden en daarna ook steil omhoog. Hij twijfelde. “Zou dit de goede weg zijn?”
Na een uur waren ze allebei moe en stonden even stil. Ze voelden zich alleen, misten elkaar en hadden spijt van de ruzie. Ze keken om zich heen maar er was niemand. Het was mistig en je hoorde niets meer.
9. Control:
(Martine laat vioolkist zien)
Een viool wordt vervoerd in een vioolkist. Martine gaat die nu laten zien. Je ziet dat het heel zacht is van binnen. Het is een soort fluweel, mooi rood fluweel. Daardoor beschadigt de viool niet als je ergens tegen aan stoot per ongeluk. Je kunt de viool vastmaken in de kist. Dat moet met deze klittebandjes. Hier één, die gaat om de hals van de viool. En op deze plekken kun je de strijkstok bewaren. Daarvoor zijn speciale klemmetjes in de kist gemaakt. Je klikt hem dan zo vast dat hij niet kan bewegen in de kist, heel handig. Je ziet dat er plek is voor meer strijkstokken. Zo kun je ook een reserve strijkstok meenemen. De meeste violisten hebben ook een zachte doek bij zich om de viool schoon te maken nadat ze gespeeld hebben.
Je hebt vioolkisten in allerlei kleuren. Rood, blauw, zwart, maar ook knalgeel.
Omdat de muzikanten vaak bladmuziek nodig hebben is daar ook ruimte voor. Kijk in dit vak kun je muziekboeken stoppen. Dan gaat het papier niet kreukelen en kun je het makkelijk meenemen. Hier zit er ook één in, kijk maar. Ik stop ‘m weer netjes terug. Een vioolkist kun je op je rug dragen. Net als een rugzak, lekker makkelijk.
De buitenkant is gemaakt van een soort stof dat goed tegen de regen kan. Dus je viool kan niet nat worden. Martine gaat vaak op de fiets met haar viool, en dat kan dus helemaal veilig!
Muziek na 9.
Asturiana De Falla, violin /guitarre
(Emoticon meter 2)
Reliabilty set coding fragment
Beginning 35 seconds
Coding fragment 3
1. Character sad
2. Length: 1 minute
3. Beginning of performance
4. Middle of piece CUT
5. After emoticon meter
Story 10.
Het was gestopt met regenen. Roos dacht: “Ik moet verder, en zoek zodra ik beneden naar Paul. Die komt natuurlijk een stukje verderop ook het bos uit. Zodra ik hem zie, ren ik naar hem toe en zeg dat het me spijt dat ik alleen ben doorgelopen. Ook Paul was verdergegaan en dacht “Als Roos me weer ziet zal ik zeggen dat ik het niet zo bedoelde van die tomaat. En als ik haar rugzak draag tot we weer thuis zijn, komt het wel goed.
Het pad van Roos werd breder en begon te dalen. Dat was fijn zeg!
Paul’s weggetje kan nu ook naar beneden.
Laat ik huppelen, dacht Roos; dan vergeet ik dat ik moe ben.
Laat ik over de plassen springen,dacht Paul; Dat doen Roos en ik altijd samen.
(gebaren, meebewegen)
Control 10:
Hier zie je bladmuziek. Dit zijn tekentjes die we kunnen lezen en dan weten we wat we moeten spelen op de piano of de viool of de gitaar.
(Michael laat zijn muziek zien)
Er zijn allemaal bolletjes te zien. Dat noemen we de muzieknoten. De 5 streepjes noemen we een notenbalk. Een bolletje dat hoger staat is op de notenbalk is een hogere toon dan een bolletje dat lager staat.
Alle stukken die we spelen zijn bedacht door iemand die de muziek in zijn hoofd had en toen wat hij in zijn hoofd had heeft opgeschreven. Zo iemand noemen we een componist!
Muziek na 10.
R. Dyens - Saudade 3, 2nd movement, guitar solo
(Emoticon meter 3)
Coding fragment 4
1. Contemplative
2. Length 1,30
3.middel of performance
4. End of piece
5. After emoticon meter
Story 11.
Hoe breder het pad werd, hoe minder bomen er waren. De zon scheen weer.
Paul kwam het bos uit bij een veldje. Daar lag het dorp. En je kon zelfs het voetbalveld al zien.
Daar, helemaal links, zag hij iemand huppelen. Het was Roos.
“Roooos!!!”Roos keek op en zag Paul zwaaien en rennen. “Pauul!!!”
Ze renden zo hard ze konden naar elkaar toe.
En omhelsden elkaar (gebaar) en keken superblij.
Control 11:
Om te kunnen muziek maken op een piano, een gitaar of een viool moet je wel wat oefenen. Dat doe je meestal alleen. Dan pak je de bladmuziek, en ga je de noten lezen. En je denkt aan de aanwijzingen van je muziekjuf- of meester. Maar om samen te spelen moet je ook met elkaar oefenen.
Dan ga je een paar keer opnieuw spelen om ervoor te zorgen dat het goed samen klinkt.
Muziek na 11.
Schumann Fantasiestücke derde deel, tot middendeel. viool piano
Story 12:
Ze vertelden elkaar ook hoe naar het was geweest om alleen te zijn. Roos was bezorgd geweest en hadden elkaar zo gemist. Maar daarna keken ze elkaar weer blij aan renden hand in hand verder.
Control 12:
Om goed samen te spelen met je goed naar elkaar luisteren en afspraken maken.
Soms moet je even op elkaar wachten of juist wat sneller spelen om bij elkaar et blijven.
Codering one fragment 3
Music after 11 and after 12 till emoticon
Coding fragment 5
1. Wild, complicated
2. 2 minutes
3. Middel of performance
4. Almost entire piece
5. One line of text in the middle
Muziek na 12. Van middendeel Fantasie stücke tot einde.
(Emoticon meter 4)
Story 13
Ze waren nu bijna bij de voetbalclub. Wat keek iedereen verbaasd toen ze de bal het veld opgooiden! Ze werden toegejuicht en beloond met een ijsje.
Al likkend aan haar ijsje keek Roos haar broertje aan. “We moeten wel weer gaan lopen, het is een eind en ik wil niet door het donker.”
Paul keek teleurgesteld, hij wilde graag de wedstrijd zien. Maar hij zei“Oké”, terwijl hij zijn rugzak pakte.
De weg terug was weer steil, maar het was niet meer zo warm.
“Ik ben benieuwd wat we eten vanavond”, zei Roos. Paul keek haar aan, mam kookt vast iets lekker voor ons “het maakt mij niet uit. Ik eet alles en ik duik daarna in mijn bed.
“Ja, ik ook”, Roos zuchtte met een glimlach op haar gezicht.
En zo liepen ze moe maar gelukkig verder en dachten allebei aan wat ze beleefd hadden. Vooral waren ze blij dat het was goed gekomen, en soms ook nog even aan dat nare moment dat ze alleen waren. En ze droomden over thuis.
Control 13
De Classic Express rijdt door heel Nederland. Dus hij is ook helemaal in Groningen geweest en in Zeeland en Amsterdam. Per jaar legt hij ….km af. In totaal heeft hij al 3000 kilometer gereden. Wel blijft hij eigenlijk altijd in Nederland. Een paar weken geleden was hij in Limburg. Dat is wel 200 km van hier. De chauffeur doet er 3 uur over om hierheen te rijden. In de grote steden is het wel eens lastig want je moet dan door allerlei smalle straatjes. En de Classic Express is natuurlijk heel groot. Wel iets smaller dan nu, want het gedeelte waar wij nu staan, wordt helemaal ingeschoven als de Classic Express de weg op gaat. En tot nu is het wel altijd gelukt om de scholen te bereiken. Soms moeten de kinderen een eindje lopen met hun juf of meester, maar nooit meer dan een kwartier.
Muziek na 13.
Elgar, salut d’amour. Viool/ piano
(Emoticon meter 5)
Coding fragment 6
1. Dreamy character
2. 3 minute length
3. End of performance
4. Beginning of piece
5. Emoticon meter in middle
Story 14
In de verte klonk het geluid van de waterval.
Even verderop ging het pad weer naar beneden.
“Het kan nu niet ver meer zijn!” zei Roos. En ja hoor, na een paar minuten zagen ze hun huis in de verte liggen. Een klein stipje bewoog bij de voordeur. “Ik zie mama!” riep Paul. “Ja, ik ook!” van opwinding vergat Roos hoe moe ze was. “Kom, snel!!”
Samen renden ze het pad af, al springend van de een naar de andere kei. Paul maakte de gekste sprongetjes. Roos moest keihard lachen en al giechelend stormden ze hun huis binnen.
Control 14.
Straks zullen de muzikanten hun instrumenten even schoonmaken voor ze weer ingepakt worden. Dat doen ze zonder water en zeep. Je kan een gitaar of viool niet met zeep boenen, dan gaat het hout kapot. Omdat je hem niet in de wasmachine kunt stoppen moet je natuurlijk oppassen dat je er geen limonade overheen krijgt.
Muziek na 14.
Kroll, vanaf reprise tot einde. Viool, gitaar, piano
Gebaren
Coding fragment 7
1. Happy
2. 1 minute
3. Very end of performance
4. Entire piece
5. No special remarks